loader

Tendinta de crestere a creditarii pentru afaceri in zona Euro

Relaxare a conditiilor pentru creditele de consum in T2 2013, pentru prima data dupa 2007

Revenirea lacrestere economica in Zona Euro atrage dupa sine insanatosirea unor factori-cheie de profitabilitate in zona serviciilor financiare: apetitul companiilor pentru credite creste din nou, iar fluxul de numerar pentru gospodarii si companii se imbunatateste. Dar revenirea nu este ferita de obstacole – se arata in raportulEY, Eurozone Financial Services Forecast. Viitoarea operatiune de Evaluare a Calitatii  Activelor (AQR) sivulnerabilitatea industriei de asigurari la modificarea ratelor dobanzilor reprezinta provocarile pentru perioada urmatoare. 

 

Declansarea procesului de revizuire si evaluare a calitatii activelor bancilor (AQR) coincide cu revenirea cererii de capital din economia reala

Dupa ce au trecut printr-o contractie pe durata a sapte trimestre consecutive, este de asteptat ca investitiile de business sa se revigoreze in acest an. Ameliorarea cresterii PIB-ului si a conditiilor de creditare au redeschis treptat apetitul pentru imprumuturi. Dupa o contractie de 2% in 2013, bancile din Zona Euro estimeaza sa dea credite destinate zonei de business in valoare 4,6 mii de miliarde de EUR in  2014 – cu 3,8% mai mult decat in 2012. Cresterea creditelor acordate pentru business este prevazuta in toate economiile majore din Zona Euro in 2014. Astfel, creditarea e prognozata sa creasca cu 3,8% in Italia, cu 3,2% in Spania si cu 2,7% in Franta si Olanda. Semnele bune de revigorare a exporturilor vor atrage dupa sine o crestere viguroasa a creditarii in Germania, estimata la 5% in 2014.

 

Conditiile pentru creditele de consum s-au relaxat in T2 2013, pentru prima data dupa 2007. Se estimeaza ca creditele pentru consumatori vor cunoaste o crestere generala de pana la 1,7% in 2013, cu varfuri marcate in Germania si Franta, unde creditarea va atinge cresteri de 3% si, respectiv, 2,6%. În Italia, Spania si Olanda, creditul de consum nu va intra pe crestere inainte de 2015.

Creditele ipotecare imobiliare vor creste in acest an in Germania, Franta si Olanda, insa in Italia se vor revigora doar incepand cu 2014, iar in Spania incepand cu 2015. 

 

Depozitele bancare cresc rapid in toate pietele nucleu

Depozitele bancare cresc rapid, cu o rata prognozata de 3,2% in 2013 si de 3,6% in 2014, considerabil mai mare decat rata de crestere de 0,9% inregistrata in 2012. Depozitele cresc in toate pietele majore. În Franta vor creste cu 3,8% (comparativ cu 3% in 2012), in Germania vor creste cu 3% (comarativ cu 1,7% in 2012), in Olanda vor creste cu 6,5% (comparativ cu 4,2% in 2012) iar in Spania vor creste cu 2,1% in acest an (comparativ cu scaderea de 3,9% inregistrata in 2012). În Italia, cu toate ca cresterea va avea o rata foarte buna, de 5%, aceasta va fi sub rata de crestere de 7,9% inregistrata anul trecut.

 

Veniturile operationale ale bancilorin crestere cu 7% in 2014

Creditele neperformantevor atinge 7,8% din totalul creditelor in 2013, scazand la 4,6% in 2017. În timp ce totalul veniturilor operationale bancare (profitul realizat dupa scaderea cheltuielilor operationale) se va imbunatati cu doar 1% in acest an, se estimeaza o crestere de 7,1% in 2014, cea mai rapida rata de crestere din 2009. Cresterea veniturilor operationale a fost anemica sau negativa in ultimii patru ani, dar o serie de factori ar trebui sa contribuie la cresterea profitabilitatii in majoritatea pietelor, anul viitor. Cum  redresarea economica si o curba ascendenta a randamentului stimuleaza creditarea si marjelenete din dobanzi,se estimeaza o crestere considerabila a veniturilor bancare operationale in 2014. Daca prognozele se mentin, veniturile operationale ale bancilor ar trebui sa sustina o crestere de aproximativ 7% in urmatorii trei ani.

 

Pastrarearatelor scazute ale dobanzilor reprezinta o amenintare pentru unii asiguratori

Ratele dobanzilorsunt prognozate sa ramana scazute pana in a doua jumatate a anului 2017, cand se asteapta ca BCE sa declanseze procesul de crestere usoara, de la 0,5% la 1% pana la sfarsitul anului 2017. Asiguratorii europeni raman foarte vulnerabili la modificarile ratei dobanzii. În timp ce majorarea rapida a dobanzilor le-ar putea afecta profitul, cresterea longevitatii presupune ca ratele scazute ale dobanzii sa supuna bilanturile unei presiuni tot mai mari. Daca BCE mentine rata la nivelul actual pana in 2017, acest lucru va crea o provocare serioasa pentru industria asigurarilor de viata. Alti doi ani de rate foarte mici vor reprezenta o amenintare de natura existentiala pentru o parte dintre asiguratorii din Europa.

 

Crestere a activelor in gestiune (AUM) in medie de 3,9% in perioada 2014 -2017, cu mult sub media istorica de 6,7%

Desiactivele in gestiune (AUM) au crescut cu doar 2% in prima jumatate a anului 2013, pentru intregul an se estimeaza o crestere de 6,1% a activelor cu fonduri in intreaga Zona Euro, la 4.817 de miliarde de EUR. Cu toate acestea, nivelul este de doar jumatate din rata de crestere neta, de 12% din 2012, iar cresterea medie a AUM este de asteptat sa se reduca in continuare, la 3,9% intre 2014 - 2017, cu mult sub media istorica de 6,7%. Prognoza de crestere a AUM in Zona Euro variaza considerabil, reflectand iesirea investitorilor interesati de obligatiuni din Franta si Germania, in cautarea de valoare pe pietele europene periferice.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL