loader
Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un pret minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un pret minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Impunerea unui nivel minim al pretului international al carbonului ar fi cea mai eficienta masura pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila si de reducere semnificativa a emisiilor la nivel global, cu peste 12%

Un nivel minim al pretului international al carbonului (ICPF - international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapida a emisiilor de dioxid de carbon si altor gaze cu efect de sera si ar limita efectele schimbarilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC si Forumul Economic Mondial.

Impunerea unui nivel minim al pretului international al carbonului ar fi cea mai eficienta masura pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila si de reducere semnificativa a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicarii unei astfel de masuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global si ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate incalzirii globale”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Preturile actuale creeaza conditii de concurenta inegale si limiteaza ambitia climatica a tarilor, care se tem de pierderea competitivitatii internationale.

In iunie, Fondul Monetar International (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de pret diferite, in functie de stadiul de dezvoltare al fiecarei economii. Astfel, FMI propune ca, pana in 2030, nivelul ICPF pentru tarile cu venituri mari sa fie de 75 dolari/tona, pentru statele cu venituri medii sa fie de 50 dolari/tona si pentru tarile cu venituri mici de 25 dolari/tona. Aceasta structura este menita sa limiteze posibilitatea ca emisiile sa fie mutate in tari in care costul emisiilor este scazut, incurajand in acelasi timp tarile cu venituri mici sa participe la reducerea emisiilor.

Alte constatari ale raportului:

- ICPF ar putea genera venituri suplimentare de pana la 3% din PIB in unele tari, venituri care ar putea fi redistribuite gospodariilor cu venituri mai mici si ar putea contribui la realizarea unei tranzitii energetice juste.

- Reducerea emisiilor cu 12% datorata nivelului minim de pret al carbonului, combinata cu angajamentul fiecarei tari pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea incalzirii globale la 2°C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit in Acordul de la Paris de 1,5°C.

- Tarilor cu venituri scazute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finantat cu o mica parte din veniturile obtinute din preturile carbonului ale tarilor cu venituri mari.

- Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% in 2020, in crestere usoara comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%.

- Indicele PwC arata ca rata de decarbonare ar trebui sa ajunga la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decat in 2020, astfel incat emisiile sa scada la jumatate pana in 2030 si sa ajunga la zero pana in 2050.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL