loader
Comertul UE cu Republica Moldova devine mai simplu si mai putin costisitor, datorita statutului de operator economic autorizat (AEO)

Comertul UE cu Republica Moldova devine mai simplu si mai putin costisitor, datorita statutului de operator economic autorizat (AEO)

Florin Neagoe, Manager - Vama si comert international, PwC Romania si Alina Niculescu, Senior Consultant - Vama si comert international, PwC Romania

De la 1 noiembrie 2022, Uniunea Europeana si Republica Moldova isi recunosc reciproc statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), facilitand astfel schimburile comerciale intre cele doua teritorii.

Astfel, Republica Moldova se alatura unui grup important de tari cu care UE a incheiat un astfel de acord de recunoastere mutuala in domeniul AEO, cum ar fi: SUA, China, Japonia, UK sau Elvetia. De notat ca UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentand 52,2% din comertul sau total. Exporturile UE catre Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde euro in 2021.

Prin detinerea unei autorizatii AEO, atat operatorii economici din Uniunea Europeana, cat si cei din Republica Moldova care efectueaza operatiuni de vamale de import-export intre aceste teritorii, vor beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: prioritate la controlul vamal si la vamuirea marfurilor sau un numar mai redus al controalelor, dat fiind ca autoritatile vamale vor considera operatorul economic autorizat AEO drept un partener de incredere.

Toate acestea se traduc in reducere de costuri si timp in activitatea comerciala a operatorilor economici implicati in schimburi comerciale de marfuri intre cele doua teritorii, facilitati atractive/vizate de mediul de afaceri in contextul economic dificil din ultima perioada.

Foarte important este, insa, tipul de autorizatie ce trebuie detinuta de operatorii economici si anume autorizatia pentru securitate si siguranta acordata in UE (AEOS), respectiv autorizarea AEO pentru securitate si siguranta si autorizarea mixta AEO Simplificari vamale/Securitate si siguranta acordata in Republica Moldova (AEOC/AEOS).

Aceasta autorizatie se obtine de la autoritatile vamale ale fiecarui stat membru UE sau ale Republicii Moldova, in functie de sediul social al operatorului economic.

Pentru obtinerea autorizatiei, operatorii economici trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, cum ar fi: absenta unei incalcari grave sau a unor incalcari repetate in domeniul vamal/fiscal, nivel ridicat de control al operatiunilor si fluxului marfurilor printr-o serie de proceduri stabilite la nivel de companie, solvabilitate/bonitate financiara si dovedirea implementarii unor standarde de securitate si siguranta adecvate.

Recomandam astfel operatorilor economici din UE (inclusiv Romania), cat si din Republica Moldova care sunt implicati in activitati comerciale cu marfuri intre aceste teritorii sa se prevaleze de aceasta oportunitate si sa beneficieze de toate avantajele aduse de acest acord de recunoastere mutuala incheiat intre UE si Moldova.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL