loader

Autoritatea de Supraveghere Financiara va prelua functiile CNVM, CSSPP si CSA

Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare /CNVM/, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/ si ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/, care se desfiinteaza, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice /MFP/.

Proiectul de ordonanta de urgenta propune infiintarea unei autoritati de supraveghere financiara in Romania, care urmeaza traiectoria institutionala si legislativa europeana, fara a institui principii noi, si care se bazeaza pe elemente ale experientei juridice si institutionale celei mai recente, din cateva state membre (Bulgaria, Cehia, Polonia, etc.), precum si pe cele mai bune practici europene.


ASF va fi condusa de un consiliu format din 15 membri, din care unul detine functia de presedinte si trei care detin functia de vicepresedinte.


'Prezentul proiect de act normativ are ca obiectiv principal mentinerea si consolidarea increderii in sistemul financiar romanesc prin stabilirea unui cadru de supraveghere a pietelor, institutiilor, activitatilor si instrumentelor financiare la nivel national, altele decat cele aflate in aria de competenta a BNR. Prin noul cadru se asigura, totodata, responsabilizarea colectiva a tuturor participantilor din sistemul financiar national, o alocare mai eficienta a resurselor, precum si realizarea unui mediu competitiv corect pentru toti participantii de pe pietele financiare. Prezentul proiect de act normativ creeaza conditiile pentru implementarea si aplicarea in mod consistent a unui set unic de reguli de supraveghere pentru piata de capital, sectorul asigurarilor si fondurile de pensii private, favorizand adoptarea eficienta si coerenta a recomandarilor autoritatilor europene de supraveghere', se arata in nota de fundamentare a proiectului.


Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara permite imbunatatirea coordonarii, colaborarii si schimbului de informatii intre piete si institutii, in special pentru asigurarea stabilitatii sectorului financiar aflat in afara ariei de competenta a BNR si pentru implementarea eficienta a unui plan de actiune unitar in situatii de urgenta.