loader

BERD imprumuta CFR SA cu 175 milioane euro pentru reforma cailor ferate

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 175 milioane euro Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, cu scopul de a sprijini reformele in sectorul feroviar, informeaza banca.


Finantarea va ajuta CFR sa-si restructureze bilantul, permitand plata datoriilor curente. Acest lucru va elibera fonduri pentru investitii esentiale si lucrari de intretinere ce vizeaza imbunatatirea calitatii retelei feroviare.


'Imprumutul BERD este strans legat de planurile de reforma ale CFR - acelea de a imbunatati practicile de guvernanta corporativa si calitatea infrastructurii feroviare si a serviciilor - si va asigura companiei o baza sustenabila. Imprumutul acordat va permite CFR sa se axeze pe investitii pentru dezvoltare', a declarat din partea BERD Jean Marc Peterschmitt.


Imprumutul, distribuit in doua transe, in functie de masuri specifice de reforma, este parte a programului de restructurare pentru CFR, ce totalizeaza 1,2 miliarde euro. Acesta va sprijini in mod special reformele de guvernanta corporativa, ce completeaza si consolideaza masurile recomandate de FMI. De asemenea, Banca va finanta si o analiza independenta a practicilor actuale ale operatorului feroviar si va contribui la elaborarea unui plan de restructurare detaliat - un element cheie al reformelor sprijinite de BERD.


BERD a investit in modernizarea statiilor de cale ferata in cinci mari orase din Romania, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Craiova si Timisoara, si a finantat modernizarea distribuitorului de energie electrica al CFR, CFR Electrificare.


Pana in prezent, BERD a investit aproximativ 500 milioane euro in sectorul transporturilor din Romania. Per ansamblu, de la inceputul operatiunilor in Romania, banca a investit aproximativ sase miliarde euro in peste 300 de proiecte in domeniile financiar, corporativ, infrastructura si energie, mobilizand investitii suplimentare de aproape 11 miliarde euro.


BERD, detinuta de 63 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei.