loader
Raport PwC: Viitorul platilor este fara numerar, volumul tranzactiilor digitale se va tripla pana in 2030

Raport PwC: Viitorul platilor este fara numerar, volumul tranzactiilor digitale se va tripla pana in 2030

Platile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpararea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii vor continua si in urmatorii zece ani

Volumul de plati fara numerar la nivel global aproape se va dubla pana in 2025, fata de nivelul din 2020, ajungand la 1,9 trilioane tranzactii, si se va tripla pana in 2030, ca urmare a schimbarilor aduse de pandemie, potrivit unei analize realizate de PwC si Strategy &, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. In 2020, au fost efectuate peste un trilion de tranzactii.

Platile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpararea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile si inainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru ca oamenii au evitat utilizarea numerarului in magazinele fizice si au apelat mai mult la comertul online. Si observam ca trendul va continua si in urmatorii zece ani, iar industria financiara va trece printr-o transformare semnificativa pentru a tine pasul”, a declarat Diana Coroaba, Partener PwC Romania, Lider servicii financiare.

Regiunea Asia-Pacific va inregistra cea mai rapida crestere a volumului tranzactiilor fara numerar, de 109% pana in 2025 si apoi de 76% pana in 2030, urmata de Africa (78%, 64%), Europa (64%, 39%) si America Latina (52%, 48%). In schimb, SUA si Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

In cel mai recent sondaj PwC realizat la nivel global in randul bancilor si al fintech-urilor, 89% dintre respondenti au fost de acord ca orientarea catre comertul electronic va continua si vor fi necesare investitii semnificative in solutii de plata online. Mai mult, 97% spun ca va exista o orientare tot mai mare catre platile in timp real.

De asemenea, estimarile arata ca portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumatate din toate platile efectuate in comertul online de la nivel global pana in 2024, consumatorii trecand de la carduri la tranzactii bazate pe conturi si coduri QR, potrivit FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare.

Potrivit raportului, principalul atu in trecerea la platile digitale sunt datele, care creeaza noi fluxuri de venituri pentru organizatiile financiare, dar care le expun si la riscuri de securitate cibernetica si confidentialitate a datelor. Platile electronice genereaza aproximativ 90% din datele despre clienti utile pentru banci, respectiv informatii despre cine cumpara, ce, cat si cand.

Privind in perspectiva, 86% dintre respondenti cred ca furnizorii traditionali de plati vor colabora cu fintech-urile sau companiile de tehnologie pentru solutii inovatoare de plati.

Raportul global poate fi citit aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL