loader
BASF, SABIC si Linde incep constructia primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scara larga, incalzite electric

BASF, SABIC si Linde incep constructia primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scara larga, incalzite electric

Instalatia demonstrativa va fi complet integrata intr-una dintre instalatiile de cracare cu abur existente la platforma de productie chimica Verbund BASF din Ludwigshafen, Germania

• O uzina demonstrativa cu 6 megawati de energie electrica regenerabila urmeaza sa fie integrata complet intr-o instalatie de cracare cu aburi la platforma de productie chimica BASF Ludwigshafen Verbund

• Tehnologia are potentialul de a reduce emisiile de CO2 cu cel putin 90% in comparatie cu instalatiile de cracare cu abur conventionale

• Proiectul a primit finantare din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice si Actiune Climatica

• Punerea in functiune a uzinei demonstrative este planificata pentru 2023

BASF, SABIC si Linde au inceput constructia primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scara larga, incalzite electric. Prin utilizarea energiei electrice din surse regenerabile in locul gazelor naturale, noua tehnologie are potentialul de a reduce emisiile de CO2 ale unuia dintre cele mai consumatoare de energie procese de productie din industria chimica cu cel putin 90%, in comparatie cu tehnologiile utilizate in prezent.

Instalatia demonstrativa va fi complet integrata intr-una dintre instalatiile de cracare cu abur existente la platforma de productie chimica Verbund BASF din Ludwigshafen, Germania. Aceasta va testa doua concepte diferite de incalzire, procesand aproximativ 4 tone de hidrocarburi pe ora si consumand 6 megawati de energie regenerabila. Punerea in functiune a uzinei demonstrative este planificata pentru anul 2023.

BASF si SABIC investesc impreuna in proiect, iar instalatia demonstrativa va fi operata de BASF. Linde este partenerul de inginerie, achizitii si constructii pentru proiect, iar in viitor va comercializa tehnologiile dezvoltate.

Pentru a sprijini dezvoltarea noii tehnologii de cuptor, proiectul a primit suma de 14,8 milioane de euro din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice si Actiune Climatica, in cadrul programului de finantare „Decarbonizarea in industrie”. Programul sprijina industriile consumatoare de energie din Germania in eforturile lor de a atinge neutralitatea carbonului.

Misiunea BASF este de a atinge neutralitatea climatica, iar electrificarea instalatiei de cracare cu aburi, extrem de consumatoare energetic, este o piatra de hotar semnificativa in calatoria noastra de transformare catre zero net”, a declarat Dr. Martin Brudermuller, Presedintele Consiliului Director Executiv al BASF SE. „Suntem mandri ca BASF a primit finantare pentru proiect din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice si Actiuni Climatice, deoarece este o dovada ca si mediul politic sprijina abordarea noastra.”

Yousef Al-Benyan, vicepresedinte si CEO al SABIC a declarat: „Viziunea noastra este de a ne transforma afacerea si de a contribui la gestionarea provocarilor globale urgente printr-un management eficient al carbonului. Acest proiect are un potential imens pentru toata industria petrochimica din intreaga lume, in eforturile noastre de a ajunge la procese cu emisii scazute de carbon. Odata cu etapa importanta pe care o anuntam astazi, in parteneriat, cu privire la inceperea constructiei, speram ca aceasta colaborare va inspira multe altele, care, in cele din urma, vor aduce lumea la zero emisii nete de gaze cu efect de sera, printr-o economie circulara a carbonului.

Acest proiect demonstreaza modul in care companiile globale pot colabora cu succes, combinand expertiza lor in dezvoltarea tehnologiei, inginerie, achizitii, executia si operarea constructiilor. Livrarea la timp a uzinei demonstrative va fi o etapa majora in indeplinirea obiectivului nostru de a pune la dispozitia industriei petrochimice solutii durabile. Suntem mandri sa facem parte din acest proiect inovator”, a declarat Jurgen Nowicki, Vicepresedinte Executiv Linde plc si CEO al Linde Engineering.

Instalatia demonstrativa isi propune sa arate ca productia continua de olefine este posibila folosind electricitatea ca sursa de caldura. Instalatia este proiectata astfel incat sa poata fi testate doua concepte de incalzire in paralel: incalzirea directa aplica un curent electric direct tuburilor de proces din interiorul reactorului; incalzirea indirecta foloseste caldura radiativa a elementelor de incalzire plasate in jurul tuburilor. Testarea ambelor concepte va face posibila o reactie flexibila la cerintele diferite ale clientilor si ale fabricilor.

Instalatiile de cracare cu abur joaca un rol central in productia de substante chimice de baza si necesita o cantitate semnificativa de energie pentru a descompune hidrocarburile in olefine si aromatice. De obicei, reactia este condusa in cuptoare la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. In prezent, aceste temperaturi sunt atinse prin arderea combustibililor fosili. Proiectul isi propune sa reduca emisiile de CO2 prin alimentarea procesului cu energie electrica.

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: produse chimice, materiale, solutii industriale, tehnologii de suprafata, nutritie si ingrijire si solutii agricole. BASF a generat vanzari de 78,6 miliarde de euro in 2021. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com.

Despre SABIC

SABIC este o companie globala de produse chimice diversificate, cu sediul in Riad, Arabia Saudita. Produce la scara globala in America, Europa, Orientul Mijlociu si Asia Pacific tipuri distincte de produse: produse chimice, marfuri si materiale plastice de inalta performanta, agronutrienti si metale. SABIC isi sprijina clientii prin identificarea si dezvoltarea oportunitatilor in aplicatii cheie destinate pietelor finale, precum constructii, dispozitive medicale, ambalaje, agronutrienti, produse electrice si electronice, transport si energie curata. SABIC a inregistrat un profit net de 23 miliarde SR (6,15 miliarde USD) in 2021. Veniturile din vanzari pentru 2021 au totalizat 174 miliarde SR (46,6 miliarde USD). Activele totale erau de 318 miliarde SR (84,9 miliarde USD) la sfarsitul anului 2021. Productia in 2021 a fost de 58 milioane tone metrice. Compania are peste 31.000 de angajati in intreaga lume si opereaza in aproximativ 50 de tari. Promovand inovatia si spiritul de ingeniozitate, SABIC are 10.090 de brevete si cereri in curs si are resurse semnificative de cercetare cu centre de inovare in cinci zone geografice cheie - SUA, Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud si Asia de Nord. Vizitati www.sabic.com pentru mai multe informatii.

Despre Linde

Linde este o companie de top la nivel mondial in domeniul gazelor industriale si al ingineriei, cu vanzari in 2021 de 31 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro). Ne indeplinim misiunea de a ne face lumea mai productiva in fiecare zi, oferind solutii, tehnologii si servicii de inalta calitate care sa ne ajute clientii sa aiba succes si sa contribuie la sustinerea si protejarea planetei noastre. Compania deserveste o varietate de piete finale, inclusiv produse chimice si energie, alimente si bauturi, electronice, asistenta medicala, productie, metale si minerit. Gazele industriale Linde sunt folosite in nenumarate aplicatii, de la oxigen care salveaza vieti in spitale, la gaze de inalta puritate si de specialitate pentru fabricarea de electronice, hidrogen pentru combustibili curati si multe altele. Linde ofera, de asemenea, solutii de ultima generatie de procesare a gazelor pentru a sprijini extinderea clientilor, imbunatatirea eficientei si reducerea emisiilor. Pentru mai multe informatii despre companie si despre produsele si serviciile sale, va rugam sa vizitati www.linde.com.

Autori

foto
LINDE GAZ ROMANIA SRL