loader
Caravana Reciclarii Creative (editia a II-a) a finalizat sesiunile fizice din cele 8 judete

Caravana Reciclarii Creative (editia a II-a) a finalizat sesiunile fizice din cele 8 judete

Fata de editia din 2023, anul acesta s-a dublat numarul judetelor, al participantilor, al premiilor si al rezultatelor

Caravana Reciclarii Creative, editia a II-a, un proiect national dedicat cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si elevilor acestora, este in curs de desfasurare anul acesta, in perioada Ianuarie - Iulie 2024, in 8 judete: Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj si Timis.

Fata de editia din 2023, anul acesta s-a dublat numarul judetelor, al participantilor, al premiilor si al rezultatelor!

Proiectul este organizat de Asociatia PlaYouth in colaborare cu OSCAR Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburant din Romania, si are ca scop principal incurajarea reciclarii creative a deseurilor (upcycling), sprijinirea participantilor directi si indirecti (elevi, profesori, familii, comunitati) sa constientizeze efectele consumerismului asupra mediului inconjurator si sa isi imbunatateasca comportamentul, pentru un viitor mai sustenabil.

’Sistemul de educatie al unei tari este oglinda acelei tari, iar noi, romanii, trebuie sa muncim mai mult ca oglinda sa reflecte ce ne dorim. Cred ca mediul de business are responsabilitatea de a se implica in educatie, iar OSCAR Downstream este o companie care nu poate trece indiferenta prin viata celor care cresc si construiesc alaturi de noi. Sustinem valorile educationale si creative ale acestui proiect si le dorim mult succes celor care au urcat in Caravana Reciclarii Creative: copii, profesori, familii si comunitati’’, a declarat Nicolae Banica, CEO OSCAR Downstream.

Potrivit si ca resursa pentru Saptamana Verde, la editia I 2023, proiectul s-a desfasurat in 87 de unitati din judetele Calarasi (18 februarie 2023), Giurgiu (25 februarie 2023), Brasov (4 martie 2023) si Sibiu (11 martie 2023), cu participarea a 435 de profesori (87 echipe a cate 5 profesori) si peste 11.000 de copii direct implicati din invatamantul preuniversitar.

Editia curenta 2024 a atras peste 1.050 cadre didactice eligibile din 210 de unitati, intre 20-25 echipe din fiecare judet in care a ajuns Caravana (Salaj, Bistrita Nasaud, Arad, Timis, Satu Mare, Maramures, Cluj si Bihor).

Fiecare grup de participanti obtine beneficii specifice care, puse laolalta, construiesc un mecanism unitar ce poate avea efect de domino, determinand schimbari de comportament in comunitatile vizate.

Luand in calcul doar numarul cadrelor didactice si al elevilor din scolile in care a ajuns Caravana Reciclarii Creative, la nivelul anului 2023 am ajuns la aproximativ 36.000 de beneficiari indirecti. In timp ce, pentru acest an, impactul este estimat la 75.000 de beneficiari indirecti (25.000 de elevi, 45.000 de parinti si 5.000 de cadre didactice din scolile inscrise).

Prin joc, arta si bucurie, participantii:

● Invata despre sustenabilitate, consum rational si colectare selectiva.

● Descopera beneficiile pentru mediu si ecosistem, si cum pot economisi bani prin transformarea cunostintelor dobandite intr-un hobby.

● Isi stimuleaza creativitatea, lucrul in echipa, initiativa si bucuria de a realiza prin propriile forte obiecte sau sisteme utile si folositoare.

Si in acest an, cadrele didactice eligibile au participat la intalniri de lucru in care au primit toate informatiile necesare pentru a crea cele 5 zone verzi („Colectare selectiva”, „Pasari fericite”, „Gradina minunata”, „Lecturi inspirate” si „Reciclate si-napoi la lume date”). Totodata, in cadrul acestor intalniri au avut parte si de sesiuni de lucru in care au conceput planul pe care il vor aborda pentru a implementa toate aceste zone mentionate.

Intalnirile fizice au avut loc cate doua pe saptamana, in zile de weekend, in cadrul carora ne-am bucurat de o prezenta mare in fiecare oras. Astfel, pe data de 10 februarie a avut loc prima oprire a Caravanei Reciclarii Creative, in judetul Salaj. Au urmat apoi judetele Bistrita Nasaud (11 februarie), Arad (17 februarie), Timis (18 februarie), Satu Mare (24 februarie), Maramures (25 februarie), Cluj (2 martie) si Bihor (3 martie).

In cadrul tuturor judetelor au fost prezente si inspectoratele scolare, cu care a fost incheiata o colaborare stransa, iar acestea ne-au ajutat cu organizarea si desfasurarea proiectului. Toate intalnirile din cadrul Caravanei Reciclarii Creative s-au bucurat de un real succes si le multumim profesorilor participanti pentru ca au venit in numar mare si au contribuit cu idei utile, creative si usor de aplicat la acest proiect dedicat reciclarii, precum si tuturor gazdelor si persoanelor care au manifestat deschidere spre colaborare si au oferit sprijin.

Totodata, proiectul si-a gasit profesori coordonatori si in judetele din editia I si poate continua si in acest an, iar in 6 ani isi propune sa ajunga in toata tara.

Mai multe despre #CaravanaReciclariiCreative gasiti aici: https://playouth.ro/portfolio/caravana-reciclarii-creative/

Despre Asociatia PlaYouth

PlaYouth aduce jocul, arta si bucuria in educatia si dezvoltarea copiilor prin organizarea de activitati educativ-creative, atat pentru copii, la care pot participa si parintii, intr-un mediu primitor, calduros si vesel, cat si pentru parinti sau profesori.

Organizam ateliere, cursuri, conferinte, excursii, petreceri si programe de educatie alternativa pentru copii, parinti, profesori sau adulti. Acestea au rolul de a-i ajuta sa aiba incredere in ei, sa interactioneze mai usor, sa-si dezvolte creativitatea, sa se relaxeze, sa-si descopere pasiunile si talentele.

www.playouth.ro

Despre OSCAR Downstream

OSCAR Downstream este o companie parte din Alfa Group, un grup suta la suta romanesc, fondat de Alin Niculae, ce reuneste o gama larga de companii din diverse domenii. Cu o istorie de peste 22 de ani pe piata, cu peste 5.000 de clienti din industrii cheie, precum transport, constructii, industrie sau agricultura, OSCAR Downstream are un portofoliu vast de servicii si produse B2B si o dezvoltare naturala spre B2C.

Reteaua sa de benzinarii a depasit 110 statii distribuite strategic la nivel national: 30 de statii proprii dedicate segmentului de clienti B2B sub brandul OSCAR Drive, pozitionate de-a lungul principalelor drumuri comerciale si peste 80 de benzinarii in franciza sub brandul RO concept OSCAR, pentru clientii B2C, lansat in 2017.

La acestea se adauga peste 2.500 de statii de incinta OSCAR – DIESELPoint (concept introdus in premiera pe piata din Romania de catre OSCAR Downstream in 2004, care permite alimentarea cu carburant direct in locatia clientului). OSCAR Downstream este singura companie de profil din Romania care ofera clientilor si servicii de mentenanta si service dedicat pentru aceste statii de incinta.

Infrastructura sa logistica performanta include, intr-un lant logistic integrat propriu, o flota cu peste 100 de autocisterne moderne (cea mai mare flota proprie de autocisterne de pe piata din Romania), precum si o retea proprie de depozitare, cu o capacitate de stocare a motorinei si benzinei de peste 70.000 mc in cele 7 depozite din Romania.

www.oscars.ro

Autori

foto
OSCAR DOWNSTREAM SRL