loader
Studiu Equatorial, parte a Grupului Bittnet, impreuna cu Reveal Marketing Research: Modelul de munca hibrid pune la incercare abilitatile interpersonale ale liderilor de echipa din IT

Studiu Equatorial, parte a Grupului Bittnet, impreuna cu Reveal Marketing Research: Modelul de munca hibrid pune la incercare abilitatile interpersonale ale liderilor de echipa din IT

Noile forme ale organizarii muncii i-au determinat pe 67% dintre team leaderii din IT sa isi dezvolte noi abilitati de comunicare si relationare cu echipa pentru a pastra un nivel optim de productivitate

In contextul in care cea mai mare amploare a fenomenului telemunca este vizibila in domeniul tehnologiei & IT, Equatorial, companie care sustine dezvoltarea abilitatilor soft prin programe de leadership dedicate si adaptate conform nevoilor specifice din domeniul IT&C, a demarat un studiu reprezentativ in randul team leader-ilor din Romania, in parteneriat cu Reveal Marketing Research pe teme legate de atitudini in raport cu locul de munca.

Cercetarea desfasurata in perioada martie-aprilie 2022 in randul a 317 respondenti evidentiaza ca:

Noile forme ale organizarii muncii i-au determinat pe 67% dintre team leaderii din IT sa isi dezvolte noi abilitati de comunicare si relationare cu echipa pentru a pastra un nivel optim de productivitate.

In prezent, 8 din 10 team leaderi considera ca provocarile de ordin uman, ce tin de interactiunea dintre oameni, se dovedesc a fi mai greu de gestionat decat cele de ordin tehnic.

Provocarile neprevazute care au fost aduse de telemunca au obligat liderii de echipa sa adopte un nou stil de conducere

Noul context creat de modelul de lucru de acasa a reprezentat o provocare pentru 72% dintre team leaderi, 67% dintre acestia mentionand ca au fost nevoiti sa dezvolte noi abilitati pentru a mentine un nivel optim de implicare si productivitate in cadrul echipei.

Materialele vizuale pot fi descarcate si de aici: materiale vizuale studiu Equatorial & Reveal

Printre cele mai mari provocari mentionate de team leaderi in activitatea lor zilnica se numara adaptarea skill-urilor pentru telemunca (68%) si lipsa interactiunii zilnice cu echipa (55%).

Intrucat trecerea la telemunca a presupus o schimbare rapida a modului de lucru, liderii de echipa au avut nevoie de mai mult timp si au depus un efort suplimentar pentru a lua decizii potrivite si eficiente. Astfel, o treime dintre acestia considera gasirea de solutii la problemele echipei un aspect dificil al activitatii lor din prezent.

Modul de organizare a muncii in stil hibrid incepe sa devina un standard pentru companii. Astfel, team leaderii sunt principalii actori care trebuie sa ajute companiile pe de o parte, iar angajatii pe de alta parte, sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste modelul optim de lucru. 3 din 10 team leaderi considera aspecte dificile la locul de munca motivatia si moralul angajatilor, astfel ca acestia sunt pusi intr-o pozitie dificila de a gasi solutii pentru a repune in miscare mecanismul lucratului de la birou, fara a inregistra scaderi ale productivitatii la nivelul echipei.

Paradigma muncii hibrid a subliniat importanta dezvoltarii de soft skills de catre team leaderi pentru a face fata schimbarilor constante de la locul de munca

Pentru 76% dintre team leaderi, provocarile de ordin uman ce tin de  interactiunea cu oamenii se dovedesc a fi mai greu de gestionat decat cele de ordin tehnic.

In acest context, team leaderii considera in proportie de 97% ca abilitatea de a empatiza si comunica eficient cu membrii echipei joaca un rol fundamental in activitatea lor de zi cu zi, in special pentru ca 56% dintre lideri au identificat o crestere a dificultatilor de comunicare.

Despre Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piata full-service, specializata in marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiza in peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede ca cercetarea de piata reprezinta baza deciziilor corecte si a pozitionarii brandurilor. Solutiile calitative si cantitative ajuta de 13 ani companii din Romania si Europa.

Despre Equatorial

Equatorial, singura companie de training dintr-un grup tech – Bittnet,  sustine liderii de echipa din domeniul IT&C in dezvoltarea abilitatilor soft prin programe de leadership dedicate si adaptate nevoilor specifice ale acestora. Cu o echipa de traineri experimentata in implementarea de programe de invatare pe tema leadershipului in tehnologie, Equatorial s-a remarcat drept prima companie de training din Romania care a folosit tehnologie si platforme de invatare in cadrul programelor de dezvoltare. Mai mult, Equatorial a continuat sa inoveze, sintetizand, pentru prima oara, profilul de Learner Persona al Tech Team Leads. Scopul companiei este de a construi personalitati si cariere de succes, dar si echipe pregatite pentru  viitor.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online in perioada 25.03 – 05.04.2022 pe un esantion reprezentantiv pentru universul liderilor de echipa din departamente de IT & Tech, cu varsta 25+, din mediul urban, utilizatori de internet. Marimea esantionului a fost de 317 respondenti, iar eroarea maxima de esantionare este +/-5.6% la un nivel de incredere de 95%.

Autori

foto
REVEAL MARKETING RESEARCH SRL
foto
EQUATORIAL TRAINING SRL