loader
T1 2017: Pietele globale de capital au inregistrat cel mai mare volum de listari publice initiale (IPO-uri) din ultimii zece ani

T1 2017: Pietele globale de capital au inregistrat cel mai mare volum de listari publice initiale (IPO-uri) din ultimii zece ani

Activitatea de listari publice initiale de la nivel global (IPO) a avut parte de un start promitator in primul trimestru al anului 2017, datorat in mare parte castigurilor obtinute pe piata Asia-Pacific si faptului ca SUA au gazduit primele doua megatranzactii ale anului.

In primele trei luni ale anului, cele 369 de oferte publice au atras 33,7 miliarde de USD, marcand o crestere de 92% a numarului de IPO-uri si de 146% a capitalului atras, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In plus, primul trimestru din 2017 a inregistrat cea mai intensa activitate de la nivel global din ultimii zece ani, in privinta numarului de IPO-uri, arata raportul trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2017.

Regiunea Asia-Pacific, condusa de China, a dominat din nou activitatea IPO globala in primul trimestru al lui 2017, cumuland 70% din numarul total de oferte publice initiale si 48% din capitalul atras. Bursele din China au fost cele mai active, gazduind 182 de IPO-uri. Cu toate acestea, activitatea s-a raspandit in intreaga regiune generand o serie de listari publice pe pietele din Japonia (27), Australia (23), Asia de Sud-Est (14) si Coreea de Sud (12). Pe termen scurt, efervescenta de pe piata din China, si prin extensie din regiunea Asia-Pacific, este de asteptat sa continue si sa domine piata globala de listari publice, avand in vedere intentiile estimate ale Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare (CSRC) de a finaliza listarile restante si de a accelera ritmul de aprobari in 2017.

 

Activitatea IPO din regiunea EMEIA este afectata de incertitudinea geopolitica

 

In contextul cresterii incertitudinii geopolitice, activitatea IPO din regiunea EMEIA a crescut cu 8,5 %, situandu-se pe locul al doilea, dupa regiunea Asia-Pacific. IPO-urile din regiune, in primul trimestru din 2017, au reprezentat 21% din numarul global de IPO-uri si 15% din capitalul atras. Bolsa de Madrid, London Main si AIM, Bombay Main Market si SME au fost cele mai active trei piete in privinta capitalului atras. India si Marea Britanie au fost pietele regionale cele mai active, cu 26, respectiv 12 IPO-uri, urmate de Arabia Saudita, care a listat 7 noi oferte pe platforma sa, “Nomu – Parallel Market,” o piata alternativa de capital, cu cerinte de listare mult mai accesibile.

 

Dr. Martin Steinbach, EY Global and EY EMEIA IPO leader, afirma: „Activitatea IPO din regiunea EMEIA a fost afectata de incertitudinea geopolitica crescuta, generata de viitoarele alegeri nationale din Europa si de posibilitatea activarii Articolului 50 de catre Marea Britanie. Cu toate acestea, investitorii sunt optimisti pe fundalul unor indici de capital in crestere, de la nivel regional, si a unor fundamente economice puternice in intreaga regiune.”

 

Piata americana e in crestere

 

Activitatea IPO din SUA a avut un start puternic in 2017, depasind primul trimestru din 2016 atat in ceea ce priveste numarul de IPO-uri, cat si in ceea ce priveste capitalul atras. Trimestrul a inregistrat un numar total de 24 de IPO-uri (o crestere de 200% fata de aceeasi perioada a anului trecut), care insumeaza 10,8 miliarde de USD. New York Stock Exchange ocupa primul loc in privinta capitalului atras, gratie celor doua megatranzactii globale in valoare de peste 1 miliard de USD.

 

 

Previziunile pentru 2017 sunt pozitive, in ciuda semnalelor mixte

 

Reactia pietelor financiare la evenimentele geopolitice a fost mult mai pozitiva decat s-a estimat. IPO-urile globale vor continua sa creasca in 2017, in special in zona Asia-Pacific.

 

Despre date

Analiza din cadrul acestui comunicat include tranzactiile incheiate pana pe 24 martie 2017, precum si estimarile EY privind tranzactiile care se vor incheia pana la sfarsitul lunii. Datele sunt furnizate de Dealogic, valabile pana in data de 24 martie 2017. Activitatea IPO din perioada ianuarie 2017 – martie 2017 se bazeaza pe emisiunile de actiuni incheiate pana la data de 24 martie 2017.

 

T1 2017 - Activitatea de listari publice initiale de la nivel global

 

Ofertele publice initiale de la nivel global in T1 2017, dupa sectorul de activitate

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL