loader
Studiul Indicele de progres social 2018 privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania ocupa locul 44 in clasamentul mondial

Studiul Indicele de progres social 2018 privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania ocupa locul 44 in clasamentul mondial

Romania ocupa locul 44 din 146 de tari, fiind depasita de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene in clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Indicele de progres social (Social Progress IndexSPI) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 146 de tari, analizand trei dimensiuni principale pe 12 coordonate carora le atribuie cate un punctaj. Cele trei dimensiuni sunt nevoile de baza ale omului (hrana si ingrijirea medicala, apa si salubritatea, locuirea, siguranta personala), fundamentele bunastarii (acces la educatie de baza, acces la comunicatii si informatii, sanatate si bunastare, calitatea mediului) si oportunitatea (drepturi personale, libertate personala si de alegere, incluziune, acces la educatie avansata).

„Atunci cand vorbim de bunastarea unei tari ne raportam, de obicei, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, insa acesta nu reflecta complet si fidel calitatea vietii de zi cu zi a cetatenilor. Exista tari care, potrivit Indicelui de Progres Social, se plaseaza pe un loc superior celui ocupat conform PIB pe cap de locuitor. Analizand sistematic relatia dintre dezvoltarea economica, masurata prin PIB per capita, si dezvoltarea sociala, conform IPS, observam in ce masura nivelul de bogatie a unei tari se regaseste in bunastarea fiecarui cetatean”, spune Vlad Boeriu, Partener Deloitte Romania.

Norvegia, pe primul loc in lume. Locurile ocupate de statele Europei Centrale si de Est

  • In acest an, pe primele locuri in clasament sunt Norvegia, Islanda si Elvetia, iar pe ultimele, Afganistan, Ciad si Republica Centrafricana.
  • Cele 146 de tari se inscriu in sase categorii, conform scorului inregistrat. Statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei, se gasesc in primele doua categorii, avand un nivel ridicat al calitatii vietii.
  • Dintre statele din regiunea Europei Centrale si de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmata de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croatia (37), Letonia (39), Bulgaria (40) si Romania (44).

Romania a urcat pe locul 44, in acest an, de pe locul 51, pe care se clasa in 2014. Punctajele obtinute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care inregistreaza un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croatia, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran). Conform punctajelor, Romania performeaza mai slab decat cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la urmatoarele capitole: servicii de apa si canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educatie avansata, speranta de viata a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea sociala.

„Capitolele la care Romania obtine punctaj mai scazut arata unde apar deficientele in distribuirea cresterii economice si in efectuarea cheltuielilor publice. In concluzie, acest raport arata unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calitatii vietii in Romania si poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, explica Vlad Boeriu.

Constatarile raportului la nivel global

  • Statele sunt mai putin performante decat ar rezulta conform PIB-ului mediu pe cap de locuitor.
  • Cresterea PIB mascheaza problemele reale pe care le intampina societatile, precum si oamenii obisnuiti.
  • 133 tari (91% dintre cele masurate) si-au imbunatatit pozitia in ultimii patru ani.
  • Doar sase tari au scor mai scazut fata de 2014: Brazilia, Mauritania, Thailanda, Turcia, SUA si Yemen.

Progresul social este capacitatea unei societati de a satisface nevoile de baza ale cetatenilor sai si de a crea oportunitati de dezvoltare a acestora. IPS arata, astfel, directiile in care guvernele, mediul de afaceri si organizatiile nonprofit pot contribui la ameliorarea calitatii vietii. Rezultatele detaliate pentru Romania pot fi vazute aici.

Imagini

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL