loader

Buletin economic zilnic - 21 ianuarie

In aceasta editie: Transgaz, OMV Petrom – Consumul de gaz a scazut cu 14,3% in octombrie si cu 19% in noiembrie; Teraplast – un nou Director General; Pierderile Oltchim in 2012 s-au ridicat la 384 milioane RON

Transgaz, OMV Petrom – Consumul de gaz a scazut cu 14,3% in octombrie si cu 19% in noiembrie

Potrivit unor comunicate emise de Autoritatea Nationala de Reglemntare in domeniul Energiei (ANRE), consumul de gaz a scazut cu 14,3% in octombrie si cu 19% in noiembrie, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Declinul se datoreaza consumului scazut al gospodariilor si al utilizatorilor industriali, inclusiv al producatorilor de energie, desi producatorii de  produse chimice au inregistrat un volum mai crescut de consum. O explicatie a acestui declin poate fi datorata si incalzirii vremii, dar si scaderii evolutiei industriale. Vestea ne-a luat prin surprindere, deoarece Petrom si-a inceput in august operatiunile comerciale la termocentrala si ne asteptam ca aceasta centrala sa ridice volumul total de consum.

Ne asteptam ca scaderea consumului sa aiba o influenta marginala negativa asupra Petrom, volumul mai mic de gaz vandut impactand si profitul pe segmentul de Gaze si Energie, precum si o influenta negativa asupta Transgaz, care va inregistra o scadere similara in ceea ce priveste cantitatile transportate.

 

Teraplast – un nou Director General

Intr-un comunicat catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) Teraplast a anuntat ca incepand cu 1 februarie 2013, domnul Traian Simion il va inlocui pe domnul Stefan Bucataru in functia de Director General al Teraplast. Dl. Bucataru, cu expertiza in restructurare si  consultanta in management, a coordonat procesul de restructurare al Teraplast in ultimele 18 luni. Teraplast s-a concentrat mai mult pe segmente precum profile PVC si usi si ferestre, in timp ce alte linii de business au fost intrerupte (cahle de teracota) sau externalizate.

Dl. Simion, noul CEO, a fost CEO al Albalact intre 2007-2010, iar anterior a fost directorul comercial al companiei. Potrivit comunicatului, dl. Simion va continua programul de restructurare. In acest moment consideram stirea ca neutra si asteptam detalii mai specifice cu privire la noua strategie a companiei.

 

Pierderile Oltchim in 2012 s-au ridicat la 384 milioane RON

Potrivit mass-media care citeaza documente guvernamentale, Oltchim a raportat pentru 2012 pierderi nete de 384 milioane RON, mult mai mari decat cele din 2011, in valoare de 278 milioane RON. Acest lucru implica faptul ca, in T4 2012, compania a inregistrat o evolutie negativa, de 76 milioane RON.

Autori

foto
OMV PETROM SA