loader

A 9-a Conferinta de fiscalitate organizata de EY Romania

A 9-a conferinta anuala de fiscalitate organizata de EY Romania se deruleaza pe 29 ianuarie 2015, la Bucuresti. In cadrul conferintei, specialisti romani de top din domeniul consultantei fiscale discuta despre modificarile recente aduse Codului Fiscal, precum si despre alte reglementari fiscale si contabile care vor fi relevante in anul 2015.

Conferinta se axeaza pe impactul celor mai recente modificari legislative in domeniul fiscal, incluzand si doua seminarii interactive in ce priveste modificarile reglementarilor contabile si evolutia practicii judiciare in materia disputelor fiscale.

 

Alex Milcev, Partener si Director al Departamentului de Asistenta Fiscala, a mentionat: “In mediul economic actual este foarte important sa asiguri conformitatea cu cerintele legislative. Este valabil atat in contextul national, si cu acest lucru suntem obisnuiti. In plus, acest lucru devine si mai important in context international, data fiind dezvoltarea accelerata la nivel de OECD si anume actiunile BEPS. Prin conferinta noastra speram sa aducem cat mai multe elemente de acest gen la cunostinta clientilor nostri si a publicului larg.”

 

Andra Casu, Senior Manager in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a mentionat: "In sfera impozitelor directe, prezentarea mea acopera aspectele fiscale pe care consideram ca se va pune un accent deosebit in 2015 (cum ar fi de exemplu impozitul pe constructii), dar si aspecte procedurale legate de certificarea fiscala si solutiile fiscale individuale anticipate. Pentru anul acesta noi speram intr-o stabilitate legislativa in ceea ce priveste impozitarea directa, care sa fie insotita de precizari practice in zonele unde aplicarea efectiva a legislatiei fiscale nu este totalmente clara.”

 

Adrian Rus, Partener, Directorul Diviziei de Preturi de Transfer a subliniat impactul semnificativ al proiectului BEPS al OCED in cadrul fiscalitatii internationale.“Proiectul BEPS va aduce in anii ce urmeaza schimbari importante in abordarile de control din partea multor autoritati fiscale. Unele din elementele cheie in acest cadru sunt reprezentante de tendinta de a se concentra pe substanta tranzactiilor fata de forma lor si transparenta si accesul autoritatilor la diverse informatii fiscale din mai multe state unde o societate multinationala isi desfasoara activitatea, informatii ce permit autoritatilor sa efectueze diverse analize fiscale si de preturi de transfer Sunt convins ca autoritatile fiscale din Romania o sa reactioneze la planul de actiune BEPS si in acest context, evitarea disputelor privind aspecte de taxare internationala si preturi de transfer va fi si mai dificila pe viitor. De aceasta, luand de pe acum o abordare proactiva in privinta managementului controverselor fiscale si de preturi de transfer este si mai importanta in aceasta perioada.”

 

Claudia Sofianu, Senior Manager si Coordonatorul Diviziei de Impozit pe Venit si Contributii Sociale, a precizat ca: „Un punct important de interes pentru contribuabili se refera la reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) la nivel de angajator cu 5%, impreuna cu redirectionarea aceleiasi cote de 5% din CAS la nivel de angajat catre Pilonul 2 de pensii, al caror impact se va putea insa evalua doar pe termen lung”. Claudia Sofianu a sumarizat si modificarile aduse pe parcursul anului 2014 de care ar trebui sa tina cont contribuabilii. In plus, ea a mentionat si studiul EY “Wealth under the spotlight 2015” care prezinta evolutia politicii fiscale internationale in ceea ce priveste persoanele cu venituri mari, inclusiv conformarea fiscala voluntara a acestora.

 

Cu privire la noutatile aduse taxei pe valoarea adaugata, Ioana Iorgulescu, Senior Manager in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a explicat: “Modificarile aduse legislatiei de TVA aplicabile in 2015 se refera in principal la regimul special pentru serviciile “digitale” prestate de catre persoane impozabile stabilite / nestabilite in Uniunea Europeana catre persoane neimpozabile. Au fost mentionate si cele mai importante cazuri judecate la Curtea Europeana de Justitie in anul 2014.

 

In cadrul seminarului interactiv Noile reglementari contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, sustinut de Radu Tudoran, Director Executiv, Diana Lupu, Director, Octavian Bratu, Senior Manager si Vasile Dinca, Manager, s-au adus in discutie principalele modificari ale legislatiei contabile aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2015. Seminarul a fost deschis de catre Radu Tudoran prin prezentarea noilor categorii de entitati raportoare si a obligatiilor de raportare ale acestora. in continuare, s-au prezentat cele mai importante modificari introduse prin actul legislativ mentionat precum recunoasterea, evaluarea si clasificarea anumitor elemente patrimoniale.

 

Emanuel Bancila, Director Executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, a indicat modificarile aduse prin proiectul Noului Cod de Procedura fiscala, fiind vizate in special penalitatea de nedeclarare, competenta de efectuare a inspectiei fiscale si termenul de prescriptie. Totodata au fost reliefate ultimele abordari ale organelor fiscale in materia inspectiei fiscale precum si in ceea ce priveste procedura de rambursare a TVA atat in ceea ce priveste contribuabilii rezidenti cat si cei nerezidenti. Astfel, in cadrul celui de-al doilea seminar interactiv, au fost prezentate cazuri concrete desfasurate pe parcursul anului 2014 precum noutatile aduse de jurisprudenta instantelor nationale cu privire la masurile care le poate lua fiscul in cadrul inspectiei fiscale, modificarea gradului de risc al contribuabilului, anularea masurii suspendarii inaintea finalizarii inspectiei fiscale. Nu in ultimul rand, au fost punctate modalitatile practice de evitare a capcanelor legislative precum si interpretarile organelor fiscale de natura a prejudicia contribuabilii.

 

La evenimentul din Bucuresti participa peste 200 de persoane, reprezentand principalele companii romanesti si multinationale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, pana la constructii, retail, industria de petrol si gaze, industria farmaceutica si industria hoteliera.

 

Conferinta anuala de la Bucuresti va fi urmata de conferintele regionale din Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Chisinau.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL