loader

Anghel (BVB): Romania are nevoie anual de 5-6 miliarde euro pentru a finanta contul curent

Romania are nevoie anual de 5-6 miliarde euro pentru a finanta contul curent, pentru ca tara importa mai mult decat exporta, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si coordonator al studiului 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei' lansat, joi, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

'Nici macar la turism nu reusim sa avem acel plus pe care bulgarii reusesc sa-l aiba din intrarile din turism de 2 miliarde euro, ceea ce ajuta, inclusiv, contul curent. (...) Politicile economice ar trebui sa se concentreze pe incercarea de a reduce o serie de vulnerabilitati majore pe care economia romaneasca le are, din perspectiva cursului de schimb, din perspectiva aderarii la zona euro, din perspectiva cursului de echilibru. Este nevoie de absorbtia fondurilor europene, de proiecte majore de fluidizare, deci cresterea produsului intern brut potential, strategii guvernamentale de atragere a investitiilor, sustinerea sectorului agricol, pentru ca avem inca deficit comercial. Trebuie sa reducem deficitul de cont curent si avem potential de dezvoltare, inclusiv in turism', a spus Anghel.


Potrivit acestuia, prima de risc influenteaza cursul de schimb.


'Prima de risc este cel mai important element care influenteaza cursul. Daca Romania nu are imagine buna, daca investitorii internationali nu au o perceptie pozitiva, pentru ca prima de risc inseamna perceptia, acest lucru ne afecteaza pe toti. Ceea ce se intampla in zona euro ne impacteaza inclusiv pe noi, inclusiv prin intermediul primei de risc. In intervalul 2017 - 2020 avem cele mai putine alegeri. Trebuie tinut cont de aceste lucruri daca dorim sa stam cat se poate de putin in Mecanismul Ratelor de Schimb II', a mai afirmat coordonatorul studiului.


Potrivit studiului, Romania ar trebui sa adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru a adopta euro in intervalul 2017 - 2020.


'In 2018 - 2020 vom putea injumatati viteza de evolutie a deficitului de cont curent. La paritatea puterii de cumparare serviciile sunt aliniate doar intr-o proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar in jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii', se arata in documentul citat.


Potrivit acestuia, chiar daca Romania a beneficiat de flexibilitatea cursului de schimb pentru a atenua impactul unor socuri precum cel asociat recesiunii globale, pe termen mediu si lung, factorii care tin de competitivitatea non-pret sunt cei care determina performanta exporturilor.