loader

Buletin informativ in materie de impozite indirecte

Cazul C-18/13 Maks Pen EOOD - dreptul de deducere a TVA in cazul tranzactiilor frauduloase

În data de 13 februarie 2014, CEJ a deliberat in acest caz, care priveste o societate din Bulgaria, Maks Pen, care ?i-a dedus TVA facturata de catre furnizorii/prestatorii sai de bunuri/servicii.
 

Organele fiscale competente din Bulgaria au pus la indoiala realitatea achizitiilor efectuate de catre societate ?i, in mod implicit, ?i dreptul de deducere a TVA aferente, deoarece s-a constatat ca furnizorii/prestatorii sai nu au detinut resursele necesare pentru a putea efectua livrarile/prestarile respective.
Întrucat Maks nu a fost de acord cu aceasta abordare, CEJ a fost intrebata daca (1) aceste operatiuni constituie tranzactii frauduloase ?i daca (2) unei persoane impozabile aflate intr-o astfel de situatie i se poate respinge dreptul de deducere a TVA.
 

CEJ a decis ca dreptul de deducere a TVA poate fi respins atunci cand, de?i livrarea/prestarea are loc, se dovede?te ca aceasta nu a fost efectuata de catre furnizor/prestator/subcontractant, fie pentru ca acesta nu dispune de mijloacele necesare, fie pentru ca suma costurilor pentru efectuarea livrarii/prestarii nu a fost inscrisa in registrele lor contabile, fie pentru ca identificarea persoanelor care au semnat documente in calitate de furnizor s?a dovedit a fi incorecta.
 

Cu toate acestea, CEJ a subliniat faptul ca dreptul de deducere a TVA in astfel de situatii poate fi respins doar daca aceste operatiuni constituie tranzactii frauduloase ?i daca organele fiscale competente dovedesc, in mod obiectiv, ca beneficiarul bunurilor/serviciilor ?tia sau ar fi trebuit sa ?tie de frauda respectiva.
 

Astfel, aceasta decizie a reiterat faptul ca plata taxei inscrise intr-o factura de achizitie nu este suficienta pentru exercitarea
dreptului de deducere a TVA.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL