loader
ProCredit Bank Romania a acordat IMM-urilor locale de la inceputul anului credite verzi in valoare de peste 20 milioane euro

ProCredit Bank Romania a acordat IMM-urilor locale de la inceputul anului credite verzi in valoare de peste 20 milioane euro

Creditele verzi au o pondere de 20% in portofoliul ProCredit Bank Romania si de 13,9% in portofoliul total al grupului ProCredit.

ProCredit Bank Romania ofera credite verzi pentru segmentul IMM inca din anul 2014. Portofoliul total de credite verzi al bancii germane in Romania este acum de aproximativ 50 milioane euro, fata de 28,2 milioane euro in decembrie 2017.

Mariana Dimitrova Petkova, Director General Adjunct ProCredit Bank Romania a declarat: „Exista o tendinta crescanda in randul IMM-urilor de a se concentra asupra eficientei energetice. ProCredit Bank urmareste in mod activ potentialul IMM-urilor prin portofoliul sau de imprumuturi financiare verzi. Incercam, in acelasi timp, sa oferim un exemplu clientilor prin politicile de eficienta energetica si de reducere a consumului intern de resurse, masuri adoptate in toate sucursalele si in sediul central din Romania".

Masurile de eficientizare a consumului de energie contribuie la nivel macroeconomic, la protectia mediului inconjurator, pentru o economie durabila, oferind in acelasi timp pentru clienti o crestere a gradului de competitivitate, profitabilitate si calitate a companiilor,  indicatori foarte importanti pentru o firma de talie medie sau mica. ProCredit Bank Romania are semnate in acest moment mai multe parteneriate cu Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finantare, care ofera, ca beneficii pentru clienti, reducerea valorii garantiei solicitate si rate mai mici la dobanzi.

Programul InnovFin, Initiativa pentru IMM-uri si Programul de Cofinantare a IMM-urilor - Programul Operational Competitivitate - se numara printre principalele programe folosite pentru finantarea creditelor verzi. Dintr-un portofoliu total de credite de 168,5 milioane de euro pe care ProCredit Bank le poate acorda in baza acestor parteneriate, peste 100 milioane de euro au fost alocate deja IMM-urilor.

Prin intermediul parteneriatului semnat  in 2016 cu Fondul European de Investitii pentru programul InnovFin, banca a acordat deja credite in valoare totala de peste 56 milioane de euro. Ponderea creditelor verzi acordate prin acest program a crescut anul acesta pana la 82%, de la 48% in luna septembrie 2017.

ProCredit Bank este o banca digitala care sustine in mod autentic afacerile care isi desfasoara activitatile intr-un mod responsabil. In cadrul bancii este implementat un sistem de management al activitatilor de protectie a mediului, care se refera atat la adoptarea unor masuri interne care duc la un consum eficient al resurselor, cat si la o serie de demersuri in activitatea de creditare a bancii menite sa incurajeze proiectele cu un impact scazut asupra mediului inconjurator.

Banca investeste constant in protectia mediului si asigurarea unei eficiente in consumul resurselor. Anul trecut, ProCredit Bank Romania a reusit sa-si reduca amprenta de carbon cu 22% fata de anul anterior prin activitati care includ: optarea pentru sisteme de iluminat LED si innoirea  instalatiilor de incalzire si aerisire, monitorizare atenta a consumului de hartie si incurajarea reciclarii si reducerii risipei in toate locatiile bancii. Anul acesta, banca a inlocuit 50% din flota proprie cu masini electrice in cadrul unui program de dotare a flotei cu masini ecologice.

In plus, banca aplica o politica de administrare a riscului de mediu in activitatea de creditare care implica o analiza in profunzime a tuturor activitatilor economice care ar putea implica riscuri de mediu, precum si respingerea cererilor de imprumut de la companiile implicate in activitati care sunt considerate periculoase pentru mediul inconjurator si care apar pe lista de excludere a bancii. Prin atentia acordata in procesul de aprobare a creditelor se doreste cresterea gradului de constientizare al clientilor in ceea ce priveste protejarea mediului si a societatii.

Aceste date au fost prezentate de ProCredit Bank in timpul unei mese rotunde nationale care a avut drept scop identificarea surselor de finantare pentru programele de eficienta energetica din Romania, eveniment organizat de Agentia Executiva pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (EASME). Aceasta intalnire face parte dintr-o serie de forumuri pentru investitii in domeniul energiei durabile sustinute de Comisia Europeana.

 

 

Autori

foto
PROCREDIT BANK SA