loader
Un raport MIT arata impactul pe care solutiile de conectivitate il pot avea in procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate  de industrii

Un raport MIT arata impactul pe care solutiile de conectivitate il pot avea in procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industrii

Raportul evalueaza modul in care utilizarea solutiilor de conectivitate, inclusiv a tehnologiei 5G si a altor tehnologii mobile digitale, poate facilita reducerea emisiilor de dioxid de carbon

Un nou raport realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology), cu sprijinul companiei Ericsson, arata impactul favorabil pe care implementarea solutiilor de conectivitate il poate avea in procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de unele dintre cele mai poluante sectoare industriale. Denumit „Decarbonizarea industriilor cu ajutorul solutiilor de conectivitate si al tehnologiei 5G”, raportul se bazeaza pe informatiile oferite de liderii din domeniul tehnologiei, din mediul de afaceri si din sectorul producatorilor de energie din surse regenerabile de la nivel global. 

Raportul evalueaza modul in care utilizarea solutiilor de conectivitate, inclusiv a tehnologiei 5G si a altor tehnologii mobile digitale, poate facilita reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul sectorului energiei si electrificarii, al productiei si al transporturilor.

Sectorul energetic, cel al productiei si cel al transporturilor se numara printre cele mai mari surse de poluare de la nivel global. In ansamblu, utilizarea energiei este factorul responsabil pentru aproximativ doua treimi din emisiile de gaze cu efect de sera (GHG emissions), incluzand atat emisiile generate de activitatea propriu-zisa a acestor 3 sectoare, cat si energia consumata de alte sectoare. Acesta este alcatuit din 32 de gigatone (Gt) de emisii anuale de CO2, si alte 3,3 Gt de alte emisii. Sectorul de productie este responsabil pentru 17 Gt de emisii anuale de CO2, ceea ce reprezinta 32% din totalul de la nivel global. Emisiile generate de activitatile din transporturi totalizeaza anual 8,6 Gt de CO2, ceea ce reprezinta 16% din totalul pe plan global. Asadar, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon in aceste sectoare, ar avea un impact substantial in indeplinirea obiectivelor din Acordul de la Paris, si in mentinerea temperaturii medii globale cu 1,5°C peste nivelul inregistrat in perioada preindustriala.

Raportul arata ca atat tehnologia 5G, cat si alte tehnologii mobile digitale pot accelerara semnificativ eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru este posibil ca urmare a rapiditatii cu care aceste solutii pot fi implementate, a latentei scazute pe care o ofera, precum si datorita faptului ca, prin implementarea lor, organizatiile pot sa interconecteze si sa gestioneze de la distanta active aflate in locuri diferite.

Dintre principalele constatari care reies din acest raport, amintim:

Tehnologia 5G este esentiala in vederea eficientizarii proceselor operationale si a cresterii gradului de sustenabilitate a acestora. Pe langa imbunatatirile semnificative ale performantei operationale, tehnologiile mobile digitale, inclusiv tehnologia 5G, ajuta organizatiile sa-si imbunatatateasca gradul de sustenabilitate, odata cu cresterea gradului de eficienta energetica, datorita unei monitorizari mai precise.  Totodata, organizatiile isi pot reduce unele costuri, precum cele aferente achizitionarii materialelor si colectarii / procesarii deseurilor, ca urmare a optimizarii practicilor de management.

Datele generate in retelele mobile pot imbunatati capacitatile de analiza. Datele generate de dispozitivele IoT si de vehiculele autonome le ofera factorilor de decizie din organizatii o vizibilitate mai mare asupra operatiunilor si o imagine de ansamblu mai clara asupra activitatilor care genereaza emisii de gaze cu efect de sera. Acest lucru poate crea o platforma de analiza puternica, care poate sprijini factorii de decizie in procesul de reducere a emisiilor poluante.

Unele dintre sectoarele care genereaza cele mai multe emisii poluante sunt interconectate. Multe organizatii sunt interconectate prin modele operationale interdependente si ecosisteme de afaceri care utilizeaza, deja, date partajate. Tehnologia 5G poate ajuta la interconectarea unor sisteme mai mari pentru a permite partajarea unor cantitati insemnate de date intre diferitele lanturi de aprovizionare, retele logistice si energetice – ceea ce ar reprezenta un adevarat progres in directia reducerii emisiilor de dioxid de carbon. 

Guvernele si companiile resimt presiunea de a dezvolta si integra noi modalitati ecologice de producere si consum al energiei si al altor materiale, astfel incat emisiile de dioxid de carbon sa fie reduse intr-un timp cat mai scurt. 

In luna august a acestui an, Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice, constituit la nivelul ONU (IPCC) a lansat cea de-a sasea editie a raportului sau, in care se arata ca, fara o reducere substantiala si imediata a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a altor emisii de gaze cu efect de sera, planeta se va confrunta cu o serie de schimbari climatice ireversibile, iar acestea vor avea efect asupra fiecarei componente a vietilor noastre - de la productia de alimente, la tiparele de migratie si economia globala.

Erik Ekudden, Senior Vice President si Chief Technology Officer, in cadrul Ericsson, a declarat: „Prin intermediul tehnologiilor conectate, atat sectoarele private, cat si cele publice pot identifica si valorifica toate tipurile de solutii si scenarii de utilizare pe care le pot implementa, astfel incat sa reuseasca sa combata schimbarile climatice. Eficientizarea activitatilor de logistica si productie, a sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile, precum si implementarea transportului ecologic sunt doar cateva dintre scenariile de utilizare care ne sunt cunoscute tuturor. Este clar ca ne confruntam cu o provocare in ceea ce priveste consumul global de energie, efectele poluarii cu CO2 si utilizarea ineficienta a resurselor. Trebuie, asadar, sa apelam la acele tehnologii care sa permita rapid schimbarea si credem ca tehnologia 5G este unul dintre instrumentele cele mai puternice pe care le avem pentru a face acest lucru”.

Cititi raportul: „Decarbonizarea industriilor cu ajutorul solutiilor de conectivitate si al tehnologiei 5G

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL