• Cele 17 biblioteci selectate in programul Hi Digital deservesc seniori din 37 de localitati;
• Valoarea programului pentru anul 2025 este de 900.000 de lei;
• Primii 32 de bibliotecari din aceasta etapa au absolvit cursurile de pregatire de formatori.
Fundatia Vodafone a finalizat selectia bibliotecilor in care va desfasura, pe parcursul anului 2025, proiecte de educatie digitala pentru persoane de peste 65 de ani prin programul Hi Digital. Bugetul alocat acestei etape este de 900.000 de lei, iar cele 17 biblioteci selectate, care deservesc 37 de localitati din tara, vor beneficia de suport financiar si sprijin din partea Fundatiei Vodafone pentru desfasurarea atelierelor.
„In aceasta etapa a programului Hi Digital, vrem sa ajungem cu module de educatie digitala la cat mai multe persoane de peste 65 de ani din cele 37 de localitati. Vrem sa le aratam, prin cursuri adaptate pentru varsta lor, ca uneori sa dobandesti abilitati digitale poate fi mai simplu decat se asteapta. Odata dobandite, aceste abilitati sunt de mare ajutor pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Seniorii s-ar simti mai independenti si mai siguri pe ei si nu ar mai fi nevoiti sa apeleze la terti de fiecare data cand au o problema care se poate rezolva printr-o simpla utilizare a telefonului inteligent”, a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone in Romania.
Cele 17 biblioteci selectate sunt:
1. Biblioteca Comunala Rucar – judet Arges
2. Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” Onesti – judet Bacau
3. Biblioteca Judeteana „V. Voiculescu” Buzau – judet Buzau
4. Biblioteca Municipala Resita – judet Caras-Severin
5. Biblioteca Judeteana „Ioan N. Roman” Constanta – judet Constanta
6. Biblioteca Comunala Contesti – judet Dambovita
7. Biblioteca Comunala Vladimir – judet Gorj
8. Biblioteca Comunala Balotesti – judet Ilfov
9. Biblioteca Judeteana Mures – judet Mures
10. Biblioteca Comunala Tamaseni – judet Neamt
11. Biblioteca Comunala Botiz – judet Satu Mare
12. Biblioteca Judeteana Satu Mare – judet Satu Mare
13. Biblioteca Liceului Teoretic „Babel” Timisoara – judet Timis
14. Biblioteca Oraseneasca „Prof. Ion Buzea” Macin – judet Tulcea
15. Biblioteca Comunala Nalbant – judet Tulcea
16. Biblioteca Publica „Antim Petrescu” Pausesti Maglasi – judet Valcea
17. Biblioteca Publica Locala Mateesti – judet Valcea
Pe toata durata programului, bibliotecile vor fi dotate cu un kit tehnologic, vor beneficia de un micro-grant pentru derularea optima a atelierelor, de mentorat si de suportul echipei Fundatiei Vodafone.
Programul a debutat cu un curs de pregatire de formatori desfasurat pe 11 si 12 februarie la Bucuresti, prin care 32 de bibliotecari, de la cele 17 biblioteci selectate, au devenit multiplicatori digitali pentru atelierele Hi Digital. Cursantii s-au familiarizat cu metodologia Hi Digital si au exersat tehnici de livrare, dezvoltare si consolidare a abilitatilor de interactiune cu persoanele peste 65 de ani. Bibliotecarii au devenit astfel persoane resursa pentru comunitatile lor, in care vor organiza ateliere de digitalizare saptamanale, insotind seniorii pas cu pas in calatoria spre lumea digitala, cu ajutorul telefonului inteligent.
Lista bibliotecilor selectate in urma jurizarii este publicata pe website-ul Fundatiei Vodafone: https://fundatia-vodafone.ro/finantare/hi-digital/.
Fundatia Vodafone este implicata in activitati care sa dezvolte abilitatile digitale pentru tineri si seniori si sa diminueze decalajul digital. Hi Digital este o initiativa care se adreseaza persoanelor de peste 65 de ani, iar programul, care se desfasoara in prezent in Anglia, Cehia, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Romania, este un context de invatare non-formala care incurajeaza, include si inspira seniorii sa se integreze in lumea digitala, consolidand increderea si competentele in randul celor care se simt izolati sau vulnerabili intr-o societate tot mai tehnologizata.
Despre Fundatia Vodafone
De 27 de ani, punem la un loc resursele noastre si ale partenerilor nostri pentru ca impreuna sa construim proiecte incluzive si durabile. Apelam la tehnologie si la inovatie sociala si investim anual in dezvoltarea comunitatilor defavorizate din Romania. Modernizam sectii de terapie intensiva neonatala si sustinem programe de educatie digitala care pregatesc copii si tineri pentru meseriile viitorului. Alaturi de celelalte fundatii Vodafone din intreaga lume, scopul nostru este sa imbunatatim viata a 400 de milioane de persoane pana in 2025.
Suntem o organizatie neguvernamentala romaneasca infiintata in 1998, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei Vodafone Romania. Mai multe detalii despre programele noastre se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro si www.facebook.com/fundatiavodafone.