loader
Tranzactiile cu produse accizabile pe teritoriul Uniunii Europene desfasurate complet digital. Care sunt noutatile?

Tranzactiile cu produse accizabile pe teritoriul Uniunii Europene desfasurate complet digital. Care sunt noutatile?

Autori: Mihai Petre, Director, Comert International, EY Romania si Cosmin Dinca, Manager, Comert International, EY Romania

Au trecut aproape doua luni de cand Statele Membre (inclusiv Romania) au inceput sa aplice noile reguli privind tranzactiile cu produse accizabile (cu acciza platita) care circula pe teritoriul Uniunii Europene. Mai precis, miscarile de produse accizabile (de exemplu, tutun, alcool, produse energetice) pentru care accizele au fost platite in Statul Membru de expeditie sunt procesate digital prin platforma electronica EMCS (Excise Movement and Control System) pana la locul de destinatie de pe teritoriul UE.

Pana recent, procedura digitala era disponibila numai pentru circulatia produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize. In cazul produselor accizabile avand acciza platita, vechea procedura presupunea utilizarea unui formular fizic pe hartie, denumit “document de insotire simplificata/ DIS” inlocuit in prezent de „documentul simplificat electronic de insotire” (e-SAD), depus digital prin sistemul EMCS.

Noua procedura este aplicata si in Romania (obligatoriu incepand cu 13 februarie 2023) in baza unui set de reguli si autorizatii noi pe care operatorii economici trebuie sa le respecte/obtina. De exemplu, cei care doresc sa receptioneze in Romania produse avand acciza platita in alt Stat Membru trebuie sa se autorizeze ca „destinatar certificat” in Romania. In oglinda, cei care doresc sa expedieze din Romania produse accizabile avand acciza platita catre alt Stat Membru trebuie sa se autorizeze ca „expeditor certificat”.

Fiecare tip de autorizatie vine cu reguli si conditii specifice de indeplinit (de exemplu, puncte de lucru inregistrate la Registrul Comertului aferente spatiilor de receptie/expeditie, rezervoare verificate metrologic, in cazul produselor energetice care circula in vrac, garantii care sa acopere plata accizelor, absenta datoriilor fata de bugetul de stat, autorizatii de acces la sistemul EMCS, efectuarea de rapoarte de primire/expeditie).

Noul sistem digital isi propune sa simplifice pasii de urmat de catre operatorii economici in cadrul tranzactiilor cu astfel de produse, desi utilizarea lui presupune initial parcurgerea unor etape de autorizare mai extinse decat cele din vechea procedura pe hartie (unde nici o autorizatie nu era necesara). De asemenea, acesta permite autoritatilor sa lupte mai usor impotriva evaziunii fiscale in speranta ca procesarea si validarea in timp real a miscarilor, expedierii si receptionarii acestor produse accizabile vor atinge acest obiectiv.

De la intrarea in vigoare a noii proceduri digitale (13 februarie 2023) si pana in prezent s-au creat intarzieri si blocaje in lanturile de aprovizionare cu astfel de produse, atat datorita neobtinerii la timp a autorizatiilor mai sus mentionate cat si implementarii tarzii a unor norme legislative de aplicare a procedurilor de autorizare la nivelul Statelor Membre. Un lucru este cert, procedura este una noua atat pentru autoritati (care autorizeaza si monitorizeaza miscarile), cat si pentru operatorii economici care trebuie sa se adapteze in timp util, fara sa creeze discrepante majore in lantul de aprovizionare.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL