loader
Doua companii din Romania sunt prezente in topul Deloitte Fast 50 din Europa Centrala, editia 2018

Doua companii din Romania sunt prezente in topul Deloitte Fast 50 din Europa Centrala, editia 2018

Companiile romanesti Trencadis si Mondly sunt prezente in editia din 2018 a clasamentului Deloitte Fast 50 pentru Europa Centrala si de Est, la categoria principala, Technology Fast 50, respectiv la categoria Rising Stars.

Peste 20 de business-uri din Romania au intrat in competitia din acest an care recunoaste cele mai dinamice companii de tehnologie din Europa Centrala.

Compania Trencadis, specializata in solutii software pentru mediul guvernamental si de afaceri, ocupa cea mai buna pozitie in top in randul business-urilor din Romania, situandu-se pe locul 13 in topul Fast 50, cu o rata de crestere a veniturilor de 730%. Este al patrulea an in care compania reuseste sa intre in top. Fondata in 2007, Trencadis isi desfasoara in prezent activitatea in Bucuresti, Cluj-Napoca, Baia Mare si Oradea si a avut o cifra de afaceri de 5,96 de milioane de euro in 2017.

Compania de invatare de limbi straine Mondly, care a creat o platforma ce foloseste tehnologii de ultima ora precum chatbots cu recunoastere vocala, realitate augmentata si virtuala, pentru a ajuta utilizatorii sa invete limbi straine, a intrat in categoria Rising Stars, care ofera recunoastere business-urilor mai tinere, cu minimum trei ani de activitate si venituri de cel putin 30.000 de euro, care sunt ineligibile pentru categoria principala Fast 50, dar au cresteri atat de puternice, incat au sanse mari sa intre in top in anii urmatori. Fondata in 2013, Mondly este inclusa pentru prima data in programul Fast 50 si se afla pe locul al saptelea intre cele zece companii Rising Stars, cu o rata de crestere a veniturlor de 854%.

„Suntem mandri sa vedem doua companii romanesti in topul din acest an. Aceasta este o dovada a faptului ca potentialul inovator este folosit la crearea de produse si servicii noi generatoare de venituri cu o rata de crestere semnificativa. Competitia cu celelalte companii din Europa Centrala este foarte dura si acele tari care vor reusi sa devina un hub tehnologic vor fi castigatoare pe termen lung”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener coordonator Consultanta, Deloitte Romania.

Rezultatele la nivelul Europei Centrale

Odata cu editia din acest an, Deloitte CE Technology Fast 50 a atins un nou record al ratei medii de crestere a companiilor din top, de 1.290% intre 2014 si 2017. Acesta este al treilea an consecutiv in care rata de crestere a trecut de pragul de 1.000%, ceea ce subliniaza sustenabilitatea pe termen mediu a boomului tehnologic continuu din Europa Centrala.

Topul Fast 50 din 2018 este condus de doua companii din Cehia care s-au aflat si anul trecut intre primele cinci. Castigatorul de anul acesta este producatorul de imprimante 3D Prusa Research, care are o rata impresionanta de crestere de 17.118%, urmata de portalul de rezervari de zboruri Kiwi.com, castigatorul anului trecut, cu o rata de crestere de 14.377%. Pe locul al treilea se afla Q Software, un furnizor de solutii digitale din Croatia. Slido, platforma din Slovacia care faciliteaza interactiunea cu audienta in cadrul evenimentelor, este a patra clasata, urmata de Pilulka, o companie de vanzare cu amanuntul de produse farmaceutice din Republica Ceha.

Incepand de anul acesta, topul include categoria Social Impact Award, care aduce recunoastere companiilor ce contribuie in mod eficient prin produsele si serviciile pe care le ofera la atingerea a cel putin un obiectiv al Natiunilor Unite pentru dezvoltare sustenabila pentru 2030 (United Nations’ Sustainable Development Goals 2030, SDGs). Castigatorul este Saule Technologies, din Polonia, care a dezvoltat o noua tehnologie de panouri solare ce folosesc o folie subtire, flexibila, putind fi astfel infasurate in jurul cladirilor.

Premiul The Most Disruptive Innovation, oferit de Deloitte Central Europe din 2016, recunoaste companiile a caror inventivitate permite dezvoltarea de solutii care pot schimba in mod dramatic piete mature si retele de valori. Brolis Semiconductors, o companie de high-tech din Lituania, a primit premiul pentru dezvoltarea unui senzor non-invaziv de constituenti sangvini, bazat pe laser. In 2017, compania romaneasca UiPath, care produce software de automatizare robotizata a proceselor, a primit o distinctie speciala la categoria Most Disruptive Innovation.

Pentru a fi eligibile pentru principala categorie Fast 50, companiile care activeaza in domeniile hardware, software, fintech, telecomunicatii, media, tehnologie de mediu si sanatate, trebuie sa indeplineasca mai multe criterii financiare, printre care sa aiba un venit minim de 50.000 de euro in primii trei ani si un venit operational in anul curent (2017) de cel putin 100.000 de euro, sa aiba sediul central in Europa Centrala si sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate sau sa detina proprietate intelectuala patentata. Castigatorii sunt selectati dupa criteriul ratei de crestere a veniturilor in perioada 2014-2017.

Companii din zece tari sunt prezente in top, iar Polonia conduce din punctul de vedere al numarului de companii prezente in Fast 50, cu 18 pozitii, urmata de Lituania, cu 8 companii, si Croatia si Republica Ceha, cu 7.

Companiile din sectorul solutiilor software domina topul, cu 32 de pozitii, urmate de cele din media si divertisment, cu 11 companii, si hardware (7).

Mai multe informatii despre programul Deloitte Central Europe Technology Fast 50 sunt disponibile aici.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL