loader
Studiu Deloitte: jumatate dintre femeile care lucreaza resimt un nivel de stres mai mare decat in urma cu un an. Salariul nesatisfacator, principalul motiv pentru schimbarea locului de munca

Studiu Deloitte: jumatate dintre femeile care lucreaza resimt un nivel de stres mai mare decat in urma cu un an. Salariul nesatisfacator, principalul motiv pentru schimbarea locului de munca

37% dintre femeile care traiesc in cuplu acorda prioritate carierei partenerului

Jumatate dintre femeile care lucreaza se confrunta cu un nivel de stres mai mare decat in urma cu un an, iar o pondere similara (49%, in crestere fata de 2023) declara ca angajatorii nu le sustin in eforturile de a-si echilibra raportul dintre responsabilitatile profesionale si angajamentele din viata personala, conform studiului Deloitte Women @ Work 2024, realizat la nivel global. In schimb, raportul evidentiaza scaderea proportiei femeilor care sustin ca sunt epuizate la un sfert, de la peste o treime in 2023 si de la aproape jumatate in 2022.

Dintre participantele la studiu, 16%  si-au schimbat locul de munca anul trecut (mai multe decat in cei doi ani anteriori la un loc), in principal din cauza salariilor nesatisfacatoare, dar si pe fondul unui echilibru precar intre viata profesionala si cea personala si al lipsei de flexibilitate in privinta programului de lucru. De altfel, doar una din zece participante la studiu sustine ca poate discuta deschis cu managerul sau despre raportul dintre viata personala si activitatea profesionala si aproape toate (95%) se tem ca, daca ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, si-ar reduce sansele de promovare, iar 93% sunt convinse ca volumul de munca nu le-ar fi ajustat corespunzator intr-o astfel de eventualitate.

Legat de angajamentele din viata privata, desi majoritatea femeilor participante la studiu lucreaza cu norma intreaga (88%), lor le revine si responsabilitatea principala pentru cresterea copiilor (50%), chiar si in cazul celor care castiga mai mult decat partenerul. In acelasi timp, 37% dintre femeile care traiesc in cuplu spun ca acorda prioritate carierei partenerului fata de propria cariera, aspect valabil chiar si pentru 10% din cele care reprezinta principala sursa de venit a familiei.

Concluziile studiului indica faptul ca angajatorii trebuie sa tina cont, in elaborarea politicilor de personal, de particularitatile existente in cazul femeilor – responsabilitatile legate de ingrijirea copiilor si/sau a altor persoane, mediul social si cultura din care provin -, astfel incat sa le sprijine sa depaseasca provocarile legate de aceste particularitati si sa le ajute sa isi valorifice potentialul profesional, oferindu-le sanse egale cu barbatii in aceasta directie. Romania este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, avand in vedere ca inregistreaza una dintre cele mai mici diferente salariale intre femei si barbati, de 4,5%, fata de media europeana de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proportia femeilor in functii de conducere este in jur de 50%”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, si coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, organizatiile considerate lideri ai egalitatii de gen (Gender Equality Leaders) raman o raritate - doar 6% dintre participante lucreaza pentru o astfel de companie. Acestea sunt mai optimiste in ceea ce priveste perspectivele de cariera si, implicit, ar putea sa ramana mai mult timp intr-o relatie de munca cu respectivul angajator. De altfel, mai mult de 60% dintre femeile care lucreaza pentru Gender Equality Leaders intentioneaza sa isi pastreze locul de munca mai mult de trei ani, fata de 41% din total, iar 92% doresc sa avanseze catre o pozitie de conducere in cadrul organizatiei.

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimeaza ca vor pastra relatia cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorita oportunitatilor de invatare si dezvoltare, potentialului de a avansa in cariera sau echilibrului dintre viata personala si cea profesionala.

In ceea ce priveste modul de lucru, mai mult de 40% dintre participantele la studiu spun ca angajatorul lor a implementat recent o politica de revenire la birou, completa pentru un sfert dintre acestea si partiala pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite sa revina permanent la birou, o cincime considera ca productivitatea lor a scazut.

Studiul Deloitte Women @ Work 2024 a fost efectuat in randul a aproximativ 5.000 de femei din zece tari din intreaga lume si prezinta o perspectiva globala asupra experientelor acumulate de femei in mediul de lucru. Persoanele intervievate lucreaza preponderent cu norma intreaga (88%), in companii din multiple domenii si ocupa diverse pozitii, inclusiv functii de conducere.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL