loader
Activarea mecanismului de protectie temporara pentru cetatenii ucraineni

Activarea mecanismului de protectie temporara pentru cetatenii ucraineni

Material de opinie de Raluca Bontas, Partener, si Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte Romania

Comisia Europeana a decis joi, 3 martie 2022, introducerea mecanismului de protectie temporara pentru cetateni ucraineni. Ca urmare a acestei decizii, autoritatile romane au confirmat, in cadrul unei conferintei de presa oficiale care a avut loc vineri, 4 martie, faptul ca mecanismul va fi aplicabil si in Romania pentru acei cetateni ucraineni care aleg sa ramana in tara noastra.

Mecanismul de protectie temporara presupune un proces simplificat care, cel mai probabil, va consta in: solicitarea scrisa/orala a cetateanului ucrainean catre autoritatile romane (cum ar fi Politia de Frontiera, Inspectoratul General pentru Imigrari); decizia autoritatilor romane cu privire la statutul acordat cetatenilor respectivi; eliberarea documentelor oficiale pentru sederea in Romania (permis de sedere).

Astfel, cetatenii ucraineni vor beneficia de o serie de drepturi de la momentul depunerii cererii, inainte de emiterea deciziei autoritatilor (de exemplu, servicii medicale, cazare in centre speciale, acces la servicii juridice si de traducere). Ulterior aprobarii cererii pentru protectie temporara, cetatenii ucraineni vor beneficia, printre altele, de acces liber pe piata muncii din Romania (cu drepturi asociate calitatii de angajat); acces la sistemul public de sanatate; acces la educatie in sistemul public; ajutor social in cazul in care nu au mijloace de intretinere suficiente.

In acest context, este de asteptat ca autoritatile romane sa implementeze mai multe prevederi de acest gen in perioada urmatoare, dat fiind ca mediul de afaceri, ONG-urile, voluntari si alte entitati interesate lucreaza intens in mai multe directii pentru a asigura o integrare facila a vecinilor nostri ucraineni in Romania, in aceste vremuri extrem de dificile pentru ei.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL