loader
„Taxa Netflix”, un nou impozit in Romania

„Taxa Netflix”, un nou impozit in Romania

Material de opinie de Ana Petrescu-Mujdei, Manager Senior, Deloitte Romania

Furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, cum ar fi Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Voyo, sunt obligati, incepand cu luna iulie 2022, sa plateasca o taxa pentru veniturile obtinute de la utilizatorii romani pentru vizionarea de filme online, cunoscuta drept „taxa Netflix”. Legea care instituie aceasta obligatie a fost adoptata recent de Parlamentul Romaniei si a intrat in vigoare in data de 3 iulie. Taxa a fost mentinuta la nivelul din proiectul initial, respectiv 4% din veniturile mentionate, desi in urma dezbaterilor din Senat, prima camera sesizata, fusese redusa la 2%. Dar, desi primul termen de declarare si plata ar trebui sa fie 25 august 2022, mai sunt anumite aspecte tehnice inca neclare pentru contribuabilii vizati.

Proiectul de lege a fost elaborat in cursul anului trecut, initiatorii sustinand necesitatea taxei in contextul incasarilor in scadere la Fondul cinematografic, din cauza restrictiilor legate de pandemie, inclusiv inchiderea salilor de cinematograf, in timp ce piata platformelor de filme online a fost in plina ascensiune. Taxa se va achita la Centrul National al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge catre finantarea directa a productiei cinematografice locale.

Obligatia exista, procedura nu

Baza de calcul a taxei de 4% este formata din veniturile obtinute de operatorii vizati de la utilizatorii romani, din tranzactii unice sau sub forma de abonament. Aceasta se va aplica si entitatilor nerezidente, care nu au filiale inregistrate in Romania, insa doar pe veniturile obtinute din tara noastra. Pe de alta parte, platformele care obtin venituri anuale mai mici de 65.000 de euro sau au un nivel de audienta sub 1% raportat la numarul total de abonati din Romania vor fi exceptate, conform actului normativ mentionat.

Asadar, obligatia de a plati aceasta taxa exista, dar procedura de declarare si plata inca nu a fost pusa la dispozitia contribuabililor. Mai mult, textul de lege creeaza confuzie in randul societatilor vizate – pe de o parte prevede ca termenul de declarare si plata este data de 25 a lunii urmatoare obtinerii veniturilor (in acest caz 25 august 2022), iar pe de alta parte contine o mentiune potrivit careia furnizorii de servicii media audiovizuale, la cerere, au obligatia sa declare si sa transfere catre Centrul National al Cinematografiei taxa de 4% pe baza trimestriala, in termen de 30 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru.

Taxarea economiei digitale in Europa

„Taxa Netflix” este inspirata dintr-un curent mai larg, global, prezent si in Uniunea Europeana, si anume taxa pe serviciile digitale, dat fiind ca multi jucatori care obtin venituri din domeniul digital nu platesc impozit pe profit in tarile in care se afla consumatorii, pentru ca legislatia actuala le permite acest lucru daca nu au prezenta fizica in tarile respective.

Exista jurisdictii europene care au introdus deja sau au in plan sa aplice, unilateral, impozite pe serviciile digitale, fie asupra unui spectru mai larg de servicii digitale sau mai redus, cum ar fi „taxa Netflix” (introdusa in Romania), dar nivelul difera de la caz la caz. Spre exemplu, in Franta taxa este de 3% si este in vigoare de la inceputul anului 2019, in Marea Britanie (2%), Italia (3%) si Austria (5%) se aplica din 2020, iar in Spania (3%) din ianuarie 2021. De asemenea, exista discutii cu privire la introducerea unei astfel de taxe si in Olanda.

Impozitarea economiei digitale este in discutie de multi ani la nivel global, iar statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au ajuns in 2021 la un acord pe doi piloni, care are drept scop inclusiv impozitarea companiilor din domeniu si distribuirea unor cote din impozitul pe profit catre tarile din care acestea obtin veniturile. Dar, prin semnarea acordului, statele care au introdus unilateral taxe digitale se obliga sa le elimine in momentul in care vor introduce in legislatia locala prevederile convenite la nivelul OCDE.

Organizatia internationala a publicat, recent, normele generale pentru implementarea pilonului I din acord, referitor la distribuirea partiala a impozitelor pe profiturile inregistrate de companiile multinationale catre statele sursa, astfel incat acesta sa poata fi implementat din 2024. Pentru pilonului II, care prevede aplicarea impozitului minim pe profit la nivel global, de 15%, OCDE a lansat in dezbatere ghidul cu specificatiile tehnice inca din decembrie 2021, iar Comisia Europeana a publicat un proiect de directiva, programata sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, cel putin pe termen scurt, probabil taxele actuale raman in vigoare.

In acest context, in mod similar cu alte tari europene, a fost introdusa „Taxa Netflix” si in Romania, iar companiile vizate de noua reglementare sunt obligate sa o aplice, dar au nevoie in acest scop de definitivarea procedurii de urmat pentru conformare si plata.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL