Cresterea performantei unei companii ca urmare a investitiilor in tehnologii avansate trebuie sustinuta si de dezvoltarea continua a competentelor digitale ale angajatilor. Pentru a accelera tranzitia catre cloud si transformare digitala, companiile au nevoie sa investeasca in oameni care pot sprijini implementarea noilor tehnologii, fie prin facilitarea accesului la programe de skilling si reskilling, fie prin sustinerea unui proces continuu de invatare.
Microsoft contribuie activ la imbunatatirea competentelor digitale in randul populatiei, fie ca vorbim de elevi, studenti, profesori sau angajati din sectoarele public si privat, prin initiative si proiecte care vizeaza construirea abilitatilor necesare accelerarii digitalizarii.
Control N (CTRL+N) – Un viitor mai bun - proiect educational sustinut de Microsoft pentru construirea unei cariere de succes in IT
Programul CTRL+N – Un viitor mai bun, lansat de Bittnet Training si sustinut de Microsoft, ofera tinerilor aflati la inceputul carierei, dar si celor interesati de o reconversie profesionala oportunitatea de a invata noi competente digitale, care sa le asigure job-ul dorit pe o piata a muncii in continua schimbare.
Proiectul reprezinta, totodata, un sprijin oferit companiilor aflate in cautarea candidatilor potriviti pentru pozitii in domenii precum Software, Hardware, Data, Cloud, Security, Project Management sau Design.
”Exista o nevoie acuta de competente pe o piata a muncii care cere performanta si concurenta. CTRL+N joaca un rol foarte important ca program de reconversie profesionala, deoarece sprijina, pe de o parte, angajatorul in a descoperi forta de munca de calitate, adaptata cerintelor pietei actuale, iar pe de alta parte angajatul, care se bucura de acces la cursuri de programare si de soft skills ce ii garanteaza un loc de munca, in majoritatea cazurilor”, declara Radu Giju, Managing Director The Access Group Global Operations Center Romania.
The Access Group, una dintre cele mai importante companii din domeniul software, se numara printre organizatiile care au oferit absolventilor cursurilor CTRL+N sansa unui nou inceput.
Programul CTRL+N a ajutat-o pe Denisa, licentiata in bioinginerie, sa obtina primul job in IT
Denisa Vizitiu a descoperit ca este interesata de programare in timp ce studia bioingineria si ingineria biomedicala la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi.
“A fost natural ca atunci cand mi-a aparut aceasta oportunitate sa o accept si sa vreau sa invat mai multe. Faptul ca am primit o bursa pentru acest curs din cadrul CTRL+N m-a motivat foarte mult. Mi-a placut ca am avut libertatea sa urmez cursul in ritmul meu si nu am fost presata de vreun orar. Mi s-a parut foarte usor de asimilat noile cunostinte, deoarece fiecare curs este impartit intr-o parte teoretica, urmata de una practica care ajuta la sedimentarea informatiilor primite. De asemenea, sesiunile cu trainerul au fost foarte utile deoarece, pe langa intrebarile pregatite de mine, aflam raspunsuri si la intrebari pe care poate nu m-am gandit sa le pun.“, a declarat Denisa Vizitiu.
Gratie cunostintelor dobandite urmand programul CTRL+N, Denisa a fost angajata pe pozitia de Technical Support Engineer, in cadrul departamentului IT din cadrul companiei The Access Group.
“Inca nu absolvisem cursul, dar m-am gandit ca ar fi o idee buna sa il includ in CV. Asa a si fost! In prezent, rolul meu este de Technical Support Engineer. Initial, am fost angajata pe o pozitie de suport de tip Entry Level, dar, cu ajutorul cunostintelor acumulate in cadrul cursului, am reusit sa avansez la urmatorul nivel intr-un timp mai scurt. Cursul te invata sa fii technical minded, sa fii orientat spre a rezolva problemele si mai ales spre a cauta solutii eficiente. Imi place ceea ce fac si imi doresc sa ajung si mai departe in echipa de Development.“, a mai marturisit Denisa Vizitiu.
Cresterea compententelor digitale si proiectele de reskilling, printre prioritatile Microsoft
Cresterea competentelor digitale reprezinta fundamentul viziunii Microsoft privind transformarea Romaniei intr-un centru digital regional. De aceea, compania colaboreaza cu diverse asociatii de business (ANIS, AmCham), ONG-uri (EOS, Junior Achievement Romania), institutii academice de top, dar si cu guvernul roman pentru a oferi programe de calificare, recalificare si perfectionare, care vor contribui la reducerea decalajul de competente digitale pe care Romania il are la nivelul populatiei.
In cadrul programului CTRL+N, participantii au acces la numeroase cursuri sustinute si de traineri Microsoft, dedicate atat celor care nu au experienta, dar si celor care vor sa-si dezvolte abilitatile in domeniu pentru a avea mai multe sanse intr-o piata a muncii unde competentele digitale reprezinta un must.
“Pentru a putea valorifica pe deplin oportunitatile si avantajele pe care tehnologia le aduce, este necesar sa inlaturam deficitul de competente in domeniul digital. In cadrul Microsoft consideram invatarea ca fiind un process continuu, astfel ca investim in proiectele care ajuta oamenii sa obtina cunostintele de care au nevoie pentru a se pregati pentru viitor. Digital Future Index, o cercetare desfasurata in 16 tari din Europa, inclusiv Romania, indica faptul ca abilitatile digitale sunt strans corelate cu rezultatele economice si societale, incluzand capacitatea de a inova, productivitatea, dar si nivelul salariului mediu. Prin parteneriatul nostru cu Bittnet, ne dorim sa sprijinim forta de munca in a se adapta si a ramane competitiva intr-o economie aflata in continua schimbare. Programul CTRL+N isi propune sa faciliteze accesul a 25.000 de romani la cursuri de recalificare profesionala, pana in 2025, iar Microsoft va continua sa sustina astfel de initiative“, declara Daniel Rusen, Director de Marketing si Operatiuni in cadrul Microsoft.