loader
Studiu EY: Directorii financiari trebuie sa faca schimbari mai indraznete pentru a produce o transformare de durata

Studiu EY: Directorii financiari trebuie sa faca schimbari mai indraznete pentru a produce o transformare de durata

Directorii financiari care promoveaza schimbari importante in echipele lor financiare pot obtine performante mai bune si se pot pozitiona pentru a obtine performante mai bune in viitor

• 67% dintre liderii financiari spun ca exista tensiuni si dezacorduri in cadrul conducerii cu privire la modul de echilibrare a prioritatilor pe termen scurt si pe termen lung

• 50% spun ca indeplinesc obiectivele de crestere pe termen scurt cu reduceri ale prioritatilor pe termen lung, programele ESG fiind cele mai vulnerabile (37%)

• Doar 16% dintre liderii financiari considera ca functia lor financiara este la cel mai ridicat nivel de performanta

Directorii financiari care promoveaza schimbari importante in echipele lor financiare pot obtine performante mai bune si se pot pozitiona pentru a obtine performante mai bune in viitor, potrivit EY 2023 Global DNA of the CFO, un sondaj realizat in randul a 1.000 de directori financiari la nivel global.

Doar 16% dintre liderii financiari intervievati isi percep functia financiara ca fiind la cel mai ridicat nivel de performanta in ceea ce priveste transformarile in domenii cum ar fi tehnologia si modelul operational, iar 14% spun ca fac schimbari holistice majore pentru a pregati functia pentru viitor.  Directorii financiari care urmaresc aceasta agenda au de 1,4 ori mai multe sanse de a avea o functie financiara peste medie sau cea mai performanta in prezent si de 1,7 ori mai multe sanse de a atinge cel mai ridicat nivel de performanta dupa transformare.

Rezultatele sondajului sunt, de asemenea, sustinute de studiul "Sase modalitati prin care directorii financiari pot creste sansele de succes ale transformarii", care a constatat ca multi directori financiari trebuie sa dezvolte un stil de conducere empatic si autentic pentru a crea o aliniere in jurul viziunii financiare.

Guillaume Macczak, Partener GBS & Finance Advisory Services, spune: "Esecul multor directori financiari de a recunoaste ca implicarea angajatilor este o componenta esentiala in decizia de succes a proiectelor de transformare si ar putea fi motivul pentru care vedem ca acest procent scazut de directori financiari percep performanta functiei lor financiare, in ceea ce priveste prioritatile de transformare, ca fiind cea mai buna din clasa lor".

Directorii financiari se confrunta cu cerinte complexe si contradictorii in procesul de a genera valoare pe termen lung si de a gasi solutii de eficientizare a costurilor pe termen scurt, reinventand in acelasi timp functia financiara. Sondajul evidentiaza trei paradoxuri fundamentale in cadrul rolului de director financiar: crearea de valoare pe termen lung in timp ce se confrunta cu presiuni pentru reducerea investitiilor prioritare; gestionarea riscurilor in timp ce se genereaza valoare prin schimbari inovatoare; si reusita ca lider si strateg financiar atunci cand seturile traditionale de competente financiare nu ii echipeaza cu toate abilitatile necesare.

Echilibrarea prioritatilor de investitii pe termen scurt si pe termen lung

Jumatate dintre respondenti (50%) spun ca indeplinesc obiectivele de crestere pe termen scurt prin reducerea finantarii in domenii care sunt considerate, de asemenea, prioritati pe termen lung.

Programele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) sunt cele mai vulnerabile la astfel de reduceri, 37% dintre respondenti declarand ca organizatia lor intentioneaza sa reduca sau sa intrerupa cheltuielile in urmatoarele 12 luni, desi considera ESG o prioritate pe termen lung. Cu toate acestea, directorii financiari ar trebui sa fie prudenti in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor in acest domeniu, avand in vedere importanta sustenabilitatii in generarea de valoare pe termen lung. In schimb, costurile legate de lantul de aprovizionare sunt cel mai putin susceptibile de a fi vizate (24% dintre respondenti), ceea ce sugereaza ca recentele perturbari au dus la o prioritizare a rezistentei lantului de aprovizionare si este mai probabil sa fie protejate de reducerea costurilor.

"Chiar si cu introducerea obligativitatii raportarii ESG pentru companiile mari, directorii financiari pot ignora necesitatea de a respecta standardele actuale de mediu, ceea ce ar putea duce la amenzi si ar putea avea repercusiuni financiare. Pe langa pierderea clientilor loiali, care au devenit mai constienti de preocuparile socio-economice si de mediu, acest lucru are ca rezultat si un interes scazut din partea potentialilor investitori", a declarat Guillaume Macczak.

Echilibrarea eficienta a cerintelor pe termen scurt cu valoarea pe termen lung poate necesita colaborare, cooperare si incredere intre liderii financiari si echipa executiva. Cu toate acestea, tensiunile si dezacordurile pot submina acest efort colectiv. 67% dintre liderii financiari intervievati spun ca exista tensiuni si dezacorduri in cadrul echipelor lor de conducere in ceea ce priveste echilibrul dintre prioritatile pe termen scurt si cele pe termen lung.

Sondajul evidentiaza faptul ca directorul financiar poate juca un rol important in rezolvarea acestor tensiuni si in echilibrarea prioritatilor pe termen scurt si pe termen lung. Acestia pot oferi o perspectiva valoroasa asupra procesului de luare a deciziilor, incurajand consensul in cadrul C-suite si ajutand la alinierea deciziilor cu strategia de valoare pe termen lung.

Indeplinirea acestui rol va necesita un director financiar cu credibilitatea si influenta necesare pentru a provoca CEO-ul si echipa executiva. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca nu toti liderii financiari sunt dispusi sa isi exprime opinia tot timpul. Mai putin de o treime dintre respondenti (32%) vorbesc intotdeauna atunci cand au o opinie diferita de cea a consensului si numai 30% dintre respondenti provoaca intotdeauna cu tarie membrii echipei executive atunci cand nu sunt de acord cu o problema cheie.

Echilibrul intre risc, inovatie si transformare

In general, 72% dintre respondenti spun ca mentalitatile si comportamentele traditionale de back-office incetinesc modernizarea functiei financiare.

Guillaume Macczak adauga: "In Romania, climatul investitional continua sa fie influentat de presiunile inflationiste si de perspectivele macroeconomice, punand accentul pe liderii din domeniul financiar pentru a promova inovatia in cadrul companiilor lor, pastrand in acelasi timp practicile de gestionare a riscurilor. Acest lucru ii va ajuta pe directorii financiari sa pozitioneze finantele ca un motor strategic pentru dezvoltarea pe termen lung".

Pe masura ce directorii financiari cauta sa creeze functii financiare digitalizate pentru a stimula o crestere durabila pe termen lung, prioritatile lor principale sunt transformarea tehnologiei financiare si analiza avansata a datelor. Aceste doua domenii au ajuns in fruntea listei de prioritati de transformare a directorilor financiari, cu transformarea tehnologiei pe primul loc (selectata de 37%) si analiza avansata a datelor selectata de 27%, alaturi de sustenabilitate. Acest lucru subliniaza importanta analizei datelor pentru a contribui la modelarea viitorului functiei financiare ca rol strategic in cadrul organizatiei. Cu toate acestea, desi resursa umana ar trebui sa fie, de asemenea, o prioritate pentru a contribui la realizarea unei transformari de succes, aceasta este citata doar de 19% dintre respondenti.

Echilibrarea rolului in evolutie al directorului financiar cu seturile de competente traditionale

Multi lideri din domeniul financiar considera rolul de CFO ca fiind o treapta spre pozitia de CEO, oferind o baza strategica si experiente valoroase necesare pentru a se pregati pentru rigorile rolului. 84% dintre respondenti recunosc rolul de CFO ca fiind extrem de provocator, dar afirma, de asemenea, ca nu a existat niciodata un moment mai interesant pentru a fi CFO - in crestere fata de 76% dintre respondentii din cadrul sondajului anterior. Aceasta tendinta subliniaza importanta pozitiei de CFO pe parcursul carierei si subliniaza importanta pregatirii liderilor din domeniul financiar pentru viitoarele oportunitati de management.

Asteptarile legate de abilitatile directorilor financiari includ extinderea cunostintelor lor in domenii noi, doua treimi dintre respondentii din randul liderilor financiari (66%) recunoscand disponibilitatea companiilor de a numi directori financiari cu experienta limitata in domeniul financiar. Acest lucru evidentiaza o evolutie catre valorizarea leadership-ului strategic si inspirational in detrimentul exclusiv al expertizei in domeniu, semnaland o schimbare fata de perceptia traditionala a rolului CFO.

Pentru a fi un director financiar de succes, cercetarea evidentiaza importanta inteligentei emotionale pentru viitorii directori financiari. Conform concluziilor, principala abilitate asteptata pentru directorii financiari de succes in urmatorii cinci ani este inteligenta emotionala foarte dezvoltata si experienta in domenii legate de oameni, cum ar fi diversitatea, incluziunea si bunastarea angajatilor. Pe masura ce directorii financiari evalueaza potentialii angajati din echipele lor, ar trebui sa acorde prioritate persoanelor care dau dovada de inteligenta emotionala si de capacitatea de a se conecta eficient cu ceilalti.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre studiu

Aceasta cercetare a fost realizata de FT-Longitude in numele EYGS LLP, la care au participat 1.000 de directori financiari si lideri financiari de rang inalt din intreaga lume. Dintre respondenti, 69% sunt directori financiari, dintre care 18% sunt directori financiari de grup, iar restul detin functii de directori financiari de divizie si regionali. Restul de 31% dintre respondenti au fost selectati din functiile de directori financiari si sefi de departamente financiare. Respondentii proveneau din 21 de tari si 13 segmente industriale, 70% dintre ei reprezentand organizatii cu venituri cuprinse intre 1 si 5 miliarde USD pe an si 30% cu venituri de peste 5 miliarde USD pe an.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL