loader
Consiliile europene de administratie din zona financiara fac progrese, dar nu se ridica la nivelul asteptarilor investitorilor in domeniile cheie de experienta si diversitate

Consiliile europene de administratie din zona financiara fac progrese, dar nu se ridica la nivelul asteptarilor investitorilor in domeniile cheie de experienta si diversitate

Multe dintre consiliile de administratie ale celor mai mari firme de servicii financiare din Europa sunt subdimensionate in ceea ce priveste competentele, experienta si nivelul de diversitate pe care investitorii le considera importante pentru ei

Firmele europene de servicii financiare raspund asteptarilor actionarilor in domeniile traditionale de experienta in consiliile de administratie, inclusiv in domeniul politic, contabilitate, juridic si conformitate

• Potrivit investitorilor, directorii cu experienta in domeniul sustenabilitatii, FinTech si al securitatii cibernetice sunt subreprezentati in consiliile de administratie

• Se accelereaza numirile in consiliile de administratie in domeniul sustenabilitatii si al tehnologiei, aproape jumatate (45% si, respectiv, 46%) dintre directorii cu experienta in aceste domenii fiind recrutati in ultimii trei ani

• Diversitatea de gen ramane sub asteptarile investitorilor, desi datele arata ca in ultimii trei ani au fost numite in consiliile de administratie mai multe femei decat barbati

• Franta si Italia au cele mai diverse consilii de administratie din punct de vedere al genului, iar Germania are cele mai putin diverse consilii de administratie.

Multe dintre consiliile de administratie ale celor mai mari firme de servicii financiare din Europa sunt subdimensionate in ceea ce priveste competentele, experienta si nivelul de diversitate pe care investitorii le considera importante pentru ei, potrivit studiului inaugural EY European Financial Services Boardroom Monitor. Cercetarea arata ca, desi consiliile de administratie din zona serviciilor financiare europene au acreditari solide in domeniul politic, financiar, contabil, juridic si de conformitate, acestea nu dispun inca de expertiza in diversitate de gen, sustenabilitate sau tehnologie pe care investitorii spun ca o cauta atunci cand decid daca o companie este o investitie atractiva.

Diversitatea de gen si de varsta in consiliile de administratie urmarita de investitori

Un procent de 44% dintre investitorii intervievati sustin ca diversitatea de gen in consiliul de administratie le influenteaza semnificativ decizia de a investi intr-o societate de servicii financiare, fata de numai 16% care spun ca nu le influenteaza deloc decizia. Desi toate firmele europene de servicii financiare monitorizate au o anumita reprezentare feminina in consiliul de administratie, in prezent, in toate firmele proportia de gen este de 63% barbati si 37% femei.

Experienta politica importanta in consiliile de administratie din firmele financiare europene

Mai mult de jumatate (51%) dintre investitorii institutionali spun ca experienta politica in cadrul consiliului de administratie este "importanta" pentru a face dintr-o companie o investitie atractiva. 97% dintre firmele de servicii financiare monitorizate au cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta de lucru in politica sau pentru un organism guvernamental din industrie, iar 44% dintre toate intreprinderile monitorizate au mai mult de o treime din consiliile de administratie formate din persoane cu experienta politica.

Cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta in contabilitate si finante

Jumatate (50%) dintre investitori considera ca experienta in domeniul contabilitatii in cadrul consiliului de administratie are un impact "important" sau "foarte important" in ceea ce priveste transformarea unei companii intr-o investitie atractiva. Toate societatile financiare monitorizate au cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta in domeniul contabilitatii si al finantelor, iar 70% dintre societati au doi sau mai multi membri ai consiliului de administratie cu experienta in domeniul contabilitatii.

Sase din zece firme au experienta juridica si de conformitate in consiliul de administratie

Mai mult de jumatate (51%) dintre actionari spun ca este o "problema importanta" daca o firma are putina sau zero experienta la nivelul consiliului de administratie in domeniul juridic si al conformitatii, iar 22% din acest grup de investitori institutionali considera ca este o problema "foarte importanta". 59% dintre societatile monitorizate au un director din consiliul de administratie cu experienta profesionala in domeniul juridic si al conformitatii.

Experienta in sustenabilitate, FinTech si securitate cibernetica foarte cautata in viitor

Mai mult de jumatate (51%) dintre investitori considera ca experienta in sustenabilitate in consiliile de administratie are un impact "important" in transformarea unei companii intr-o investitie atractiva, iar 22% indica faptul ca are un impact "foarte important". Cu toate acestea, mai putin de o cincime (19%) dintre companiile monitorizate au in prezent administratori cu experienta in domeniul sustenabilitatii.

Capitalul uman - un domeniu de interes nou pentru consiliile de administratie din domeniul financiar

Un procent de 20% dintre consiliile de administratie din sectorul serviciilor financiare europene au in prezent cel putin un membru cu experienta in resurse umane, dintre care jumatate (50%) au fost numiti in functie in ultimii trei ani. Durata medie a mandatului unui membru al consiliului de administratie cu experienta in resurse umane este de 40,5 luni - mult mai mica decat media de 59 de luni pentru toti directorii monitorizati.

Rezultatele studiului EY Boardroom Monitor prezentate detaliat

Boardroom Monitor realizat de EY analizeaza experienta, formarea si competentele directorilor de consilii de administratie din cadrul indicelui MSCI European Financials Index, precum si al altor cateva institutii nationale mari. Echipele EY au chestionat opiniile a peste 300 de investitori institutionali in companii financiare din Marea Britanie, Germania, Elvetia si Franta si au comparat asteptarile lor privind consiliile de administratie din domeniul serviciilor financiare cu status quo-ul din Europa.

Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Managing Partner: "Actionarii companiilor financiare doresc sa vada consilii de administratie cu directori a caror experienta si caracteristici colective reflecta capacitatile necesare pentru a aborda oportunitatile si provocarile cu care se confrunta sectorul. Consiliile de administratie din intreaga Europa demonstreaza o experienta profunda in multe dintre domeniile traditionale pe care investitorii le considera valoroase. Desi este posibil ca acestea sa fie subreprezentate in domenii mai noi, cum ar fi sustenabilitatea si tehnologia, si mai au inca de lucru in ceea ce priveste diversitatea, putem observa ca se iau masuri pentru a rezolva acest aspect."

Consiliile de administratie sunt in urma asteptarilor investitorilor in ceea ce priveste diversitatea de gen si de varsta

Un procent de 44% dintre investitorii intervievati sustin ca diversitatea de gen in consiliul de administratie le influenteaza semnificativ decizia de a investi intr-o societate de servicii financiare, fata de numai 16% care spun ca nu le influenteaza deloc decizia. Desi toate firmele europene de servicii financiare monitorizate au o anumita reprezentare feminina in consiliul de administratie, in prezent, in toate firmele proportia de gen este de 63% barbati si 37% femei.

Consiliile de administratie din cadrul serviciilor financiare din Germania sunt cel mai putin diversificate din punct de vedere al genului, unde impartirea actuala a directorilor de consiliu este de 25% femei si 75% barbati. In general, Franta si Italia sunt cele mai avansate in diversitatea de gen in consiliile de administratie. Distributia pe sexe a directorilor de consilii de administratie in Italia este de 47% femei, 53% barbati, iar in Franta este de 44% femei, 56% barbati. In Regatul Unit al Marii Britanii, impartirea pe sexe a directorilor de consiliu este de 39% femei si 61% barbati.

Diversitatea de gen este cea mai mare in randul membrilor consiliilor de administratie din cadrul firmelor de gestionare a averilor si a activelor, unde 41% sunt femei si 59% barbati. In cadrul consiliilor de administratie din sectorul bancar, aceasta proportie scade la 37% femei si 63% barbati, iar in cadrul companiilor de asigurari, aceasta este de 36% femei si 64% barbati.

Cu toate acestea, datele EY Boardroom Monitor sugereaza ca femeile sunt din ce in ce mai bine reprezentate in consiliile de administratie. Analiza arata ca 42% dintre femeile din consiliile de administratie au fost numite in ultimii trei ani, in timp ce doar 31% dintre barbatii au fost numiti in aceeasi perioada. Durata medie a mandatului in consiliul de administratie al femeilor este de 55 de luni, fata de 65 de luni in cazul barbatilor.

In ceea ce priveste diversitatea varstei, 45% dintre actionari considera ca ar trebui ca in consiliile de administratie din domeniul serviciilor financiare sa existe o gama larga de varste pentru a functiona eficient in era digitala. Mai putin de o treime (31%) dintre actionari considera ca nu e nevoie in consiliile de administratie de o reprezentare dintr-o gama larga de varsta. In ciuda acestor opinii, doar 8% dintre companiile monitorizate au membri ai consiliului de administratie cu varsta sub 40 de ani.

Omar Ali: "Desi sectorul financiar din Europa a parcurs un drum lung, multe institutii au inca un drum important de parcurs pentru a raspunde asteptarilor investitorilor in ceea ce priveste diversitatea in consiliile de administratie. Majoritatea actionarilor considera ca este important sa existe un echilibru intre femei si barbati, insa femeile reprezinta frecvent mai putin de 40% din consiliile de administratie ale marilor companii europene de servicii financiare - acest lucru trebuie sa se schimbe. Cele mai multe firme vor dori sa fie in avans fata de reglementarile viitoare care vor impune o diversitate de gen mai echitabila incepand cu 2026. De asemenea, investitorii subliniaza, pe buna dreptate, necesitatea ca aceste consilii de administratie sa aiba un amestec de varste mai diversificat, astfel incat sa poata reflecta mai bine nevoile clientilor si ale societatii.

Diversitatea rasiala si etnica lipseste cu desavarsire din cercetarea noastra: acest lucru se datoreaza faptului ca datele nu sunt inca surprinse in mod eficient in intreaga industrie din Europa. Acest aspect trebuie sa fie, de asemenea, prioritar pentru firmele de servicii financiare, deoarece acestea incearca sa creeze consilii de administratie care sa reprezinte comunitatile pe care le deservesc."

Doar 3% dintre firmele financiare europene nu au experienta politica in consiliul de administratie

Mai mult de jumatate (51%) dintre investitorii institutionali spun ca experienta politica in cadrul consiliului de administratie este "importanta" pentru a face dintr-o companie o investitie atractiva, inclusiv un sfert (25%) care considera ca este "foarte importanta". 97% dintre firmele de servicii financiare monitorizate au cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta de lucru in politica sau pentru un organism guvernamental din industrie, iar 44% dintre toate intreprinderile monitorizate au mai mult de o treime din consiliile de administratie formate din persoane cu experienta politica.

Piata cu cea mai scazuta experienta politica este Italia, unde doar 20% dintre directorii de consilii de administratie au acest set de competente. La nivel sectorial, 100% din consiliile de administratie din domeniul gestionarii activelor si al asigurarilor au experienta politica, in timp ce in sectorul bancar, 94% dintre firme au experienta politica in cadrul consiliilor de administratie.

Toate firmele au cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta in contabilitate si finante

Jumatate (50%) dintre investitori considera ca experienta in domeniul contabilitatii in cadrul consiliului de administratie are un impact "important" sau "foarte important" in ceea ce priveste transformarea unei companii intr-o investitie atractiva, fata de numai 17% care spun ca acest lucru nu are un impact "deloc important". Toate societatile financiare monitorizate au demonstrat ca cel putin un membru al consiliului de administratie are experienta in domeniul contabilitatii si al finantelor, iar 70% dintre societati au doi sau mai multi membri ai consiliului de administratie cu experienta in domeniul contabilitatii.

Sase din zece firme au experienta juridica si de conformitate in cadrul consiliului de administratie

Mai mult de jumatate (51%) dintre actionari spun ca este o "problema importanta" daca o firma are putina sau zero experienta la nivelul consiliului de administratie in domeniul juridic si al conformitatii, iar 22% din acest grup de investitori institutionali considera ca este o problema "foarte importanta". 59% dintre societatile monitorizate au un director al consiliului de administratie cu experienta profesionala in domeniul juridic si al conformitatii.

In comparatie cu administratorii de averi si de active, bancile si asiguratorii au un grad net superior de experienta in domeniul juridic si al conformitatii in cadrul consiliilor de administratie. 71% dintre asiguratori si 69% dintre banci au in cadrul consiliilor de administratie persoane cu experienta in domeniul juridic si al conformitatii. Doar 28% dintre firmele de gestionare a averilor si a activelor au membri ai consiliului de administratie cu o experienta similara.

Experienta in domeniul sustenabilitatii, FinTech si al securitatii cibernetice va fi foarte cautata in viitor

Mai mult de jumatate (51%) dintre investitori considera ca experienta in materie de sustenabilitate in consiliile de administratie are un impact "important" in ceea ce priveste transformarea unei companii intr-o investitie atractiva, iar 22% indica faptul ca are un impact "foarte important" asupra cazului de investitie al unei companii. Cu toate acestea, mai putin de o cincime (19%) dintre companiile monitorizate au in prezent administratori cu experienta in domeniul sustenabilitatii.

Asiguratorii si administratorii de averi si de active sunt semnificativ mai putin reprezentati decat bancile in ceea ce priveste nivelul de experienta in domeniul sustenabilitatii in cadrul consiliului de administratie. In timp ce 34% dintre consiliile de administratie ale bancilor au persoane cu experienta in domeniul sustenabilitatii, doar 11% dintre administratorii de averi si de active si doar 4% dintre asiguratori au o experienta similara la nivelul consiliului de administratie.

Directorii consiliilor de administratie din Danemarca si din Tarile de Jos au mai multe sanse de a avea experienta in acest domeniu. La nivelul tuturor societatilor europene de servicii financiare, doar 2% dintre membrii consiliului de administratie au experienta profesionala in domeniul dezvoltarii durabile. Prin comparatie, 5% dintre membrii consiliilor de administratie ale societatilor financiare daneze au experienta in domeniul sustenabilitatii, iar 4% dintre membrii consiliilor de administratie ale societatilor financiare olandeze au o experienta similara.

Conform datelor, directorii consiliilor de administratie din Germania si Elvetia sunt cei mai putin susceptibili de a avea experienta in domeniul sustenabilitatii. Doar 1% dintre membrii consiliilor de administratie din firmele germane si 1% dintre membrii consiliilor de administratie din firmele elvetiene au experienta profesionala in domeniul sustenabilitatii. Atat in Franta, cat si in Regatul Unit al Marii Britanii, 3% dintre membrii consiliilor de administratie au experienta profesionala in domeniul sustenabilitatii.

Cu toate acestea, datele EY Boardroom Monitor sugereaza ca exista o tendinta accelerata in intreaga Europa de numire a membrilor consiliilor de administratie cu experienta in domeniul sustenabilitatii. Analiza arata ca 45% dintre directorii cu experienta in domeniul sustenabilitatii au fost numiti in functie in ultimii trei ani, iar durata medie a mandatului tuturor directorilor cu experienta in domeniul sustenabilitatii este de 49 de luni, fata de media de 59 de luni pentru toti directorii de consilii de administratie.

In cadrul firmelor financiare europene, experienta in domeniul FinTech si in domeniul tehnologic mai larg este cea mai scazuta in randul asiguratorilor

Majoritatea (54%) investitorilor din companiile financiare considera ca firmele ar trebui sa aiba, de obicei, experienta la nivelul consiliului de administratie in domeniul FinTech. Cu toate acestea, doar 9% dintre firmele de servicii financiare monitorizate au experienta in acest domeniu in cadrul consiliului lor de administratie.

Bancile si administratorii de averi si de active au o experienta FinTech semnificativ mai mare in cadrul consiliilor lor de administratie decat firmele de asigurari. Atat la nivelul bancilor, cat si al administratorilor de averi si de active, 11% au in cadrul consiliilor de administratie persoane cu experienta in domeniul FinTech. Doar 4% dintre firmele de asigurari au o experienta similara.

Cu toate acestea, datele sugereaza ca experienta FinTech devine din ce in ce mai importanta pentru consiliile de administratie ale serviciilor financiare europene. Analiza arata ca 88% dintre directorii cu experienta in domeniul FinTech au fost numiti in ultimii patru ani, iar durata medie a mandatului tuturor directorilor cu experienta in domeniul FinTech este de 32 de luni, fata de media de 59 de luni pentru toti directorii de consilii de administratie.

Mai mult de jumatate (53%) dintre actionari considera ca este o "problema importanta" daca o companie are putina sau deloc experienta in domeniul securitatii cibernetice in cadrul consiliului sau de administratie. Dar, in timp ce 53% dintre companiile de servicii financiare au cel putin un membru al consiliului de administratie cu experienta in domeniul tehnologic, niciuna dintre firmele europene de servicii financiare monitorizate nu are membri ai consiliului de administratie cu experienta profesionala in domeniul securitatii cibernetice. 

Societatile de asigurari au in cadrul consiliilor lor de administratie o experienta in domeniul tehnologiei mult mai redusa decat bancile si managerii de averi si de active. In timp ce 63% dintre banci si 56% dintre administratorii de averi si de active au in consiliile de administratie persoane cu experienta in domeniul tehnologiei, doar 42% dintre firmele de asigurari au o experienta similara.

In prezent, directorii de consilii de administratie din Spania si Regatul Unit al Marii Britanii au cea mai mare experienta in domeniul tehnologiei. La nivelul tuturor companiilor europene de servicii financiare, 7% dintre membrii consiliilor de administratie au o experienta profesionala in domeniul tehnologiei. In comparatie, 13% dintre membrii consiliilor de administratie din firmele spaniole au experienta in domeniul tehnologiei, iar 11% dintre membrii consiliilor de administratie din firmele cu sediul in Regatul Unit au o experienta similara. Firmele olandeze sunt in urma altor piete europene in acest domeniu, unde doar 2% dintre membrii consiliilor de administratie au experienta in domeniul tehnologic.

Din nou, datele sugereaza ca se iau masuri in cadrul consiliilor de administratie pentru a remedia acest deficit de competente. Analiza arata ca aproape jumatate (46%) dintre directorii consiliilor de administratie cu experienta in domeniul tehnologic au fost numiti in ultimii trei ani, iar durata medie a mandatului in consiliu al tuturor directorilor cu experienta in domeniul tehnologic este de 51 de luni, fata de media de 59 de luni pentru toti directorii de consilii de administratie.

Capitalul uman - Resursele umane reprezinta un domeniu de interes nou pentru consiliile de administratie din domeniul financiar

EY Boardroom Monitor a constatat ca 20% dintre consiliile de administratie din sectorul serviciilor financiare europene au in prezent cel putin un membru cu experienta profesionala in domeniul resurselor umane (HR), dintre care jumatate (50%) au fost numiti in functie in ultimii trei ani, ceea ce indica faptul ca, in ultimii ani, consiliile de administratie se concentreaza din ce in ce mai mult asupra resurselor umane. Durata medie a mandatului unui membru al consiliului de administratie cu experienta in domeniul resurselor umane este de 40,5 luni - mult mai mica decat media de 59 de luni pentru toti directorii monitorizati.

Omar Ali concluzioneaza: "Cel mai eficient consiliu de administratie din domeniul serviciilor financiare este cel care are o baza solida in domeniile traditionale de expertiza, dar este, de asemenea, capabil sa gandeasca inaintea pietei, anticipand schimbarile, influentand strategia si gestionand mai bine riscurile. Pentru a putea face acest lucru, consiliile de administratie trebuie sa inteleaga din ce in ce mai bine sustenabilitatea si tehnologia si trebuie sa fie mai diverse.

Componenta consiliilor de administratie se schimba in mod constant, iar concurenta pentru talente se va intensifica pe masura ce firmele din intreaga Europa isi diversifica in mod activ competentele si profilul consiliilor de administratie si cauta sa consolideze domeniile de experienta care sunt in prezent subponderate."

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre EY Boardroom Monitor

• Aceasta este prima lansare a EY European Financial Services Boardroom Monitor.

• Colectarea datelor s-a desfasurat intre ianuarie 2022 si mai 2022.

• EY European Financial Services Boardroom Monitor nu urmareste rasa si etnia membrilor consiliului de administratie, deoarece nu exista un format standardizat pe care directorii sa il dezvaluie fata de

• EY Financial Services European Boardroom Monitor urmareste experienta, trecutul si competentele membrilor consiliilor de administratie dintr-un univers definit de firme de servicii financiare pentru a crea o imagine holistica a lacunelor de expertiza si a posibilelor puncte de presiune in cadrul pietelor europene de servicii financiare cotate.

• EY Financial Services European Boardroom Monitor urmareste si analizeaza datele dintr-o gama larga de factori, inclusiv sexul si varsta, precum si experienta si competentele profesionale.

• EY Financial Services European Boardroom Monitor este alcatuit din date divulgabile, disponibile public, privind numirile in consiliile de administratie ale bancilor listate, ale administratorilor de averi si de active, ale FinTech-urilor si ale asiguratorilor din Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia, folosind ca univers de baza indicele MSCI European Financials.

• Aceasta lansare incorporeaza un sondaj realizat in randul a 300 de administratori de fonduri cu sediul in Europa si in Regatul Unit care au sau pot avea in portofoliile lor expunere la companii europene de servicii financiare. Sondajul se refera la cele mai mari riscuri la care sunt expuse companiile europene de servicii financiare si la domeniile in care investitorii vad cele mai mari lacune in materie de competente in cadrul consiliilor de administratie.

• Aceste doua seturi de date sunt comparate pentru a evalua unde se pare ca in consiliile de administratie ale societatilor europene de servicii financiare din diferite piete si sectoare exista lacune in materie de competente si diversitate in raport cu prioritatile actionarilor. Acest lucru permite o evaluare continua a modului in care compozitia consiliilor de administratie se compara cu asteptarile investitorilor

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL