loader
Educatie si instruire – o practica in accelerare

Educatie si instruire – o practica in accelerare

In anul 2013, ne asteptam sa continue cresterea interesului pentru invatarea accelerata. Este clar ca metodele clasice de training nu mai sunt atat de eficiente si ca se urmareste dezvoltarea unor sesiuni customizate pe specificul clientului si al grupului, cu o componenta esentiala de invatare experientiala.

Consultanta – functie cheie a trainerului
De asemenea, se valorifica din ce in ce mai mult latura consultativa a trainerului. In contexul actual, atat organizatiile client, cat si participantii in timpul cursului valorizeaza mult mai mult expertiza aplicata pe realitatea lor, analiza creativa cu multe exemple practice, customizarea programelor si seminariile de tip workshop in care se pune o tema pe masa si se gasesc solutii sau modalitati de rezolvare a problemelor. Vremea cursurilor de raft, a show-urilor facute de traineri cu vocatie de prezentator si a subiectelor „bombastice” a trecut din doua motive: oamenii au presiuni foarte mari din partea business-ului si cauta solutii in timpul cursurilor si nu mai privesc acest eveniment ca pe un „incentive”, asa cum era o data.

 

In mod obisnuit, programele sunt mult mai scumpe cu cat avansezi pe scara ierarhica. Chiar daca programul respectiv dureaza acelasi numar de zile, in cazul unui program pentru top management va fi mult mai scump decat un program destinat middle managerilor si mai scump decat cel destinat specialistilor.


Clientii Asccendis provin din aproape toate industriile. In ultima perioada, insa, cele mai multe proiecte au venit din FMCG/Retail si din productie industriala.


Training – o practica in evolutie
Din ce in ce mai mult, in ultima perioada, companiile romanesti sunt la fel de interesate de dezvoltarea profesionala ca si multinationalele. De la un am la altul numarul acestora creste. De asemenea, programele de formare pe care acestea le implementeaza sunt din ce in ce mai bine elaborate si au intindere pe termen mediu si lung.
Dezvoltarea talentelor presupune programe complexe ce includ, pe linga training si coaching, mentorat sau programe de rotatie a posturilor. Pentru piata de training, asta a insemnat dezvoltarea de programe care sa raspunda acestor nevoi.

Pentru Ascendis, acest fapt s-a reflectat in diversificarea portofoliului. Pentru a veni in sprinjinul specialistilor, am adus in Romania o serie de certificari care vin in completarea programelor de dezvoltare a abilitatilor, care au facut parte din portofoliul nostru inca de la inceput. De exemplu, pentru specialistii in resurse umane am propus pietei continuarea specializatii prin obtinerea certificarii SHRM, iar pentru cei din managementul proceselor am adus in Romania certificarile Lean Six Sigma. De asemenea, Ascendis pregateste un program integrat de Talent Management, care va fi disponibil pentru piata romaneasca de la jumatatea anului 2013.


Cel mai mare impact il va avea relansarea fondurilor europene care vor aduce cu sine o nevoie clara in zona educationala si de dezvoltare a resurselor umane. Potentialul de crestere al pietei este enorm, putand tripla piata totala de training. Bineinteles, totul se va intampla daca actorii principali ai acestei piete (furnizori si clienti deopotriva) se vor adapta cerintelor si rigorilor procesului de atragere al fonduri europene.

 

Romania este integrata normal si proportional in ceea ce priveste piata de training europeana. Organizatiile multinationale - care sunt principalii clienti ai industriei - se comporta identic in toate regiunile si tarile in care activeaza, venind cu cereri specifice, procese de selectie bine definite, standarde de calitate si obiective clar setate. In plus, piata romaneasca s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 10 ani, timp in care multe concepte au fost rafinate si trecute prin filtrul din ce in ce mai pretentios al cursantului.

Sistemul de invatamint ar trebui sa fie centrat pe elev si pe nevoile reale ce exista in societate, ar trebui sa fie suficient de flexibil incat sa se adapteze rapid la modificarile ce apar pe piata fortei de munca. Se vorbeste mult de invatamantul capabil sa dezvolte competente si abilitati, dar suntem inca departe de acest deziderat, cantonati in foarte multa teorie si putina practica.
 

Autori

foto
ASCENDIS CONSULTING SRL