• 90% dintre antreprenorii romani spun ca sunt foarte preocupati de instabilitatea geopolitica si 83% de presiunile inflationiste
• Pentru 42% dintre organizatiile romanesti, costurile cu forta de munca si oferirea unor compensatii competitive raman provocari majore
• Un procent semnificativ de 60% dintre organizatiile romanesti nu sunt dispuse sa vanda parti din companiile lor in urmatorul an si doar 20% dintre afacerile de familie romanesti au un plan de succesiune
Romania se afla intr-un moment crucial pentru antreprenoriat, cu oportunitati semnificative pentru inovatie si dezvoltare, dar si cu provocari majore care trebuie gestionate dintr-o perspectiva strategica, conform studiului EY Entrepreneurship Barometer.er
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale: „In contextul actual, marcat de instabilitate geopolitica si inflatie in crestere, este esential ca afacerile din Romania sa se adapteze rapid. Studiul nostru arata ca 90% dintre companii sunt ingrijorate de riscurile geopolitice, iar 83% se confrunta cu efectele inflatiei. Aceste date subliniaza necesitatea unor strategii clare de gestionare a riscurilor. De asemenea, reglementarile locale sunt percepute ca fiind complicate si consumatoare de resurse - cu 33% dintre companii considerandu-le un obstacol major in dezvoltare, ceea ce face esentiala simplificarea acestora. Colaborarea cu factorii de decizie pentru a reduce birocratia si a incuraja inovatia va ajuta companiile sa se dezvolte sustenabil, chiar si in fata acestor provocari”.
Inovatia este o prioritate majora pentru companiile din Romania si aproximativ 60% investesc in inovarea proceselor si marketing strategic, peste omologii lor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (CESA), unde doar 46% se concentreaza pe inovatia de proces si 38% pe inovatia strategica si de marketing. Acest lucru reflecta un mediu antreprenorial romanesc activ si dinamic, in care utilizarea inteligentei artificiale (IA) este semnificativa, 71% dintre firme raportand un nivel de utilizare a acestor tehnologii in crestere in ultimele 12 luni, comparativ cu 61% dintre antreprenorii din CESA. In plus, 67% isi imbunatatesc site-urile web, iar 63% implementeaza sisteme CRM, ceea ce evidentiaza tranzitia catre digitalizare si automatizare.
Investitiile in automatizarea proceselor sunt planificate de 58% dintre companii, iar 71% se concentreaza pe actualizarea sistemelor IT. Cu toate acestea, antreprenorii sunt precauti, 75% percepand riscurile economice si incertitudinile de pe piata ca obstacole semnificative pentru planurile lor de investitii.
Pe piata muncii, perspectivele sunt optimiste si 46% dintre companii prognozeaza angajari pe termen lung. Cu toate acestea, 69% se confrunta cu dificultati in gasirea candidatilor calificati. Gestionarea costurilor cu forta de munca si asigurarea unor compensatii competitive sunt provocari majore, subliniind importanta unei culturi organizationale propice pentru retentia angajatilor.
Instabilitatea geopolitica si inflatia sunt principalele preocupari pentru antreprenorii romani, 90% dintre acestia exprimand ingrijorari legate de instabilitatea geopolitica si 83% fata de inflatie, ceea ce subliniaza necesitatea unor strategii solide de gestionare a riscurilor si control al costurilor pentru a mentine stabilitatea financiara si profitabilitatea intr-un mediu economic din ce in ce mai provocator.
Cu 77% dintre companii ingrijorate de cresterea costurilor cu forta de munca, strategiile eficiente de gestionare a personalului devin esentiale pentru atragerea si mentinerea talentelor. In plus, organizatiile trebuie sa isi optimizeze operatiunile si sa exploreze masuri de eficienta energetica pentru a atenua cheltuielile in crestere si a imbunatati performanta financiara generala.
60% dintre antreprenorii romani respondenti nu intentioneaza sa vanda parti din companiile lor in urmatoarele 12 luni, indicand o concentrare pe cresterea interna si stabilitate. Cu toate acestea, 48% dintre antreprenori intentioneaza sa iasa din structura de proprietate a companiei in termen de 1-4 ani, demonstrand o tendinta activa in planificarea succesiunii. Aceasta sugereaza o constientizare a importantei planificarii pe termen lung si a continuitatii afacerii.
Companiile romanesti investesc din ce in ce mai mult in inteligenta artificiala, 23% dintre companii alocand pana la 25.000 de USD pentru implementarea acestor tehnologii, iar 73% se asteapta la imbunatatiri semnificative in eficienta operationala. Cu toate acestea, 37% dintre firme se confrunta cu provocari in formarea angajatilor pentru utilizarea acestor instrumente tehnologice, subliniind necesitatea unor programe de formare adecvate.
Ecosistemul antreprenorial din Romania este adesea perceput ca nefavorabil, 63% dintre antreprenori considerand conditiile actuale inadecvate. Accesul la finantare este vazut ca o bariera majora in dezvoltarea afacerilor (35%), iar reglementarile complexe sunt percepute ca o povara, 25% considerandu-le consumatoare de resurse si 33% ca fiind restrictive, afectand inovatia si cresterea.
In sectorul afacerilor de familie, doar 20% au un plan de succesiune formal, evidentiind o nevoie critica de planificare strategica. In plus, gestionarea conflictelor familiale afecteaza 32% dintre aceste afaceri.
Din punct de vedere economic, Romania incurajeaza antreprenoriatul prin diverse subventii si programe de sprijin, in ciuda unei clasificari moderate in ceea ce priveste usurinta de a dezvolta afaceri. Cotele nete de investitii straine in PIB raman scazute, in timp ce numarul estimat de start-up-uri active din tara este de aproximativ 11.000.
Companiile din Romania trebuie sa dezvolte strategii proactive de succesiune pentru a asigura continuitatea si adaptabilitatea in fata schimbarilor. In plus, simplificarea proceselor este necesara pentru a sprijini inovatia, avand in vedere lipsa unor reglementari clare si provocarile legate de confidentialitatea datelor. Totodata, crearea unui mediu de lucru pozitiv si investitia in formarea angajatilor pentru utilizarea tehnologiilor emergente sunt vitale pentru viitorul companiilor. Aceasta abordare holistica va contribui la cresterea competitivitatii si la dezvoltarea sustenabila a organizatiilor.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com
Despre studiu
Sondajul a fost lansat in primul trimestru al anului 2025 in intreaga regiune EY CESA, care include Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, precum si Asia Centrala. In Romania, un total de 48 de respondenti au participat, in timp ce la nivelul CESA, sondajul a colectat raspunsuri de la 1.032 de participanti.
Cei mai multi antreprenori romani care au participat la studiul nostru conduc afaceri mici. In mod specific, 63% au raportat venituri anuale de mai putin de 10 milioane USD in ultimul an fiscal, iar 60% opereaza cu echipe de 1 pana la 49 de angajati. 52% dintre respondenti si-au identificat companiile ca fiind de familie.
Tarile care au participat la sondaj si sunt incluse in regiunea CESA: Romania, Ungaria, Polonia, Grecia, Serbia, Republica Ceha, Slovacia, Croatia, Turcia, Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta, Tarile Baltice.