loader

Raport economic zilnic - 22 februarie

OMV Petrom si Repsol au incheiat un parteneriat pentru a explora perimetre onshore la mare adancime; Alumil Rom Industry - cifra de afaceri si profitul net in scadere in 2012; Teraplast a anulat contractul de vanzare a diviziei de teracota

OMV Petrom si Repsol au incheiat un parteneriat pentru a explora perimetre onshore la mare adancime

OMV Petrom a semnat cu Repsol un contract farm-out prin care Repsol achizitioneaza o participatie de 49% pentru zona cu adancime mai mare de 2.500-3.000 m a patru perimetre onshore din sudul Carpatilor Meridionali si al Carpatilor de Curbura. Investitiile sunt estimate la 50 mil. EUR in urmatorii doi ani. OMV Petrom a derulat un program intens de prospectiune seismica 3D in zona respectiva, in urma caruia a fost raportata descoperirea de gaze de la Totea (partea de sud-vest a Romaniei). OMV Petrom si Repsol vor evalua impreuna datele obtinute in cadrul programului de seismica deja derulat pentru a determina oportunitatile de foraj de explorare. Parteneriatul cu Repsol este cel de-al treilea incheiat de catre OMV Petrom, dupa acordul joint venture semnat cu ExxonMobil in 2008 si cu Hunt Oil in 2010, parteneriate menite sa majoreze rata de inlocuire a rezervelor. Vedem stirea drept neutra.

 

Teraplast a anulat contractul de vanzare a diviziei de teracota 

Potrivit unui comunicat, Teraplast (TRP) a anuntat ca a anulat un contract semnat cu Teracota Bistrita pentru vanzarea diviziei de teracota, avand in vedere ca aceasta din urma nu si-a indeplinit obligatiile contractuale si a intrat in faliment. Reamintim ca in 2011 TRP a aprobat vanzarea acestei divizii (ce includea echipamente, cladiri si teren) catre Teracota Bistrita pentru aproximativ 1 mil. EUR (4,4 mil. RON), dar valoarea contabila a acestor active era de 4,8 mil. RON, astfel TRP a inregistrat o pierdere de 0,4 mil. RON. Teracota Bistrita a platit pana in acest moment doar 105 mii EUR iar in momentul actual firma este in faliment, astfel ca TRP a decis sa anuleze intelegerea initiala si sa reverseze tranzactia, preluand controlul acelor active. Chiar daca TRP a primit 105 mii. EUR si va recastiga controlul activelor, credem ca vanzarea acestei divizii va fi greu de realizat, vedem stirea ca neutra.

 

Alumil Rom Industry - cifra de afaceri si profitul net in scadere in 2012

Alumil Rom Industry si-a publicat rezultatele preliminate pentru 2012 conform standerdelor internationale IFRS. Intrucat pana acum acestea erau publicate conform standardelor locale, comparatia trimetriala este dificila. Astfel, in 2012 vanzarile au scazut cu 7% la 69 mil. RON, in timp ce costul bunurilor vandute a scazut cu 8% la 49 mil. RON, iar costurile de vanzare si distributie s-au corectat cu 10% la 12 mil. RON. Costurile administrative au urcat cu 17% la 6,7 mil. RON, astfel ca profitul operational s-a contractat cu 10% la 3,5 mil. RON. Castigurile financiare au fost mai scazute (0,05 mil. RON fata de 0,9 mil. RON in 2011), din cauza costurilor mai ridicate cu dobanzile si a pierderilor din diferente de curs valutar. Astfel, profitul net a scazut cu 20% la 3,2 mil. RON. In ultimii doi ani compania nu a distribuit dividende, in timp ce inainte de aceasta perioada Alumil era un platitor constant de dividende.

 

Antibiotice a semnat doua contracte cu distribuitori din SUA in valoare de 5 mil. USD

Conform unui comunicat transmis bursei, producatorul farmaceutic Antibiotice (ATB) a anuntat ca a semnat doua contracte cu distribuitori din SUA in valoare de 5 mil. USD. Conform comunicatului, exporturile ar trebui sa fie de circa 23,5 mil. USD in 2013, fata de 20 mil. USD in 2012 (aproximativ. 24% din venituri).

Autori

foto
OMV PETROM SA