loader
Creste apetitul pentru tranzactii in industria de petrol si gaze, iar optimizarea portofoliilor incurajeaza fuziunile si achizitiile

Creste apetitul pentru tranzactii in industria de petrol si gaze, iar optimizarea portofoliilor incurajeaza fuziunile si achizitiile

90% dintre executivii din industria de petrol si gaze estimeaza o crestere a pietei globale de fuziuni si achizitii in urmatorul an.

Dupa un nivel record al tranzactiilor in primul trimestru al anului 2018 , 90% dintre executivii din industria de petrol si gaze se asteapta ca piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) sa creasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 43% in editia din aprilie 2017, arata concluziile barometrului EY Oil & Gas Global Capital Confidence Barometer (CCB).

 

Conform barometrului, companiile din industria de petrol si gaze inregistreaza cel mai mare apetit pentru tranzactii dintre toate sectoarele studiate, 62% dintre executivi intentionand sa realizeze o tranzactie in urmatoarele 12 luni, fata de 52% dintre executivii de la nivel global.

 

Privind in perspectiva, 90% dintre executivii sectorului de petrol si gaze considera cresterea economica globala ca fiind stabila sau ca se accelereaza. Cu toate acestea, respondentii au mentionat inflatia (49%) si volatilitatea pietelor (40%) drept cele mai mari riscuri pentru planurile lor de investitii, in contextul cresterii cotatiilor petrolului si a intentiei companiilor de servicii petroliere de a renegocia contractele pentru tarife mai mari. De asemenea, executivii din industria de petrol si gaze considera ca incertitudinea politica (54%) si tensiunile geopolitice (40%) sunt cele mai mari doua riscuri pentru crestere.

 

„Cel mai recent studiu EY Global Capital Confidence Barometer releva ca principalii indicatorii, cum ar fi stabilizarea pretului petrolului si cresterea continua a cererii, alaturi de disciplina manifestata de membrii OPEC si de tarile care nu sunt membre OPEC, au reprezentat o sursa de incredere pentru tranzactiile din industria de petrol si gaze in ultimele sase luni. Dar, avand in vedere ca politicile guvernamentale devin din ce in ce mai putin predictibile pe intregul glob, companiile se tem ca intensificarea protectionismului ar putea afecta fluxul eficient de bunuri si servicii la nivelul intregului sector”, a declarat Coordonatorul EY Global Oil & Gas Transactions, Andy Brogan.

 

Raportul indica faptul ca incertitudinea si perturbarile asociate acesteia incurajeaza tranzactiile M&A in acest sector, 60% dintre executivii din domeniu considerand acum transformarea portofoliilor drept principala lor prioritate.

 

Pe masura ce companiile cauta sa isi optimizeze activitatea cu evolutiile viitoare, 48% dintre executivi au declarat ca isi analizeaza portofoliile din sase in sase luni sau mai frecvent, in timp ce aproape jumatate dintre acestia (42%) au spus ca au crescut frecventa analizelor fata de acum trei ani.

 

Abordarea proactiva a companiilor din sectorul de petrol si gaze fata de transformarea portofoliilor pare sa fie armonizata cu asteptarile actionarilor activisti, peste o treime dintre executivi (35%) preconizand ca se vor concentra asupra dezinvestitiilor in urmatoarele 12 luni. Conform concluziilor raportului, jumatate dintre acestia (56%) intentioneaza sa renunte la activele cu performante slabe sau care sunt expuse la perturbari in urmatorul an, in dorinta optimizarii operatiunilor si a imbunatatirii flexibilitatii, ca reactie la contextul aflat in schimbare.

 

”Banii pentru investitiile in producerea de gaz natural in “deep on-shore” si “off-shore” sunt bugetati demult pentru operatiuni in Romania. Este posibil sa vedem tranzactii cu afaceri din Romania dupa ce autoritatile vor definitiva cadrul transparent si predictibil de redevente si fiscalitate care va permite estimarea valorii acestor afaceri si tranzactii”, declara Valeriu Binig, Partener EY Romania.

 

In contextul cresterii activitatii de fuziuni si achizitii, 90% dintre respondentii CCB din sectorul de petrol si gaze se asteapta la o intensificare similara a activitatii concurentei. 68% dintre acestia preconizeaza ca vor continua sa concureze acerb cu investitorii de capital privat (PE), in special in ceea ce priveste activele upstream aflate in faza preliminara dezvoltarii sau activele mature aflate in etape avansate ale ciclului de viata.

 

Cu toate acestea, raportul anticipeaza intensificarea activitatii investitorilor de capital privat si adoptarea unor structuri de tranzactii inovatoare care vor impulsiona activitatea M&A in segmentul upstream in 2018.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SUPPORT SERVICES SRL