loader
Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut in 2016

Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut in 2016

Oportunitatile din regiunea Asia-Pacific si de pe pietele emergente atrag investitiile

Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut cu 4% in 2016, la 192,3 miliarde USD in 2016, fata de 200 miliarde USD in 2015, conform raportului EY Power transactions and trends: 2016 review and 2017 outlook.


Activele reglementate au cumulat cea mai mare cota din valoarea tranzactiilor din 2016 (46%), respectiv 89,3 miliarde USD, pe masura ce investitorii au cautat randamente stabile. De asemenea, interesul pentru activele din energie regenerabila a ramas foarte ridicat, valoarea tranzactiilor totalizand 28,4 miliarde USD – inclusiv tranzactiile de peste 10 miliarde USD. Doar in cele doua Americi au avut loc 46 de tranzactii din domeniul energiilor regenerabile, care au totalizat 8,3 miliarde USD.

 

De asemenea, anul trecut s-a remarcat ca tendinta – chiar daca la scara mai mica – a unora din cele mai mari companii globale de utilitati investitia in noi tehnologii energetice, in special in noi tehnologii de stocare. Enel, Innogy si National Grid s-au numarat printre aceste companii. Tranzactiile care au implicat noi tehnologii energetice (de stocare, de masurare inteligenta si de incarcare a vehiculelor electrice) au totalizat 898 milioane USD.

 

Europa are parte de cea mai mare crestere anuala a valorii tranzactiilor din 2012 pana in prezent
Valoarea tranzactiilor din energie si utilitati a atins in Europa 51 miliarde USD anul trecut – cea mai mare valoare din 2012 pana in prezent. Activitatea tranzactionala din trimestrul al patrulea a reprezentat mai bine de jumatate din valoarea tranzactiilor din intregul an, totalizand 27,8 miliarde USD. Tranzactiile din zona de transport si distributie de energie (T&D) au cumulat 22,7 miliarde USD din valoarea totala din regiunea europeana. Excluzand activele din transport si distributie, valoarea tranzactiilor a scazut cu 7% fata de 2015, pe masura ce investitiile in generarea de energie si in energii regenerabile au scazut de la un an la altul.

 

“In ultima perioada, in regiune remarcam urmatoarele tendinte:
- Investitorii strategici par dispusi sa vanda activele de generare a energiei electrice din surse regenerabile de energie si sa cedeze pachete minoritare din actiunile societatilor care deruleaza activitati reglementate. De asemenea, ei par dispusi sa achizitioneze competente – sa investeasca in companii/start-up-uri dedicate dezvoltarii de solutii tehnologice avansate pentru mai buna servire a clientilor;


- Achizitionarea poate include si constituirea de joint ventures cu companii locale cu competenta, bune conexiuni si agilitate – stocarea energiei, noi tehnologii de productie, activitatile de tip ESCO, sau Smart Customer Solutions/Internet of Things sunt printre vedetele perioadei;


- Investitorii financiari dovedesc apetit pentru preluarea activitatii de management sau operare in activitati reglementate sau in domeniul energiilor regenerabile;


- Se apropie momentul unei optiuni intre 'cea mai profitabila firma din energie in anul 2020 nu va detine active’ si 'fara active nu poti fi prezent pe piata si in locatiile clientilor pe termen lung’.

 

De asemenea, diversificarea si trecerea de la furnizarea energiei ca marfa la furnizarea de servicii multiple/complexe marcheaza o revenire la conceptul de 'multi-utility' care fusese abandonat usor dupa anul 2000. Aceasta tendinta duce la tranzactii intre industrii: fie companii din energie care achizitioneaza furnizori de servicii/energie pentru diversificarea paletei (companii de electricitate devenind furnizori de gaze naturale), fie companii din afara sectorului energetic ce achizitioneaza jucatori din piata pentru completarea paletei de servicii oferite bazei traditionale de clienti”, comenteaza Valeriu Binig, Partener Asistenta in Afaceri, EY Romania.

 

Incertitudinea umbreste perspectiva activitatii de tranzactionare in cele doua Americi
Sectorul energiei si al utilitatilor din zona celor doua Americi a incheiat anul 2016 la o valoare ridicata, de peste 99 miliarde USD, pentru al saselea an consecutiv. Inceputul anului a fost cea mai intensa perioada pentru tranzactionare, alimentata de increderea investitorilor si de abundenta capitalurilor. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor a scazut in trimestrul al patru-lea la 13,9 miliarde USD de la 26,3 miliarde USD in trimestrul trei al anului.

 

Statele Unite au fost in fruntea activitatii de tranzactionare din regiune, cu o valoare a tranzactiilor totalizand 8,2 miliarde USD in trimestrul al patrulea din 2016. Cu toate astea, cresterea ratelor dobanzilor ar putea incetini activitatea de tranzactionare in 2017, in vreme ce impactul schimbarilor din politica energetica a acestei tari este inca incert.


Oportunitatile de investitii abunda in regiunea Asia-Pacific
Valoarea tranzactiilor din energie si utilitati in regiunea Asia-Pacific a atins 23 miliarde USD in trimestrul al patrulea din 2016 – de patru ori mai mult decat valoarea inregistrata in trimestrul al treilea al aceluiasi an (5,7 miliarde USD). 55% (12,7 miliarde USD) din valoarea totala a tranzactiilor din regiune a provenit din active T&D.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL