loader
Consiliul national al IMM-urilor din Romania solicita sprijin economic pentru impactul covid-19

Consiliul national al IMM-urilor din Romania solicita sprijin economic pentru impactul covid-19

IMM-urile solicita o actiune rapida din partea institutiilor publice pentru a evita criza

Ca urmare a intensificarii efectelor virusului COVID-19 in Europa si a masurilor luate pentru a limita raspandirea, CNIPMMR a primit o serie de informatii de la membrii sai care indica deja un impact in crestere asupra anumitor sectoare ale economiei, in special pentru IMM-uri.

CNIPMMR saluta primele eforturi depuse de catre autoritatile publice prin actiunile de comunicare responsabile realizate insa, consider ca este necesara o actiune rapida pe mai multe domenii:

1. Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea si pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitatile sunt oferite de reglementarile de minimis sau de schemele de salvare si restructurare.

2. Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 catre furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.

3. Crearea de mecanisme care sa ofere asistenta IMM-urilor aflate in dificultate.

4. Orientarea bugetului Romaniei spre investitii imediate in economie prin modificarea legislatiei privind achizitiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.

5. Modificarea legislatiei privind Codul Muncii si flexibilizarea cadrului legislativ: munca temporara, work from home, tele-munca etc.

6. Oferirea de facilitati prin prelungirea termenelor cu platile impozitelor si contributiilor sociale.

7. Operationalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate in dificultate in acest moment:

- Oferirea imediata a voucherelor de vacanta,

- Regandirea schemelor privind expozitiile si targurile si oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfasoara activitati de export,

- Acordarea de subventii pentru plata salariilor in domeniul transporturilor;

In aceste momente dificile, Romania are nevoie de solidaritate sociala si economica, sa folosim toate resursele umane si profesionale pentru a depasi aceasta perioada critica. IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, dar si cele capabile sa sustina economia Romaniei, de aceea este imperios nesesar sa luam o serie de masuri care sa ne pregateasca pentru preintampinarea unei crize. Am incredere ca vom reusi sa depasim aceasta perioada dificila si ca impreuna vom dovedi ca suntem solidari si puternici.”, Florin Jianu, presedinte CNIPMMR.