loader
Valoarea tranzactiilor din energie si utilitati atinge un nivel record in T1 2018, in urma megatranzactiilor

Valoarea tranzactiilor din energie si utilitati atinge un nivel record in T1 2018, in urma megatranzactiilor

Valoarea tranzactiilor din sectorul de energie si utilitati ajunge la 97 miliarde de dolari in trimestrul I al anului 2018, un record trimestrial absolut.

Valoarea tranzactiilor din sectorul energiei si al utilitatilor, de la nivel global, a atins un record trimestrial, de 97 miliarde de dolari, in primul trimestrul al anului 2018. 15 tranzactii cu valori de mai multe miliarde de dolari cumuleaza 90% din valoarea totala a tranzactiilor, se arata in raportul EY Power transactions and trends: Q1 2018 (PTT), care releva faptul ca o singura megatranzactie anuntata pe piata europeana a contribuit cu 48% din valoarea totala a tranzactiilor.

Conform raportului PTT, aproape jumatate (49%) din toate tranzactiile anuntate in trimestrul I al anului 2018 sunt din domeniul energiei regenerabile, avand in vedere ca multe dintre companiile de utilitati incep sa construiasca si sa opereze propriile unitati de productie a energiei regenerabile, iar adoptarea vehiculelor electrice continua sa impulsioneze investitiile in tehnologiile asociate acestora.

In plus, a 18-a editie a studiului EY Power & Utilities Global Capital Confidence Barometer (CCB) a constatat ca 71% dintre executivii din sectorul energiei si utilitatilor plaseaza acum transformarea portofoliului printre prioritatile conducerilor companiilor, acestea cautand din ce in ce mai mult sa investeasca in tehnologii emergente.

O megafuziune germana a propulsat tranzactiile de pe piata europeana

In Europa, sectorul energiei si al utilitatilor a atins o valoare record a tranzactiilor, de 63,1 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2018. 96% din aceasta valoare a fost generata de tranzactii din domeniul energiei regenerabile, transportului si distributiei si activelor integrate.

Achizitia Innogy de catre compania germana E.ON a fost cea mai mare tranzactie anuntata din primul trimestru al anului 2018, contribuind cu peste 76% la valoarea totala a tranzactiilor. Iar finalizarea cu succes a acestei tranzactii ar putea declansa o schimbare fundamentala pe piata germana si va incheia era companiilor de utilitati integrate pe verticala, se arata in raport.

„Sectorul european al energiei si utilitatilor continua sa fie atras de investitiile in energia regenerabila, fiind anuntate 30 de tranzactii in domeniul energiei verzi in primul trimestru al anului 2018, cu o valoare totala de 6,3 miliarde de dolari. Avand in vedere faptul ca firmele de utilitati traditionale din Europa continua sa resimta presiunea din partea sectorului energiei regenerabile si se confrunta cu excedentul de oferta si cu scaderea cererii, am putea vedea un proces mai puternic de consolidare si de extindere la nivelul companiilor”, a declarat Coordonatorul EY Global Power & Utilities Transactions, Miles Huq.

„In Romania constatam un interes diminuat al capitalului privat pentru capacitati conventionale mari de producere a energiei electrice. Furnizarea de solutii descentralizate de tip “contracted generation” este la moda in intreaga Europa, dar continua sa fie blocata in Romania de cadrul legislativ al pietei angro. Acelasi cadru va bloca in continuare dezvoltarea de noi proiecte bazate pe energii regenerabile, desi se fac eforturi pentru a imbunatati economicitatea celor deja puse in functiune si se incurajeaza aparitia prosumerilor.

Este posibil sa vedem si in Romania tranzactii cu proiecte operationale in domeniul energiilor regenerabile, atat din nevoia de consolidare a generatorilor, cat si din nevoia de integrare pe verticala a furnizorilor, ale caror marje sunt puse sub presiune intr-o “Sellers’ Market”, precum piata romaneasca angro de electricitate”, spune Valeriu Binig, Partener EY Romania.

Achizitia de active integrate creste valoarea tranzactiilor in Americi

Valoarea tranzactiilor din sectorul energiei si utilitatilor in Americi a crescut la 29,4 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2018, o crestere de 32% fata de trimestrul IV al anului 2017, datorita nivelului redus al ratelor dobanzii, accesului la pietele de capital si al conditiilor de tranzactionare favorabile.

Activele integrate au reprezentat 58% din valoarea totala a tranzactiilor (17 miliarde de dolari), in timp ce opt investitii in valoare de mai multe miliarde de dolari fiecare au contribuit cu 25,2 miliarde de dolari la valoarea totala. Anuntul acordului de fuziune intre SCANA Corporation si Dominion Energy, de la inceputul anului, a contribuit cu 49% din valoarea trimestriala a tranzactiilor in Americi.

O fuziune in China alimenteaza un trimestru apatic in regiunea Asia-Pacific


China a fost scena celei mai mari tranzactii din sectorul energiei si utilitatilor in trimestrul I al anului 2018 in regiunea Asia-Pacific, odata cu anuntarea fuziunii dintre activele de generare a energiei pe baza de carbune ale GD Power si China Shenhua Energy.

Cu toate acestea, valoarea totala a tranzactiilor in regiune a scazut la 5,8 miliarde de dolari de la valoarea record de 13,8 miliarde de dolari in trimestrul IV al anului 2017. Numarul de tranzactii a scazut, de asemenea, cu 46% (27 de tranzactii), cel mai mic nivel in ultimii trei ani si jumatate.

Investitiile in regiune au scazut cu 58% fata de trimestrul IV al anului 2017, la 5,8 miliarde de dolari, valoarea tranzactiilor scazand cu 90% in domeniul energiei regenerabile si cu 48% in ceea ce priveste activele integrate, fata de trimestrul anterior. Desi cele 10 tranzactii din domeniul energiei verzi au reprezentat majoritatea tranzactiilor din trimestru ca volum, valoarea tranzactiilor M&A din acest domeniu a scazut per total in trimestrul I.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL