loader

Raport economic zilnic - 21 februarie

Rezultatele OMV Petrom pe trim. IV 2012 apropiate de estimari; Antibiotice - performanta solida in 2012, dar sanse scazute pentru plata de dividende

Rezultatele OMV Petrom pe trim. IV 2012 apropiate de estimari

Rezultatele OMV Petrom pe trim. IV sunt apropiate de estimarile noastre in ceea ce priveste profitul operational CCA excl. elemente speciale insa profitul net este mai slab datorita unor cheltuieli cu dobanzile mai mari si elemente speciale si pierderi din detinerea stocurilor la segmentul Rafinare si Marketing (R&M). Pe segmentul de explorare si productie (E&P) pretul realizat al titeiului este cu 1% mai mare decat anticipasem compensand pentru costuri de productie marginal mai mari (15,51 USD/bep vs. 15.3 USD/bep estimat) si o productie mai slaba de petrol fata de gaze (48% fata de 48,5% productie titei si condensat in total productie). Profitul operational CCA excluzand elemente speciale din rafinare se apropie de zero pe cand noi vedeam un mic profit insa performanta segmentului de marketing a fost peste asteptari. Insa pierderi din detinerea stocurilor de 34 mil. RON si elemente speciale de 63 mil. RON au condus la o pierdere operationala pe segmentul R&M de 18 mil. RON, fata de un profit estimat apropiat de 100 mil. RON. Rezultatul pe segmentul de gaze si energie (G&P) a fost cu 12% peste estimari probabil datorita unor marje mai mari pe vanzarile de gaze. Per total, profitul operational a fost cu 5% sub asteptari datorita pierderilor din detinerea stocurilor si elementelor speciale la R&M. Cheltuielile financiare au fost de 344 mil. RON, cu 30% mai mari decat estimarile noastre datorita unor cheltuieli cu dobanzile mai mari si astfel profitul net a fost de 1,06 mld. RON, 16% sub estimari. Profitul net pe 2012 a fost de 4 mld. RON. Tinand cont de o rata de distribuire a dividendului de 47% similara cu cea de anul trecut dividendul ar fi de 0,032 RON, furnizand un randament de 7,1%. La nivel operational rezultatele au fost apropiate de estimari si nu anticipam modificari semnificative. Ne mentinem recomandarea ?cumpara? si pretul tinta de 0,48 RON sau 0,512 RON ajustat cu dividendul estimat.

 

Antibiotice - performanta solida in 2012, dar sanse scazute pentru plata de dividende

Producatorul farmaceutic Antibiotice (ATB) a raportat rezultatele pe trim. IV 2012, pentru prima data conform standardelor internationale de contabilitate IFRS, astfel facand comparatia trimestriala dificila. Veniturile au crescut cu 8% in 2012 fata de anul trecut la 297 mil. RON, peste cresterea raportata de Cegedim pentru medicamentele fara prescriptie (Rx) de 7%. Consturile cu materia prima si consumabile au crescut cu 17% la 102 mil. RON, in timp ce alte cheltuieli (fara a fi oferita o impartire a acestora) au scazut cu 6% la 104 mil. RON. Astfel, profitul operational s-a imbunatatit cu 17% la 38 mil. RON, in timp ce profitul net a crescut cu 33% la 27 mil. RON, date fiind pierderile financiare usor mai scazute. Dat fiind ca rezultatele au fost reportate pentru prima oara sub IFRS, ATB a ajustat in crestere capitalul social datorita hiperinflatiei cu circa 197,7 mil. RON pentru 2012. Acest lucru s-a reflectat in bilant ca o scadere a rezultatului reportat care este acum de -153 mil. RON luand in calcul si profitul pe 2012. Intrucat acesta reprezinta de obicei suma din care o companie poate distribui dividende, este posibil ca ATB sa nu poata distribui dividende in acest an daca acestea vor fi platite din rezultatul raportat conform IFRS. Reamintim ca pe primele noua luni, conform RAS, vanzarile au avansat cu 7% la 215 mil. RON, in timp ce profitul net a fost de 27 mil, in crestere cu 7%. Conform companiei de cercetare piata arata ca ATB s-a plasat pe locul 11 in topul companiilor locale farmaceutice cu o cota de piata de 2,5%.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA