Concurenta puternica dintre centrele comerciale existente in Bucuresti incurajeaza dezvoltatorii de spatii de retail sa inceapa proiecte in orasele marii si medii din Romania, sau sa-si extinda prezenta in acele locatii, cu toate ca in Capitala inca exista loc pentru noi proiecte comerciale, arata o companie de consultanta imobiliara.
Stocul total de retail modern din Romania, care include atat parcuri de retail, cat si centre comerciale, a ajuns la aproximativ 3,7 milioane de metri patrati in prima jumatate a anului 2019, iar pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie livrati aproximativ 130.600 metri patrati, se mentioneaza in analiza "Romania MarketView H1", realizata de CBRE.
Cea mai mare parte a stocului de retail este raspandita la nivel national, Bucurestiul avand o pondere de 31% din total. Centrele comerciale, cel mai des intalnit format de retail din Romania, ocupa 61% din suprafata totala analizata.
In prima jumatate a anului 2019, aproximativ 67.000 de metri patrati de retail au fost adaugati la stocul total comercial, datorita celui mai ambitios proiect livrat in trimestrul al doilea, extinderea Iulius Town, dezvoltat in Timisoara, se mentioneaza in analiza. Cateva extensii ale centrelor comerciale performante, aflate deja in plina functionare, precum si un nou parc de retail de mici dimensiuni, livrat la Drobeta Turnu Severin, sunt in topul noilor livrari de pe piata, potrivit CBRE.
Liderul Departamentului Analiza si Tranzactii din CBRE Romania, Carmen Ravon, crede ca exista inca loc de extindere a dezvoltatorilor de retail in Bucuresti.
"Dezvoltatorii se concentreaza in continuare asupra oraselor secundare si tertiare, o tendinta evidentiata inca de anul trecut, pe care am observat-o si in primul semestru din 2019, cand extinderea Veranda Mall (circa 6.000 metri patrati) a reprezentat singurul proiect livrat in Capitala. Concurenta puternica dintre centrele comerciale existente in Bucuresti incurajeaza dezvoltatorii de retail sa isi extinda investitiile in orasele regionale, prin dezvoltarea de proiecte de mici dimensiuni, insa cu potential de extindere. Cu toate acestea, mai exista loc pentru noi proiecte de retail in Bucuresti", a afirmat reprezentanta CBRE Romania.
Chiriile prime (locatie principala, suprafata inchiriata de 100 metri patrati) au ramas stabile, la nivelul de 80 euro/mp/luna in centrele comerciale, respectiv 55 euro/mp/luna in locatii stradale si 8 - 15 euro/mp/luna in parcurile de retail. Pentru centrele comerciale stabilizate, CBRE estimeaza o crestere usoara a chiriilor in functie de dorinta de extindere a retailerilor. Densitatea de retail a Bucurestiului (metri patrati/1.000 de locuitori) a atins, la jumatatea anului 2019, nivelul de 548, in timp ce la nivel national a ajuns la 190. Marile orase regionale, precum Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Constanta inregistreaza urmatoarele valori: 488 mp, 420 mp, 603 mp si 582 mp, in timp ce Oradea este orasul regional cu cea mai mare densitate de retail, respectiv 657 mp/1.000 de locuitori.
In a doua jumatate a anului 2019, livrarile moderne de retail urmeaza sa isi dubleze valoarea comparativ cu prima jumatate a anului, aproximativ 130.600 metri patrati fiind asteptati pe piata. Cea mai mare parte a spatiilor (97%) va fi localizata in afara Bucurestiului, urmand tendinta investitorilor de a se concentra pe orasele regionale, noteaza CBRE. In plus, 37% din proiectele prevazute sunt reprezentate de centre comerciale, iar restul sunt parcuri de retail, atat de dimensiuni mici, cat si mari.
Dezvoltatorii internationali NEPI si Prime Kapital/MAS Real Estate, orientati pe segmentul de retail, domina piata marilor investitii, cu 73% din suprafata totala prevazuta pentru 2019. Proiectul Festival Centrum din Sibiu, cu cei 42.200 mp, dezvoltat de NEPI, este preconizat sa fie livrat in al patrulea trimestru din 2019, in timp ce Prime Kapital / MAS Real Estate pregateste, de asemenea, deschiderea a doua parcuri de retail, unul in Balotesti si altul in Zalau. De asemenea, pana la sfarsitul anului, se estimeaza ca extensia Electroputere Parc din Craiova isi va deschide portile pentru locuitorii din sudul tarii.
Avand in vedere ca stocul modern de retail urmeaza sa ajunga la circa 3,8 milioane metri patrati la sfarsitul anului 2019, expertii CBRE estimeaza ca nivelul chiriilor prime se va mentine stabil, similar cu primul semestru. Tinand cont de proiectele de retail aflate in constructie si planificate, in anul 2020 sunt asteptati pentru livrare aproximativ 214.000 metri patrati de spatii moderne de retail. Doua centre comerciale de mari dimensiuni sunt planificate pentru Brasov si Targoviste, ambele aflate in constructie si urmand a fi inaugurate in prima parte a anului 2020.
AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dadarlat)