loader
Colliers: Balanta incepe sa incline in favoarea chiriasilor pe piata de birouri din Bucuresti, iar rata de neocupare ar putea ajunge la 12-13% pana la sfarsitul anului

Colliers: Balanta incepe sa incline in favoarea chiriasilor pe piata de birouri din Bucuresti, iar rata de neocupare ar putea ajunge la 12-13% pana la sfarsitul anului

Stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns, anul trecut, la aproape 2,7 milioane de metri patrati, in crestere cu 12% comparativ cu anul precedent.

Stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns, anul trecut, la aproape 2,7 milioane de metri patrati, in crestere cu 12% comparativ cu anul precedent. Alti 700.000 de metri patrati ar putea fi livrati in urmatorii doi ani, adica un plus de 25% la stocul actual de birouri, ceea ce va creste competitia pentru atragerea de noi chiriasi, arata raportul anual lansat de compania internationala de real estate Colliers. Chiriasii vor fi astfel intr-o pozitie de forta in negocieri, iar rata de neocupare este estimata sa urce usor, la 12-13%, pana la sfarsitul acestui an.

Peste 365.000 de metri patrati au fost inchiriati in 2019, in crestere cu aproximativ 12% fata de anul precedent, ca urmare a expansiunii chiriasilor existenti, a intrarii de noi chiriasi pe piata sau a relocarii anumitor chiriasi in cladiri moderne de birouri. Totodata, au fost semnate contracte de inchiriere pentru alti 144.000 de metri patrati in cladiri care vor fi livrate in 2020 si in anii urmatori.

Suprafata noilor spatii de birouri livrate in 2019 a fost de aproximativ 286.000 metri patrati, aproape dublu fata de cei 150.000 de metri patrati livrati in 2018, dar sub estimarea initiala a consultantilor Colliers, de 360.000 de metri patrati, deoarece doua proiecte mari au fost amanate pentru acest an.

Zona de Centru-Vest a Capitalei a fost, de departe, cea mai activa, cu aproape 100.000 de metri patrati de spatii noi de birouri in 2019, ceea ce inseamna peste o treime din livrari. Ramane crescut interesul si pentru dezvoltari office in centrul Capitalei, in zona CBD (Central Business District) sau in aria Floreasca - Barbu Vacarescu. Cel mai mare proiect livrat a fost sediul Renault, construit de Globalworth in zona de vest (47.000 mp), urmat de Business Garden Bucharest (peste 41.000 mp), realizat de Vastint, si Expo Business Park (peste 38.000 mp), din zona Piata Presei-Expozitiei, dezvoltat de Portland Trust.

In afara Bucurestiului, in 2019 au fost livrate proiecte totalizand 94.000 de metri patrati, trei sferturi fiind cladiri construite in Cluj-Napoca (37.000 mp) si in Timisoara (35.000 mp), urmate de Brasov (15.000 mp) si Iasi (7.000 mp). Anul acesta stocul de spatii de birouri este estimat sa creasca cu 150.000 de metri patrati in cele patru orase.

2020 se anunta un an bun pentru piata de birouri, consultantii Colliers estimand o cerere in jur de 320.000 de metri patrati, dintre care 120.000 de metri patrati suprafata neta. La fel ca in anii trecuti, companiile de IT si cele de servicii financiare vor fi principalii vectori ai cererii si in 2020.

”Valul de livrari din 2019 se reduce anul acesta la 200.000 de metri patrati, dar cu o revenire spectaculoasa in 2021, cand dezvoltatorii promit aproximativ 500.000 de metri patrati, un maxim istoric. Astfel, creste competitia intre dezvoltatori, dar si intre acestia si proprietarii de cladiri moderne, care au pierdut prin relocari, doar anul trecut, chiriasi care ocupau 140.000 de metri patrati. Chiriasii vor fi cei care se vor bucura de oportunitati, pentru ca Bucurestiul incepe sa devina o piata a chiriasilor de cladiri de birouri. Va creste competitia pentru atragerea de noi chiriasi, inclusiv in detrimentul proprietarilor de cladiri mai vechi, unele aflate in pozitii foarte bune, dar care au fost construite de dezvoltatori fara experienta si care nu au investit in imbunatatiri tehnice. Rata de neocupare ar putea ajunge la 12-13%, in crestere fata de 10,5% in 2019”, explica Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory Colliers International.

Chiriile pentru birouri se mentin relativ stabile, la 18 euro pe metru patrat in Bucuresti in cladirile premium din cele mai bune zone (si o medie in zona a 14 euro pe metrul patrat), respectiv intre 11 – 14,5 euro pe metru patrat in alte centre din tara. Romania are un randament investitional de 7% pentru cele mai bune cladiri de birouri (cu potential sa coboare in 2020), in timp ce in tarile din regiune randamentele se situeaza chiar si cu 3 puncte procentuale mai jos: 4% in Praga, 4,5% in Varsovia si 5% in Budapesta.

Din perspectiva proprietarilor, normalizarea activitatii se realizeaza intr-un moment in care livrarile incetinesc, 2020 avand programate livrari de aproximativ 200.000 metri patrati. 2021 arata insa mult mai aglomerat, promisiunile dezvoltatorilor totalizand aproximativ jumatate de milion de metri patrati in noi suprafete inchiriabile. Avand in vedere realitatile pietei, consultantii Colliers se asteapta ca o mare parte din aceste livrari programate in 2021 sa fie amanate, mai ales daca dezvoltatorii nu vor reusi sa gaseasca chiriasi ancora.

Investitiile in cladirile de birouri din Romania au ajuns la un grad de maturitate crescut, iar, in prezent, principalii diferentiatori tin de calitate. Dezvoltatorii imobiliari acorda o atentie sporita mediului inconjurator prin dezvoltarea de proiecte sustenabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie si apa, pentru care obtin certificari verzi care atesta niveluri tot mai inalte. In completarea acestora, standardul WELL vine si indreapta atentia de la impactul cladirilor asupra mediului construit la impactul pe care acestea il au asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor care le ocupa. In Romania, acest fenomen este in faza incipienta, iar Colliers International este prima companie de consultanta imobiliara cu o echipa de specialisti WELL; compania a obtinut precertificarea WELL pentru cladirile 2 si 3 ale proiectului Campus 6 dezvoltat de Skanska.

Standardul WELL Building este primul sistem care asigura o interactiune sanatoasa a ocupantilor unei cladiri cu spatiul in care  traiesc; a fost lansat in 2014 in SUA de catre International WELL Building Institute, fiind conceput in asa fel incat sa completeze sistemele de certificare verde precum LEED sau BREEAM. Spatiile certificate WELL sunt proiectate sa imbunatateasca nutritia, activitatea fizica, dispozitia, modelele de somn, productivitatea si performanta oamenilor care lucreaza, traiesc sau merg la cumparaturi in ele; calitatea aerului si a apei potabile, calitatea luminii naturale si artificiale ar trebui optimizate, iar spatiul ar trebui sa fie mai confortabil pentru a sustine sanatatea cognitiva si emotionala prin design si tehnologie.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei peste 15.000 de specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 25 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine aproximativ 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproape 20%. In 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL