loader
Bit Sentinel povesteste despre provocarile tehnice din spatele organizarii Campionatului European de Securitate Cibernetica 2019

Bit Sentinel povesteste despre provocarile tehnice din spatele organizarii Campionatului European de Securitate Cibernetica 2019

In perioada 9 - 11 octombrie 2019 a avut loc la Bucuresti editia cu numarul 6 a Campionatului European de Securitate Cibernetica, unde echipa Romaniei a iesit castigatoare, depasind 19 echipe din alte tari

Evenimentul a fost coordonat la nivel european de Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA), iar activitatea face parte din Planul de Actiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica a Uniunii Europene (UE).

Dezvoltarea scenariilor si a exercitiilor pentru faza finala a competitiei din Romania au fost realizate in proportie de peste 55% de Bit Sentinel, companie specializata in servicii complete de securitate cibernetica. Pregatirile au inceput cu aproximativ 3 luni inainte de eveniment. Cea mai mare provocare a fost pastrarea unui echilibru intre nivelul de dificultate a problemelor, complexitatea acestora si elementele inovative introduse pentru acest gen de concurs. Exercitiile presupuneau identificarea unor vulnerabilitati si dezvoltarea unor metode avansate de exploatare a sistemelor si aplicatiilor informatice, finalizandu-se prin capturarea steagului virtual (dovada de rezolvare a problemei) care aducea puncte echipelor.

Au fost propuse 38 de exercitii cu 77 de sarcini ce au fost rezolvate corect de 957 de ori din 6,500 de incercari realizate de toate echipele pe parcursul celor 2 zile de competitie.  Majoritatea exercitiilor, dezvoltarea si administrarea infrastructurii tehnice pentru competitie au fost realizate de experti ai companiei Bit Sentinel.

Echipele au avut o medie de 18 probleme noi pe zi, ce au acoperit zone din cele mai diverse: de la securitatea aplicatiilor web, criptografie, inginerie inversa, exploatarea sistemelor informatice, pana la programare, inginerie sociala sau investigatii IT. Provocarile au fost inspirate din viata reala, iar problemele au fost rezolvate in medie intre 2 si 4 ore, cea mai usoara fiind rezolvata in aproximativ 45 de minute, iar cea mai complexa in peste 8 ore.

Echipa Romaniei a facut cu brio fata presiunilor si a lucrat eficient contra cronometru pentru a-si asigura locul in top. Se vede clar o evolutie si o maturizare a echipei, fiecare membru avand un set de cunostinte si abilitati tehnice care au permis echipei nationale sa abordeze intreaga gama de probleme propuse de organizatori” a mentionat Andrei Avadanei, CEO Bit Sentinel.

Pe langa calitatea si nivelul ridicat de dificultate al exercitiilor propuse, un alt beneficiu al implicarii Bit Sentinel in organizarea competitiei a fost calitatea infrastructurii de concurs. Spre deosebire de editiile precedente din alte tari, infrastructura si sistemul de gestionare a exercitiilor au functionat in aproape 99% din timp pentru cei peste 200 de participanti activi,  setand astfel un record absolut de stabilitate in cadrul ultimelor 6 editii ale Campionatului European de Securitate Cibernetica.

Despre Campionatul European de Securitate Cibernetica

European Cyber Security Challenge (ECSC) este o initiativa a ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), care isi propune sa dezvolte abilitatile tinerilor in domeniul securitatii cibernetice, precum si sa le faciliteze contactul cu organizatiile din mediul privat care actioneaza in acest domeniu.

Competitia nationala precum si etapa finala din 2019 vor fi gazduite in Romania si sunt organizate si coordonate de Serviciul Roman de Informatii, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica si Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice, alaturi de parteneri din mediul privat precum Bit Sentinel, Cert Sign, Orange si nu numai.

Despre Bit Sentinel

Bit Sentinel activeaza in domeniul securitatii cibernetice, avand drept obiectiv asigurarea protectiei impotriva atacurilor cibernetice. Bit Sentinel ofera servicii complete de securitate informatica, precum: servicii de penetration testing, audit de securitate it, servicii de consultanta GDPR si NIS, recuperarea datelor in urma atacurilor cibernetice, incident response, investigatii ale atacurilor cibernetice. Aceste servicii sunt adaptate in functie de nevoile fiecarei companii in parte si sustinute de o echipa de specialisti certificati in domeniu.

Bit Sentinel ofera, de asemenea, si sesiuni de training in lupta impotriva atacurilor cibernetice, dezvoltand cursuri si programe speciale pentru pasionatii de securitate care doresc sa invete notiunile de baza. Mai mult, compania face parte din echipa ce organizeaza una dintre cele mai mari competitii internationale de tip Capture the Flag: DefCamp Capture the Flag.

Pentru detalii puteti accesa site-ul Bit Sentinel sau pagina de Facebook.

Autori