loader
4 din 10 joburi postate in 2023 au cautat candidati entry-level

4 din 10 joburi postate in 2023 au cautat candidati entry-level

Procentele sunt raportate la un numar total de 370.000 de joburi postate pe tot parcursul anului trecut.

39,6% dintre joburile postate anul trecut au vizat candidatii entry-level, respectiv pe cei care au intre 0 si 2 ani de experienta. 28,4% au cautat candidati cu un nivel mediu de experienta (2 – 5 ani) si 21% acceptau inclusiv candidati fara niciun fel de experienta, potrivit datelor prezentate in cea de-a opta editie a raportului anual Review & Trends, realizat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. 8,4% dintre joburi s-au adresat seniorilor, adica acelor candidati care au cel putin 5 ani de experienta si 2,6% managerilor. 

„Procentele mai mici aferente pozitiilor de seniori si manageri se explica si prin faptul ca 2023 a fost un an in care am vazut mai putine miscari de cariera pe aceste doua nivele profesionale. Managerii si specialistii au fost mai putin predispusi sa isi schimbe job-urile, au fost mai stabili decat in alti ani si, prin urmare, s-au eliberat mai putine pozitii de acest tip pentru care a fost nevoie sa se gaseasca inlocuitori”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs. 

Candidatii cu un nivel scazut de experienta au fost nu doar cei mai cautati, ci si cei care au aplicat cel mai mult. Astfel, mai mult de jumatate din cele 11 milioane de aplicari din 2023 au mers catre joburile entry-level. In plus, pentru al patrulea an consecutiv, categoria 18-24 de ani ramane a doua cea mai activa grupa de varsta, la distanta mica de primul loc, ocupat de candidatii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Este, totodata, si segmentul care a inregistrat o dinamica ascendenta in a doua jumatate a anului, comparativ cu prima, in timp ce aplicarile candidatilor de 25-35 de ani au avut o usoara scadere in celelalte luni fata de debutul anului. 

Domeniile in care au aplicat cel mai mult candidatii entry-level au fost retail, call-center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, turism, advertising / marketing / PR si industria alimentara.

„Acestea sunt, de altfel, si domeniile care au cele mai multe joburi disponibile pentru cei care se afla la inceput de cariera sau pentru cei care vor sa se angajeze intr-un domeniu nou, in care nu au foarte multa experienta. Pentru multi tineri, spre exemplu, sunt considerate „punti” de trecere spre alte domenii si locul in care pot deprinde un prim set de abilitati profesionale”, explica Roxana Draghici. 

15,7% dintre aplicarile entry-level au mers catre joburile remote si doar 1,7% au fost interesati de ofertele de munca din strainatate. ”Comparativ cu mediile generale, ii vedem la fel de putin dispusi sa plece in alte tari, insa reprezinta categoria profesionala care isi doreste cel mai multa sa aiba optiune de a lucra exclusiv de acasa sau si de acasa”, mai spune Roxana Draghici. 

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel national (pentru toate domeniile) pentru cei din segmentul entry-level este de 3.400 de lei, insa asteptarile salariale pe care le au acestia urca pana la 4.500 de lei. 

*** 

Despre eJobs 

eJobs este cea mai de incredere platforma de locuri de munca din Romania, prin care ai acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pe eJobs, toate companiile sunt verificate, ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de data, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

 

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL