loader
Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut cu 32% in trimestrul al doilea 2017

Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut cu 32% in trimestrul al doilea 2017

Energia regenerabila cumuleaza 48% din volumul total al tranzactiilor

Valoarea tranzactiilor a scazut in toate regiunile cu exceptia Europei (+12%) in trimestrul al doilea 2017

 

Regiunea celor doua Americi inregistreaza cea mai mare scadere trimestriala a valorii tranzactiilor (72%)

 

Valoarea globala a tranzactiilor din energie si utilitati a scazut cu 32% in trimestrul al doilea al acestui an, la 30,8 miliarde USD, ca urmare a diminuarii oportunitatilor de investitii in segmentul productiei conventionale de energie, conform raportului EY Power transactions and trends Q2 2017. In acelasi timp, numarul global al tranzactiilor a crescut de la 115, in trimestrul intai 2017, la 134 in trimestrul al doilea 2017 – reprezentand o crestere de 17%.

 

Tranzactiile din zona energiei regenerabile au reprezentat aproape jumatate (48%) din volumul total al tranzactiilor din acest sector. Tendinta s-a remarcat cel mai mult in regiunea Asia-Pacific, unde energia regenerabila a reprezentat 51% din volumul tranzactiilor derulate in T2 2017.

 

Initiativele de reforma energetica au continuat si ele sa stimuleze activitatea de tranzactionare, iar privatizarea activelor a generat 13,3 miliarde USD, adica 43% din valoarea globala a tranzactiilor.

 

Europa a fost singura regiune care a inregistrat o crestere a valorii tranzactiilor din energie si utilitati de la un trimestru la altul.

 

Valoarea tranzactiilor in Europa a crescut cu 10,6 miliarde USD in T2 2017, cu 12% mai mare fata de primul trimestru 2017 si cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

S-a remarcat un numar mare de tranzactii cu valoare mica in segmentul energiei regenerabile: 29 de tranzactii reprezentand 55% din volumul total. Valoarea medie a tranzactiei a scazut de la 278,5 milioane USD in primul trimestru la 62,15 milioane USD in trimestrul al doilea.

 

 

 

Alte repere din activitatea tranzactionala din Europa:

 

-          Investitiile din zona de transport si distributie (T&D) au crescut de la 76 milioane USD in trimestrul intai, la 4,3 miliarde USD in trimestrul al doilea, totalizand 40% din valoarea tranzactiilor.

 

-          Revine interesul pentru investitii externe: cu 11 investitii externe realizate in T2 2017, investitorii au fost interesati de active din Brazilia, Australia si EAU (Emiratele Arabe Unite).

 

-          Spania si Marea Britanie au ramas principalele tinte de interes pentru investitii, cumuland 27%, respectiv 26%, din valoarea totala a tranzactiilor regionale.

 

-          Creste interesul pentru stocarea energiei in baterii si pentru tehnologii noi: Enel a achizitionat operatorul cu sediul in Marea Britanie al sistemului independent de stocare a energiei Tynemouth. Fondul de investitii britanic Foresight Group a achizitionat de la Renewable Energy Systems un proiect de sistem de baterii planificat sa functioneze in Anglia. Compania germana de utilitati TenneT si Vandebron, un operator de pe piata energiilor regenerabile, testeaza tehnologia blockchain pentru vehicule electrice in Olanda.

 

-          Producatorii independenti de energie (IPP) isi directioneaza investitiile in segmentul gazelor naturale: investitorii corporativi din Europa de Est si din Statele Unite au achizitionat active de generare de 3,9 GW (69% din gaze naturale si 31% capacitate de generare energie din carbune) contra sumei de 552 milioane USD (valoarea publica).

 

"In Romania asistam la o perioada de asteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricitatii din surse regenerabile isi recalculeaza fluxul de numerar pe baza perceptiei impactului recentelor schimbari legislative cu efecte in schema de sprijin pentru capacitatile existente. In mod sigur, tranzactiile in acest subsector in Romania nu se desfasoara cu prime forward fata de evaluarile bazate pe prognoza de fluxuri de numerar.

 

Pe de alta parte, investitorii asteapta o clarificare a puterii cu adevarat disponibile si utilizabile in sistemul energetic national pe termen lung. Cata vreme sunt declarati peste 24.000 MW ca putere instalata, iar la o productie de 10000-11000 MW nu apar pe piata capacitati care sa suplineasca generatori care maresc pretul, semnalele pietei privind nevoia de capacitati suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. In lipsa unei clarificari nu vom vedea investitii greenfield pe termen scurt," explica Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenta in Afaceri, EY Romania.

 

Regiunea Asia-Pacific investeste in energii regenerabile.

 

Tranzactiile din zona energiilor regenabile au cumulat 51% din volumul tranzactiilor derulate in T2 2017, energia solara situandu-se pe primul loc - cu 14 tranzactii si o valoare totala de 1,1 miliarde USD.

 

Asia-Pacific a atins cea mai mare valoare regionala a tranzactiilor in T2 2017, de 13,5 miliarde USD si cea mai mare valoare medie a tranzactiilor, de 384 milioane USD. Cele mai importante doua tranzactii s-au derulat in zona de transport si distributie (T&D), respectiv, in cea de tehnologie.

 

Regiunea celor doua Americi a inregistrat cea mai mare scadere trimestriala a valorii tranzactiilor (72%).

 

In cele doua Americi, valoarea tranzactiilor – cea mai mare dintre toate regiunile in primul trimestru 2017 – a scazut cu 72%, la nivelul minim al ultimilor patru ani, de 5,9 miliarde USD in T2 2017. Statele Unite au inregistrat cea mai mare scadere a valorii trimestriale a tranzactiilor, de 77%, la 4.4 miliarde USD. 60% dintre tranzactiile din Statele Unite au fost interne, in contextul in care investitiile externe au scazut in intensitate.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL