loader
Un sfert dintre angajati prefera sa lucreze in continuare de acasa (sondaj)

Un sfert dintre angajati prefera sa lucreze in continuare de acasa (sondaj)

O treime dintre angajati sunt nehotarati cu privire la intoarcerea la birou, iar 24% prefera sa lucreze in continuare remote, arata un studiu realizat de un site de recrutare, remis de AGERPRES

Relaxarea restrictiilor a adus in discutie reintoarcerea la birou a angajatilor, care in ultimul an si-au mutat activitatea acasa sau in spatiul care le oferea cel mai mult confort si siguranta. Perioada pandemiei a fost una care a accelerat capacitatea de adaptabilitate a angajatilor, dar si a modului de functionare a companiilor.

Potrivit BestJobs, dupa aceasta perioada, 43% dintre angajati ar prefera intoarcerea la birou sau un sistem de lucru hibrid, care ar presupune mai mult lucrul de la birou, pentru un confort emotional sporit si productivitate mai buna.

Doar un sfert dintre respondenti (24%) declara ca s-au adaptat suficient de bine pe plan emotional si ca mod de lucru incat sa prefere lucrul de acasa sau un sistem hibrid care favorizeaza acest mod. 33% dintre ei sunt inca nehotarati.

Productivitatea angajatilor este principalul aspect in evaluarea celui mai eficient mod de lucru. Astfel, 53% spun ca nu observa mari schimbari din acest punct de vedere in sistemul de lucru actual comparativ cu inceputul pandemiei.

23% s-au adaptat atat de bine la schimbarile din aceasta perioada incat au reusit chiar sa isi creasca productivitatea, in timp ce, pentru 17%, acest efort prelungit si-a spus cuvantul inclusiv asupra eficientei muncii lor.

Intrebati ce anume influenteaza cel mai mult productivitatea, angajatii spun ca presiunea de a face fata la mai multe sarcini in acelasi timp (23%), programul imprevizibil de munca, care nu mai face posibila delimitarea intre viata personala si cea profesionala (19%) si volumul prea mare de munca (19%).

Fluctuatiile de productivitate se resimt in rezultatele muncii angajatilor. 22% dintre ei marturisesc ca aloca mai mult timp pentru acelasi volum de sarcini. Alti 16% dintre respondenti se simt coplesiti si ajung sa amane sarcinile, in timp ce 14% se plang de ratarea sau chiar pierderea clientilor. Alti 13% dintre angajati observa ca, pe fondul lipsei de concentrare, greselile in executarea sarcinilor de serviciu s-au inmultit. 12% se plang ca au dificultati in a intelege cerintele superiorilor.

Angajatii considera ca sefii le-ar putea oferi anumite beneficii, pentru a avea un randament mai bun la locul de munca. Astfel, 37% dintre respondenti spun ca ar avea nevoie de un training de dezvoltare profesionala si dobandirea de noi competente. 22% s-ar bucura de un program flexibil, in timp ce 12% si-ar dori zile libere suplimentare. Pentru altii, important ar fi sa primeasca sprijin financiar pentru intretinerea si supravegherea copiilor in timpul programului (bona, afterschool, cresa etc.), asa cum au raspuns 8% dintre angajatii chestionati, dar si acces la servicii de wellness (5%) sau consiliere psihologica (3%).

Cea mai mare provocare cu care s-au confruntat angajatii este aceea de a respecta clar timpul alocat biroului, astfel incat sa nu interfereze cu timpul personal, dupa cum au spus 24% dintre respondenti. Alti 25% dintre angajati simt ca le este greu sa gestioneze corect timpul la birou, astfel incat sa evite supraincarcarea cu sarcini. Pentru 14%, dificultatea a fost sa isi aduca la zi competentele digitale, astfel incat sa faca fata schimbarilor in mediul de lucru.

Acum, cand munca de acasa nu mai este impusa si angajatii au posibilitatea de a alege, in cele mai multe cazuri, de unde sa lucreze, acestia vad ca interactiunea cu membrii echipei este foarte importanta pentru starea lor mentala si le-a lipsit in aceasta perioada (25%).

Parerile sunt impartite cand vine vorba de a ramane sa lucreze in continuare numai de acasa. In timp ce 9% spun ca abia au apucat sa se obisnuiasca cu acest mod de lucru, 19% nu s-ar mai intoarce la birou, iar 11% s-ar simti mai stresati sa continue asa.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (56%) au ajuns la concluzia ca pentru a rezista pe actuala piata a muncii, modelata de pandemie, este nevoie sa dai dovada de adaptabilitate sau chiar capacitatea de reinventare profesionala. 21% considera ca le-a fost de folos rezistenta la stres si efort. 11% pun accent pe comunicare si tot atatia pe competentele digitale.

Sondajul a fost efectuat in perioada 4-14 iunie pe un esantion de 937 utilizatori de internet din Romania. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lazaroiu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES