Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrala si de Est cred ca expunerea la anumite riscuri aduce oportunitati de crestere | DoingBusiness.ro
loader
Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrala si de Est cred ca expunerea la anumite riscuri aduce oportunitati de crestere

Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrala si de Est cred ca expunerea la anumite riscuri aduce oportunitati de crestere

Sondajul arata ca o treime dintre respondenti sunt foarte increzatori ca organizatia lor poate gestiona eficient riscurile fara a fi afectate sansele de crestere si dezvoltare

Majoritatea (60%) companiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) cred ca anumite riscuri, precum cele asociate cu tranzitia la energia verde, schimbarile in preferintele consumatorilor sau tehnologia, pot deveni oportunitati de crestere. In schimb, modificarile cadrului de reglementare sau problemele cu lantul de aprovizionare doar le perturba activitatea, reiese din sondajul realizat de PwC ECE in randul a circa 220 de respondenti din Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia, Romania si Slovacia.

Sondajul nostru arata ca o treime dintre respondenti sunt foarte increzatori ca organizatia lor poate gestiona eficient riscurile fara a fi afectate sansele de crestere si dezvoltare. In acest context, ne asteptam ca tehnologia sa joace un rol din ce in ce mai important in modelarea expunerii la risc a unei organizatii, a apetitului acesteia de a-si asuma riscuri in cautarea de noi oportunitati si a instrumentelor pe care le utilizeaza pentru a le diminua si a le valorifica”, a declarat Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias.

Potrivit datelor PwC, comertul cu amanuntul si tehnologia sunt sectoarele mai deschise la asumarea de riscuri in cautarea de noi oportunitati. In schimb, sectoarele foarte reglementate, cum ar fi sectorul public si cel farmaceutic, acorda prioritate conformitatii si se concentreaza pe evitarea riscurilor. Perspectivele asupra asumarii riscurilor difera in cadrul unei organizatii, rolurile financiare (de exemplu) fiind mai predispuse decat celelalte sa afirme ca organizatia lor se concentreaza pe evitarea riscurilor.

Riscurile cibernetice, digitale si tehnologice ocupa de asemenea un loc important in peisajul amenintarilor pentru directorii din ECE, 29% si, respectiv, 20% dintre acestia simtindu-se extrem sau foarte expusi.

Companiile tind sa abordeze riscurile bazandu-se pe tehnologie, dupa cum se observa atunci cand ne uitam la intentia lor de a investi in inteligenta artificiala, invatare automata si securitate cibernetica. 42% dintre companiile din ECE planuiesc sa investeasca in astfel de tehnologii pentru a detecta mai bine amenintarile si a avea un raspuns mai bun la acestea. Mai mult, jumatate dintre respondenti considera ca inteligenta artificiala generativa (GenAI) aduce mai multe oportunitati decat riscuri”, a aratat Mircea Bozga, Partener si Liderul serviciilor de Auditul Riscului din PwC Romania.

Alte concluzii ale raportului:

● Tranzitia catre noi surse de energie este vazuta ca cea mai mare oportunitate dintre perturbatorii externi, fiind citata de 43% dintre respondentii din ECE comparativ cu 54% la nivel global. Aceasta este urmata indeaproape de schimbarile in cererea si preferintele clientilor (ECE: 40%; la nivel global: 47%).

● Intreruperea lantului de aprovizionare (42% la nivel mondial si in ECE) si schimbarile in materie de reglementare (ECE: 39%; la nivel mondial: 28%) sunt principalii factori externi considerati mai degraba riscuri decat oportunitati.

● 44% din organizatiile din ECE spun ca pregatirea pentru investitiile in tehnologie reprezinta principalul motiv pentru a-si revizui riscurile.

● Reglementarea este un alt factor extern care influenteaza tabloul riscurilor. Recent au fost introduse noi reglementari privind tehnologiile emergente, iar altele sunt in curs de elaborare (precum Pilonul II, Reglementarea UE privind Inteligenta Artificiala, Directiva NIS2 privind securitatea cibernetica, Regulamentul privind rezilienta operationala digitala DORA).

Raportul pentru Europa Centrala si de Est poate fi citit aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL
   Update cookies preferences