loader

Allianz obtine rezultate solide in anul 2012

Grupul Allianz anunta rezultate solide pentru anul financiar 2012

Veniturile au atins valoarea de 106,4 miliarde de euro, inregistrand o crestere de 2,7 procente fata de valoarea de 103,6 miliarde de euro aferenta anului anterior. Profitul operational a crescut cu 20,8 procente in anul 2012, ajungand la 9,5 miliarde de euro, de la 7,9 miliarde de euro in anul 2011. Allianz a atins tinta de profit, care a fost majorata in octombrie 2012 la peste 9 miliarde de euro. Pana la acel moment, Allianz se astepta sa obtina un profit operational de 8,2 miliarde de euro, plus/ minus 500 milioane de euro.

Toate segmentele de afaceri au generat in 2012 profituri operationale in crestere cu un procent format din doua cifre. Segmentul asigurarilor generale a beneficiat de un rezultat din subscriere imbunatatit, ce include pierderi mai mici ca urmare a catastrofelor naturale.


Segmentul asigurarilor de viata si de sanatate s-a mentinut pe o traiectorie stabila si a facut fata cu succes unui mediu foarte competitiv si plin de provocari, cu rate scazute ale dobanzii. Activitatea de management al activelor a evidentiat, la randul sau, rezultate excelente.


Profitul net cuvenit actionarilor s-a dublat in anul 2012. Acesta a atins valoarea de 5,2 miliarde de euro fata de 2,5 miliarde de euro in anul 2011, ceea ce reprezinta o crestere de 103,1 procente.


Capitalurile proprii au crescut la 53,55 miliarde de euro, de la 44,91 miliarde de euro in anul 2011. La finalul anului 2012, rata de solvabilitate consolidata s-a situat la 197 procente, imbunatatindu-se cu 18 puncte procentuale fata de valoarea de 179 procente inregistrata in anul anterior.

Comitetul Managementului Executiv va propune Consiliului de Administratie al Allianz SE un dividend de 4,50 euro per actiune.


“Afacerile noastre au evoluat intr-atat de bine in primele trei trimestre incat am majorat nivelul profitului operational asteptat. In ciuda impactului uraganului Sandy, am depasit tintele proiectate”, a explicat Michael Diekmann, CEO al Allianz SE. “Rezultatele noastre arata cat de bine poate modelul nostru de afaceri sa faca fata turbulentelor provocate de crize financiare. In plus, sustenabilitatea si continuitatea afacerilor noastre sunt reflectate si de politica privind acordarea de dividende. In consecinta, vom recomanda din nou un dividend de 4,50 euro per actiune.”
 

 


Venituri si profitabilitate in crestere pe segmentul asigurarilor generale

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au crescut cu 4,7 procente in anul 2012, pana la valoarea de 46,9 miliarde de euro, de la 44,8 miliarde de euro in anul anterior. Nivelul primelor a crescut in aproape toate pietele, cresteri semnificative inregistrand Australia, Allianz Global Corporate & Specialty si regiunea Americii Latine. Si in Germania, veniturile din asigurari generale au crescut pentru prima data dupa cativa ani.


Profitul operational anualizat pe segmentul asigurarilor generale a crescut cu 12,5 procente in anul 2012, atingand valoarea de 4,7 miliarde de euro, de la 4,2 miliarde de euro in anul 2011. Principalul motiv ce sta la baza acestei evolutii este imbunatatirea semnificativa a rezultatului subscrierii, cu 701 milioane de euro, sustinuta de o evolutie pozitiva a ratei daunei.


In aproape toate pietele, rata combinata s-a situat sub 100% in anul 2012. Rata combinata a Grupului s-a imbunatatit cu 1,5 puncte procentuale, ajungand la 96,3 procente de la 97,8 procente in anul 2011. In ciuda efectelor uraganului Sandy, catastrofele naturale au contribuit cu doar 1,7 puncte procentuale la rata daunei in anul 2012, comparativ cu 4,4 puncte procentuale in anul anterior.


“Suntem incurajati de cresterea sanatoasa a nivelului primelor, in special de revenirile din piete cheie ale Europei. Aceasta evolutie ne arata ca suntem un partener atractiv din perspectiva riscului”, afirma Dieter Wemmer, CFO Allianz SE. “Nu putem influenta riscuri precum catastrofele naturale, dar putem influenta nivelul protectiei clientilor nostri”.


Segmentul asigurarilor de viata si sanatate ramane solid, in ciuda mediului dificil

Segmentul asigurarilor de viata si sanatate a avut o evolutie stabila in ceea ce priveste primele anualizate, generand 52,3 miliarde de euro in anul 2012, comparativ cu 52,9 miliarde de euro anul anterior. Piata a fost dificila pentru intreaga industrie in anul 2012, in special in ceea ce priveste zona produselor de investitii.


Profitul operational a crescut cu 22,1 procente in anul 2012, ajungand la 3,0 miliarde de euro, de la 2,4 miliarde de euro.


Veniturile din dobanzi si alte investitii similare au crescut, majorarea bazei activelor compensand efectul randamentelor usor mai scazute. Baza operationala a activelor a crescut pana la valoarea de 475,9 miliarde de euro, de la 431,1 miliarde de euro in anul 2011.


Marja veniturilor generate de clienti noi a fost de 1,8 procente in anul 2012, fata de 2,3 procente in anul anterior. Acest lucru reflecta persistenta mediului cu rate scazute ale dobanzii. In consecinta valoarea veniturilor din vanzari de noi polite a fost de 790 milioane de euro, fata de 940 milioane de euro in anul 2011.


“Rezultatele afacerilor de asigurari de viata si sanatate au depasit asteptarile noastre din anul anterior. Putem fi foarte multumiti datorita acestui fapt, mai ales daca ne gandim la ratele scazute ale dobanzii ce persista, la cresterea economica aproape inexistenta si la efectele depresiunii financiare” a explicat Dieter Wemmer. “Am fost in masura sa platim peste 20 miliarde de euro clienilor nottri de pe acest segment in anul anterior. Cifrele ce arata performanele noastre confirma nu doar valoarea pe termen scurt pe care o oferim clientilor si actionarilor nostri, dar si sustenabilitatea modelului nostru de afaceri.”

 Segmentul managementului activelor a incheiat inca un an excelent

Segmentul managementului activelor a produs una dintre cele mai solide performante din piata in anul 2012. Veniturile nete din taxe si comisioane au crescut cu 23,1 procente, pana la valoarea de 6,7 miliarde de euro, de la 5,5 miliarde de euro in anul 2011. La valoarea de 3,0 miliarde de euro, profitul operational aferent anului 2012 a fost cu 33,6 procente mai mare fata de valoarea de 2,3 miliarde de euro aferenta anului 2011. Rata cost-venituri pentru anul 2012 a continuat sa se imbunatateasca, ajungand la 55,6 procente, inregistrand o scadere de la 59,0 procente anul anterior si situandu-se cu mult sub tinta anuala de 65 procente.


Valoarea activelor totale in administrare a atins valoarea de 1.852 miliarde de euro la finalul anului 2012, in crestere cu 11,8 procente de la 1.657 miliarde de euro la sfarsitul anului anterior. Activele apartinand tertilor aflate in administrarea Allianz au crescut la 1.438 miliarde de euro de la 1.281 miliarde de euro la finalul anului 2011.


Intrarile nete de capital apartinand tertilor au crescut puternic in anul 2012, la 113,6 miliarde de euro, de la 38,3 miliarde de euro in anul anterior. Distributia acestor intrari la nivel regional a devenit mult mai echilibrata, contributia Europei triplandu-se, ajungand astfel sa reprezinte in jur de o treime din totalul anului intrarilor nete de capital inregistrate in 2012. “Allianz si-a consolidat poziia in randul administratorilor de active din intreaga lume si acum contribuie cu aproape o treime la profitul operational al grupului - iar aceasta este o realizare excelenta”, a declarat Dieter Wemmer. “Noua structura de afaceri a fost un succes deplin. Acest lucru a facut posibil ca Allianz Global Investors si PIMCO sa isi deserveasca clientii chiar mai bine, in intreaga lume.”


Perspective 2013

“Primele semne de stabilitate din zona euro par sa apara si unii observatori ar putea sa se astepte ca economia mondiala sa isi recastige intr-o oarecare masura avantul catre finalul anului. In orice caz, se asteapta ca ratele dobanzii sa ramana la un nivel scazut si inca sunt multe incertitudini - in primul rand in jurul nivelului datoriilor suverane si a lipsei unei cresteri puternice in pietele dezvoltate”, a declarat Michael Diekmann.


“Sunt sigur ca, din nou in anul 2013, Allianz isi va menine profitabilitatea si va continua sa ofere siguranta clientilor si actionarilor sai. Cu un optimism moderat si presupunand ca turbulentele pietei de capital si catastrofele naturale nu vor depasi nivelul asteptat, previziunea privind profitul operational pentru anul 2013 este de 9,2 miliarde de euro, plus/minus 500 milioane de euro”, a adaugat acesta.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA