loader
Studiu EY: Inteligenta artificiala, diversificarea talentelor si noile reglementari sunt motoarele de crestere ale companiilor de dimensiuni medii in urmatoarele 12 luni

Studiu EY: Inteligenta artificiala, diversificarea talentelor si noile reglementari sunt motoarele de crestere ale companiilor de dimensiuni medii in urmatoarele 12 luni

87% dintre companiile de dimensiuni medii planifica o crestere a veniturilor de peste 6% in acest an, depasind semnificativ proiectiile privind PIB.

Companiile de dimensiuni medii de la nivel global sunt mult mai optimiste cu privire la conditiile si oportunitatile mediului de afaceri fata de anul trecut, conform concluziilor studiului anual EY Growth Barometer.

Perspectivele de crestere se imbunatatesc in 2018, pentru toate economiile importante, Fondul Monetar International prognozand in prezent o crestere cu 3,9% a PIB-ului in acest an. In acest context pozitiv, liderii de companii sunt optimisti in ceea ce priveste cresterea veniturilor.

Studiul anual EY, derulat in randul a 2.766 de executivi din companii de dimensiuni medii din 21 de tari si noua sectoare cheie, arata ca increderea globala in dezvoltarea afacerilor s-a consolidat in ultimele 12 luni. 60% dintre companii vizeaza cresteri intre 6 si 10%, comparativ cu 34% care declarau ambitii de crestere similare cu un an in urma. Alte 27% vizeaza cresteri de peste 10%, o scadere minora fata de 2017, cand 30% dintre companii se incadrau in aceasta categorie de crestere semnificativa. In plus, niciunul dintre respondentii din 2018 nu se asteapta la o incetinire a cresterii, fata de 5% in 2017.

Liderii companiilor medii planifica venituri mai mari, creeaza mai multe locuri de munca cu norma intreaga si implementeaza tehnologii inovatoare pentru a-si indeplini obiectivele ambitioase de crestere. Cu toate acestea, raman ingrijorati in privinta deficitelor de flux de numerar, de creditarea mai restrictiva sau de scaderea cererii globale, care ar putea reprezenta riscuri majore pe termen lung.

“Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, economia romaneasca se dezvolta pe un model similar economiei mondiale, avand lupta pentru atragerea talentelor si digitalizarea ca principale forte disruptive ale acestei cresteri. Acum, mai mult ca niciodata, vedem cum tehnologia si diversitatea talentelor se influenteaza reciproc, iar impreuna determina, in mod dramatic uneori, emergenta unor noi sectoare si cresteri accelerate”, spune Horatiu Pirvulescu, Growth Markets Leader, EY Romania.


Cursa pentru adoptarea AI

Automatizarea inteligenta si tehnologia machine learning au devenit esentiale pentru ambitiile de crestere ale companiilor medii. Atitudinea fata de noile tehnologii a evoluat rapid comparativ cu anul trecut. Daca in 2017, 74% dintre directorii executivi ai companiilor medii de la nivel global declarau ca nu vor adopta niciodata automatizarea proceselor (RPA), cu doar 12 luni mai tarziu, 73% dintre respondenti spun ca deja adopta sau planifica sa adopte inteligenta artificiala (AI) in urmatorii doi ani.

Conform studiului, companiile recunosc nevoia de a deveni mai agile. Cu toate acestea, prin dorinta lor de a adopta tehnologii noi si de a incorpora AI in afacerile lor, liderii companiilor sunt in pericol sa subestimeze dimensiunea amenintarilor cibernetice. De fapt, doar 7% dintre ei intentioneaza sa investeasca in tehnologii care sa reduca riscul atacurilor cibernetice in anul urmator, iar 6% considera ca amenintarile cibernetice reprezinta o provocare pentru crestere.

Reglementarile nu inhiba inovatia, ci o impulsioneaza


Reglementarile din acest an au devenit un nou factor de stimulare a inovatiei, nu de obstructionare a acesteia. Printr-o schimbare majora de opinie, liderii din toate sectoarele si regiunile, cu exceptia Americii de Nord, considera introducerea de noi reglementari drept un factor esential pentru incurajarea inovatiei (25%), depasit doar de profitabilitate (27%). Pe masura ce guvernele utilizeaza parghii legale pentru a promova beneficiile sociale (de exemplu, mai putin zahar in bauturile carbogazoase si pesticide mai putin toxice), liderii companiilor profita de aceste noi oportunitati de pe piata pentru a inova si a se dezvolta, dupa cum constata studiul EY Growth Barometer.

Convergenta sectoriala se accelereaza


Convergenta sectoriala a devenit un alt important factor care va impulsiona cresterea, aproape un sfert dintre liderii companiilor din toata lumea (23%) considerand ca aceasta are al doilea cel mai semnificativ impact asupra afacerilor, dupa modificarile demografice (33%). Pentru liderii de companii din SUA, convergenta este principala forta care va alimenta ambitiile lor de crestere (31%).

Angajarea de talente diverse este esentiala pentru realizarea ambitiilor de crestere


Intr-o demonstratie de incredere fata de sustenabilitatea cresterii, 39% dintre companii intentioneaza sa creasca numarul de specialisti cu norma intreaga in urmatoarele 12 luni. Aceasta este o crestere semnificativa fata de 13% in 2017. In plus, doar 1% dintre respondenti intentioneaza sa reduca numarul de angajati, in scadere de la 9% in 2017. Atragerea de talente, cu abilitatile necesare, se afla in fruntea listei factorilor care accelereaza cresterea, inaintea eficientizarii proceselor si a noilor tehnologii.

Ingrijorarile legate de fluxul de numerar si finantare se mentin


Desi accesul la creditare continua sa fie o problema, in acest an, liderii companiilor mentioneaza fluxul de numerar insuficient drept un obstacol mai important, 35% dintre acestia plasandu-l pe primul loc.

Problemele legate de fluxul de numerar si de capitalul circulant depasesc ca importanta riscurile generate de tehnologiile disruptive si de lipsa talentelor. Aceasta situatie este resimtita cel mai acut in Europa, unde se claseaza pe primul loc pentru 37% dintre respondenti.

In acelasi timp, companiile conduse de femei sunt afectate puternic de lipsa finantarii, 18% dintre acestea o mentioneaza ca obstacol major in calea cresterii, fata de 11% dintre omologii lor barbati. Cu toate acestea, 30% dintre companiile conduse de femei vizeaza rate de crestere de peste 15% in urmatoarele 12 luni, fata de 5% dintre firmele conduse de barbati, chiar daca mai mult de jumatate dintre companiile conduse de femei (52%) declara ca nu au acces la finantare externa.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SUPPORT SERVICES SRL