loader
100.000 de tineri din 60 de tari au participat in programele educationale de securitate cibernetica lansate de KPMG

100.000 de tineri din 60 de tari au participat in programele educationale de securitate cibernetica lansate de KPMG

Pentru al cincilea an consecutiv, KPMG International a organizat programul Global Cyber Day („Ziua internationala a securitatii cibernetice”) in 60 de tari si teritorii din intreaga lume

Initiativa condusa de specialisti KPMG in securitate cibernetica ofera tinerilor o resursa educativa pentru importanta securitatii cibernetice si riscurile la care se expun cand utilizeaza internetul. Proiectul face parte dintr-o serie de initiative construite in jurul strategiei de ESG (Environmental, Social & Corporate Governance) a KPMG ca parte din angajamentul KPMG pentru o lume mai buna.

Pentru al cincilea an consecutiv, KPMG International a organizat programul Global Cyber Day („Ziua internationala a securitatii cibernetice”) in 60 de tari si teritorii din intreaga lume, cea mai mare extindere din toata istoria programului. Initiativa isi propune sa educe copiii si tinerii de toate varstele (pornind de la clasele pregatitoare si pana la liceu si chiar facultate). Cursurile organizate atat in salile de clasa, cat si in mediul online s-au desfasurat pe parcursul lunii octombrie, recunoscuta la nivel mondial ca Luna internationala de constientizare a securitatii cibernetice. Sesiunile au inclus explicatii si sfaturi privind utilizarea in siguranta a datelor personale, retelele sociale, jocurile online, telefoanele mobile, cat si sfaturi si recomandari pentru copiii cu privire la fenomenul numit cyberbullying (hartuirea cibernetica).

In Romania, succesul programul a depasit asteptarile, iar KPMG a extins initiativa pe o perioada de cel putin un an, cu sprijinul partenerilor locali (Teach for Romania si Junior Achievement Romania). Astfel, in perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, in program au participat peste 3000 de copii din toata tara.

Intr-o lume digitala, este datoria noastra sa contribuim la educatia copiilor si tinerilor cu privire la riscurile cibernetice”, a declarat Gheorghe Vlad, Director in cadrul departamentului de securitate cibernetica din KPMG in Romania si promotor principal al acestui program.

                                              

Incurajand practicile sigure, oferim tinerilor puterea si competentele sa dezvolte obiceiuri care sa-i pastreze in siguranta pe internet, iar parintilor si profesorilor instrumentele pentru a comunica mai bine cu copiii.”

Programul KPMG este cu atat mai relevant in contextul pandemic actual: pentru prima data in istorie, cursurile scolare se desfasoara in mod regulat intr-un mod hibrid (online / offline) care impune copiilor si tinerilor folosirea frecventa a tehnologiei si internetului nu doar pentru distractie, ci si pentru dezvoltarea personala (cursurile scolare sau de alta natura). In plus, cresterea exponentiala a inovatiilor tehnologice conduce inevitabil catre o lume in care copiii de azi vor deveni liderii lumii digitale de maine.

Dincolo de proiect, eu percep participantii ca viitori colegi. Prin participarea la aceste initiative dorim sa-i pregatim pentru o meserie extraordinar de interesanta si cu viitor cert si speram ca printr-o abordare originala sa prinda interes pentru domeniul securitatii cibernetice. Stim ca aceasta este o arie in care, pe de o parte, curriculumul sistemului de invatamant romanesc mai trebuie dezvoltat si, pe de alta parte, este un domeniu care cere multa pasiune, deschidere catre invatare continua si multa curiozitate pentru ca niciodata educatia formala nu va fi suficienta pentru a face performanta” a explicat Gabriel Mihai Tanase, Partener in cadrul departamentului de securitate cibernetica din KPMG in Romania.

                                                

Potrivit unui raport al Qustodio (https://www.qustodio.com/), copiii petrec timp in lumea virtuala mai mult decat obisnuiau, cu pana la 25% in online, 76% pe retelele de socializare, 23% in jocurile video,  in vreme ce timpul pentru educatie atinge 54%, iar timpul pentru comunicare creste cu pana la 49%. Mai mult, si probabil ca o consecinta a celor de mai sus, DQ Institute (https://www.dqinstitute.org/) raporteaza ca aproape doua treimi (60 %) dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani sunt expusi la una sau mai multe forme de risc cibernetic, 45%  fiind afectati de cyberbullying (hartuire cibernetica sau bullying online).

Tinerii au nevoie de o plasa de siguranta care sa ii protejeze si sa ii tina la distanta pe agresori”, completeaza Gheorghe Vlad. „Realitatea este ca tinerii petrec mai mult timp online, iar agresorii s-au mutat din curtea scolii pe internet. Copiii trebuie sa cunoasca semnele atunci cand vine vorba de cyberbullying, trebuie sa stie cum sa evite, si, la fel de important, cum sa reactioneze atunci cand intalnesc acest fenomen. Cyberbullying-ul este mult mai greu de evitat, deoarece, spre deosebire de viata reala, se poate intampla oriunde si oricand”, concluzioneaza Vlad.

Avand in vedere succesul de care se bucura Global Cyber Day in prezent, KPMG intentioneaza sa continue programul pe parcursul anului 2022 ca parte din initiativele CSR ale companiei. In mod natural, pasul urmator va fi reprezentat de organizarea unor astfel de sesiuni si pentru invatatori si profesori pentru a asigura o constientizare permanenta cu privire la riscurile la care se supun atunci cand copiii acceseaza mediul online.

Despre KPMG

KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 145 de tari si aveam la finalul anului financiar 2021 aproape 236.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL