Pe fondul incertitudinii legate de viitor, numeroase fonduri de capital privat din Europa Centrala se orienteaza tot mai mult catre managementul portofoliului, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey. Rezultatele acestuia arata ca 32% din profesionistii in domeniul tranzactiilor – aceasta fiind cea mai mare pondere din anul 2015 pana in prezent - se asteapta ca activitatea lor sa se concentreze asupra managementului portofoliului. In acest context, firmele de private equity isi regandesc planurile de investitii pentru tranzactiile promitatoare pe care le intrevad.
Majoritatea respondentilor (68%) se asteapta ca tranzactiile sa ramana la aceleasi valori, iar 70% dintre ei se asteapta ca volumul pietei sa stagneze. In ceea ce priveste climatul economic, trei sferturi din respondenti sunt de parere ca acesta va ramane la fel, 17% intrevad o inrautatire, iar 8%, o imbunatatire, rezultate ce arata mai mult optimism decat editia anterioara a studiului.
Preturile in crestere, in ciuda climatului economic tot mai incert, explica activitatea mai redusa in randul fondurilor de capital privat din Europa Centrala, arata studiul. In comparatie cu varful de activitate din 2017, cand au avut loc numeroase iesiri ale firmelor de private equity de pe anumite piete, precum si atrageri de fonduri, piata de PE pare sa revina la un echilibru in Europa Centrala, cu un flux constant de tranzactii ce vizeaza companii de talie medie, care sustin business-urile in crestere din regiune, subliniaza studiul.
Pe de alta parte, raportul mentioneaza o crestere a numarului de iesiri de pe anumite piete, tendinta ce poate fi explicata de faptul ca perioadele in care preturile de cumparare sunt mari tind sa fie potrivite pentru a vinde, iar numeroase firme de PE vand catre corporatii locale si internationale. Asemenea situatii au fost raportate in tari precum Serbia sau Polonia. „Romania este mai echilibrata in acest sens, desi am remarcat cateva iesiri importante - Oresa a vandut Deutek si Somaco, Abris Capital a vandut Urgent Cargus, Enterprise Investors a vandut Profi. In urmatoarea perioada ne asteptam si la alte vanzari, avand in vedere ciclurile de investitie incepute in urma cu patru-cinci ani si care acum ajung la maturitate”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport in Tranzactii, Deloitte Romania.
Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey mai indica si faptul ca fondurile din regiune sunt in continuare interesate sa achizitioneze si sa-si consolideze business-ul, avand in vedere faptul ca, desi avansul PIB-ului in Europa Centrala este in usoara scadere, acesta este cel mai mare de pe continent, iar rata somajului este foarte scazuta. In plus, preturile mari de achizitie fac ca investitorii sa fie dispusi sa investeasca numai in cele mai bune oportunitati, dat fiind ca in aceasta perioada cresterea organica a unui business presupune costuri mari, explica studiul.
„Tara noastra a devenit treptat foarte interesanta pentru fondurile de private equity, multi jucatori de talie medie si mare isi deschid birouri in Bucuresti - Highlander in 2018, Mid Europa Partners in 2019 – si, pentru prima data, jucatorii locali reusesc sa atraga fonduri pentru a investi in IMM-uri romanesti - Morphosis Capital, Black Sea Fund, Early Game Ventures, ROCA, Gap Minder etc. Cele mai recente tranzactii anuntate de jucatori precum Blackstone, Mid Europa Partners, Revetas, Innova, Abris Capital, CEE Private Equity sau Highlander Partners arata ca acestia se asteapta ca mediul de business romanesc sa creasca in viitor si ca inca exista potential de dezvoltare. Cu siguranta ramanem atractivi pentru astfel de investitori”, a adaugat Radu Dumitrescu.
„In Romania, activitatea de private equity s-a extins in ultimii ani, ajungand la aproximativ 30% din piata de fuziuni si achizitii, si a ramas la un nivel robust in prima jumatate a anului 2019. Am asistat la noi intrari pe piata locala, cum este exemplul Blackstone, iar jucatorii care erau deja activi in tara noastra au continuat sa isi consolideze portofoliile si sa achizitioneze companii promitatoare. In cea de-a doua jumatate a anului, ne asteptam ca piata tranzactiilor in care sunt implicate fonduri de capital privat sa ramana activa”, a declarat Ioana Filipescu Stamboli, Partener Consultanta in Fuziuni si Achizitii, Deloitte Romania.
Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, realizat bianual inca din anul 2003, reflecta evolutia pietei de private equity. Cea mai recenta editie este disponibila aici.