loader
tbi bank raporteaza o crestere de 40% a profitului in primul trimestru din 2024

tbi bank raporteaza o crestere de 40% a profitului in primul trimestru din 2024

In plus, banca a continuat sa se adapteze rapid atat la contextul pietei, cat si la preferintele consumatorilor

tbi bank a obtinut un profit net de 11,3 milioane euro in primul trimestru din acest an, arata rezultatele financiare consolidate neauditate - cu aproape 40% mai mult decat profitul de 8,2 milioane de euro raportat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe parcursul primelor trei luni din 2024, tbi a continuat sa incheie parteneriate cu comercianti, inclusiv din noi segmente de piata cum ar fi zona panourilor solare, iar acum solutiile de plata ale companiei sunt disponibile in peste 26.000 de puncte ale partenerilor comerciali din  pietele sale principale de operare - Romania, Bulgaria si Grecia. Aceasta extindere puternica a ajutat banca sa ramana unul dintre lideri in ceea ce priveste planurile de plata oferite in cele trei tari. In plus, banca a continuat sa se adapteze rapid atat la contextul pietei, cat si la preferintele consumatorilor.

tbi bank a gestionat aproape 500.000 de cereri de finantare in Bulgaria, Romania si Grecia in primul trimestru din 2024, marcand o crestere de 33% fata de aceeasi perioada din 2023. In primul trimestru al acestui an, banca a acordat 200.000 de credite in valoare de un sfert de miliard de euro, cu 21% mai mult fata de aceeasi perioada din 2023. Cresterea se datoreaza contributiei segmentelor de retail in toate cele trei piete de operare.

tbi raporteaza o crestere impresionanta de aproape 35% a activelor totale pana la sfarsitul primului trimestru din 2024, ajungand la 1,57 miliarde de euro (de la 1,16 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie 2023). Portofoliul de credite s-a ridicat la 1,1 miliarde euro, o crestere de 28% fata de primele trei luni din 2023.

Pe baza acestor performante, venitul operational al tbi bank a crescut cu aproape 30%, pana la 58 milioane de euro, in principal datorita unei cresteri de 36% a veniturilor nete din dobanzi. Acest lucru a permis ca profitul operational sa ajunga la 40 de milioane de euro in primul trimestru al acestui an.

De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie 2024, depasind cu mult performanta pietei si demonstrand o crestere solida de 37% fata de sfarsitul primului trimestru din 2023. Principalul motor a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde cresterea a fost si mai mare, de 45% fata de martie 2023.

Cresterea cu 21% a cheltuielilor generale ale bancii, pana la 27 de milioane de euro, a fost determinata in principal de investitiile continue in tehnologie si in solutii de inteligenta artificiala pentru a sprijini dezvoltarea de noi produse pe toate pietele.

La sfarsitul lunii martie 2024, banca avea o pozitie puternica si robusta atat din punct de vedere al lichiditatii, cat si al capitalului - pe baza consolidata, rata de acoperire a lichiditatii (LCR) a fost de 722% (mult peste media sectorului bancar), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost 21,5%. Operatiunile tbi arata o disciplina tot mai buna in ceea ce priveste gestionarea costurilor (46,7% raportul costuri/venituri in T1 2024 fata de 50,1% in T1 2023), la care se adauga un randament al portofoliului de credite de 21,7%, ceea ce permite ca rentabilitatea capitalului propriu sa ajunga la 19,4%.

In primul trimestru al anului 2024, tbi a demonstrat inca o data ca poate obtine rezultate remarcabile datorita performantei excelente a echipei si a prioritizarii nevoilor clientilor. Continuam sa investim in produsele si serviciile noastre, precum si in mentalitatea concentrata pe inovatie a angajatilor nostri. Ne mentinem angajamentul de a oferi acces gratuit la servicii bancare si finantare clientilor nostri din retail si partenerilor nostri comerciali din Bulgaria, Romania si Grecia. Fiind unul dintre pionierii serviciilor bancare digitale din regiune, modelul nostru este menit sa sustina o crestere mai mare a afacerilor in anii urmatori”, spune Petr Baron, CEO of tbi fs.

Autori

foto
TBI BANK EAD SOFIA - SUCURSALA BUCURESTI