loader
Studiu EY: Apetitul pentru tranzactii in domeniul tehnologiei va reveni in 2023, in pofida conditiilor nefavorabile

Studiu EY: Apetitul pentru tranzactii in domeniul tehnologiei va reveni in 2023, in pofida conditiilor nefavorabile

Chiar daca evaluarile sunt pe scadere, apetitul pentru tranzactii este estimat sa revina anul viitor

• Strategia de tranzactii a companiilor din domeniul tehnologiei este in topul oportunitatilor pentru 2023

• Concentrarea pe plan local: 78% dintre companiile de tehnologie intentioneaza sa-si transforme lantul de aprovizionare

• Creste presiunea pentru a pastra cele mai bune talente, pe fondul intensificarii turbulentelor in piata fortei de munca

Confruntate cu o inflatie ridicata, o criza energetica si o scadere a increderii consumatorilor, companiile de tehnologie au ca mare oportunitate in 2023 sa adopte strategii active de fuziuni si achizitii (M&A) - potrivit raportului anual EY -Top 10 oportunitati pentru companiile de tehnologie in 2023. Chiar daca evaluarile sunt pe scadere, apetitul pentru tranzactii este estimat sa revina anul viitor. Acest lucru este sustinut de un studiu recent al EY , care constata ca 72% dintre respondentii din randul directorilor generali din sectorul tehnologic intentioneaza sa realizeze fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 59% din executivii din alte sectoare.

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY Romania: "Tehnologia a fost sectorul nr. 1 pentru fuziunile si achizitiile din Romania in 2022, reprezentand aproximativ 20% din numarul total de tranzactii si fiind determinat in principal de tranzactiile inbound. In plus, tehnologia este sectorul lider in ceea ce priveste activitatea de M&A pentru perioada cumulata 2018 - 2022. In timp ce valorile tranzactiilor raman in mare parte nedivulgate, tendinta istorica puternica si asteptarile ca activitatea globala va creste in 2023, nu pot decat sa indice o perspectiva pozitiva pentru Romania."

Transformarea lantului de aprovizionare

Imbunatatirile din lantul de aprovizionare din ultimii ani au fost zadarnicite de o deteriorare a climatului politic, economic si financiar. Pentru companiile din domeniul tehnologiei, pe locul al treilea in clasamentul prioritatilor din acest an se afla reducerea dependentei de zonele geografice instabile din punct de vedere geopolitic, prin dublarea localizarii. Un procent de 78% dintre respondentii din randul executivilor din domeniul tehnologiei spun ca planuiesc sa isi decupleze lantul de aprovizionare - inclusiv nearshoring si reshoring.

Pastrarea celor mai bune talente

Construirea unei strategii agile privind resursa umana se afla pe pozitia a noua in clasamentul prioritatilor organizatiilor din tehnologie. Pana acum cateva luni, cea mai mare provocare privind forta de munca pentru companiile din domeniul tehnologiei era "Marea demisie". Impulsionati de o reasezare a prioritatilor de lucru in timpul pandemiei COVID-19, 56% dintre angajatii respondenti din acest sector au indicat ca se gandeau sa isi paraseasca actualul loc de munca in cautarea unui salariu mai mare, a unor oferte financiare mai bune si a unor noi oportunitati de cariera. In prezent, sectorul nu se confrunta doar cu lipsa de talente pentru a alimenta cresterea pe termen lung, ci si cu inghetarea angajarilor si runde de concedieri, ca raspuns la incertitudinea economica.

Raportarea privind sustenabilitatea si edge computing

Studiul evidentiaza, de asemenea, ca practicile sustenabile de mediu (pozitia a patra in topul prioritatilor) vor avea un impact asupra sectorului tehnologic in 2023. Acesta va fi mult mai important decat in anii precedenti, pe masura ce companiile vor fi nevoite sa se adapteze pentru a se conforma reglementarilor care vor veni privind dezvaluirea informatiilor in legatura cu emisiile si riscurile legate de schimbarile climatice. Nou intrat in topul prioritatilor, pe pozitia a saptea, este potentialul ca edge computing sa ajunga la maturitate in urmatoarele 12 luni, pentru acele companii care sunt dispuse sa investeasca in noi arhitecturi IT.

Lista completa a primelor 10 prioritati in tehnologie pentru 2023:

1. Accelerarea executarii strategiei de fuziuni si achizitii pentru a consolida profilul de crestere

2. Experimentarea ecosistemelor de platforme pentru a crea un efect disruptiv in piata

3. Dublarea eforturilor de localizare, chiar daca aceasta are un cost

4. Prioritatea acordata practicilor sustenabille de mediu

5. Introducerea sistemelor „pay as you go” (plata in functie de utilizare), pentru a atrage fluxuri suplimentare de venituri

6. Folosirea analiticelor pentru optimizarea veniturilor

7. Investitii in ecosistemul edge  pentru a imbunatati operatiunile si experientele

8. Cyber, cyber, cyber ... asigurare pentru protectia datelor

9. O strategie de resurse umane agila, pentru a potrivi resursele cu nevoile companiei

10. Pregatirea pentru reforma globala a impozitului minim.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Pentru a consulta varianta completa a articolului puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL