loader
Scadere de 9% pentru piata locala de bere in primele cinci luni ale anului

Scadere de 9% pentru piata locala de bere in primele cinci luni ale anului

Aceasta scadere a pietei este pusa pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanti sunt scaderea puterii de cumparare si contextul economic dificil

Piata berii din Romania raporteaza o scadere de 9% in primele cinci luni din 2023 fata de aceeasi perioada a anului anterior. Rezultatele se inscriu in trendul descendent manifestat inca de anul trecut, tendinta continuand accelerat si in acest an.    

Aceasta scadere a pietei este pusa pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanti sunt scaderea puterii de cumparare si contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflatie si a preturilor materiilor prime. Un alt factor responsabil de scadere este cresterea alarmanta a costurilor de productie, care se mentine si in acest an, chiar daca anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat. Au mai contribuit la aceste rezultate si temperaturile sub media perioadei normale de inceput de vara, berea fiind o bautura al carei consum este puternic influentat de vreme.

2023 este un an extrem de provocator pentru producatorii de bere din Romania. Cu totii fac eforturi pentru a mentine activitatea la un nivel stabil, avand in vedere si erodarea puterii de cumparare a romanilor in context hiperinflationist. Potentialul pietei locale a berii prezinta incredere, insa predictibilitatea fiscala este esentiala, de aceea consideram ca asigurarea acesteia este un factor important in mentinerea functionalitatii operatorilor economici ce activeaza pe aceasta piata”, spune Julia Leferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.  

De la 1 august 2022, valoarea de baza a accizei la bere a fost majorata cu 20%, iar incepand cu 1 ianuarie 2023, nivelul de baza al accizei a crescut cu inca 6%, pana la valoarea de 4,20 lei/hl/°Plato. In acest context, masurile de ajustare bugetara despre care se discuta zilele acestea la nivelul Guvernului risca sa puna presiuni excesive asupra echilibrului pietei.

In Romania procesele de productie si comercializare specifice industriei berii sunt realizate local in proportie de 97%, iar 50% din ingredientele folosite in procesul de fabricare a berii provin din agricultura romaneasca.

Sectorul berii sustine in mod direct si indirect peste 60.000 de locuri de munca, iar datele Asociatiei Berarii Romaniei arata ca 1 loc de munca in productia de bere genereaza alte 11 locuri de munca pe lantul valoric: 2 in agricultura, 3 in retail, aproape 3 in sectorul ospitalitatii si 3 pentru furnizori.

In plus, categoria aduce valoare adaugata in economie de 700 milioane de euro anual, iar sectorul este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, cu zero evaziune fiscala pe lantul de productie si contributii anuale la bugetul de stat de 530 milioane de euro: „Industria berii este una eminamente nationala, principalele ingrediente provin din Romania, berea este fabricata in fabricile din tara, iar produsele sunt si ele ambalate local. Aceasta piata reprezinta un motor pentru economia tarii, avand un impact important asupra locurilor de munca si a veniturilor bugetului de stat”, adauga Julia Leferman.

Despre Asociatia Berarii Romaniei

De 19 ani, Asociatia Berarii Romaniei militeaza pentru dezvoltarea unei industrii a berii puternice si responsabile in Romania. De asemenea, promoveaza dialogul social transparent cu autoritatile statului pentru sustinerea sectorului berii, prin politici publice adecvate.

Membrii Asociatiei Berarii Romaniei sunt cei mai reprezentativi jucatori din piata berii care produc 90% din totalul de bere consumata in Romania, precum si furnizori de materii prime agricole necesare productiei.

Asociatia Berarii Romaniei este parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei. De asemenea, este membra Concordia si Romalimenta.

www.berariiromaniei.ro

Autori

foto
ASOCIATIA BERARII ROMANIEI