loader
Studiu Deloitte: optimism in crestere privind evolutia economica in Europa Centrala, insotit de asteptari privind imbunatatirea lichiditatii

Studiu Deloitte: optimism in crestere privind evolutia economica in Europa Centrala, insotit de asteptari privind imbunatatirea lichiditatii

Firmele de private equity din Europa Centrala se asteapta si la cresterea volumului de tranzactii in 2024

Optimismul cu privire la evolutia economica in Europa Centrala este in crestere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentul respondentilor care se asteapta la o imbunatatire a climatului economic general crescand la 42% de la 15%, in vara anului 2023. Un semnal pozitiv este si reducerea la jumatate a ponderii respondentilor care se asteapta la o inrautatire a contextului (la 20%, fata de 40%, in iunie 2023). Indicele de incredere a continuat sa creasca pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, in iunie 2022, la 107, la sfarsitul anului 2023.

In acest context, optimismul privind activitatea de profil este in crestere, jumatate dintre respondenti (49%) asteptandu-se la un volum mai mare de tranzactii in 2024, dublu fata de acum sase luni. Firmele de capital privat din Europa Centrala sunt increzatoare in proportie covarsitoare ca 2024 va fi un an bun pentru investitii (86%), iar aproape jumatate dintre ele se asteapta sa se concentreze pe noi investitii.

Desi 2024 va ramane un an provocator, ne asteptam la o activitate intensa in randul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive fata de evolutia economiei. Regiunea are numeroase oportunitati de oferit investitorilor, iar Romania este cu siguranta una dintre pietele in crestere, care si-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitala a companiilor sau extinderea ariei lor geografice si a ofertelor. Vanzarea recenta a Profi de catre MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente in acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanti si pot influenta evaluarile, dar in acelasi timp reprezinta o zona care poate creste valoarea portofoliilor firmelor de private equity”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Firmele de capital privat din Europa Centrala se asteapta si la o imbunatatire a lichiditatii, aproape o treime dintre ele (29%) anticipand un acces mai facil la finantare. Studiul indica, de asemenea, ca in regiune creditele sunt contractate in principal in euro, chiar si atunci cand compania care urmeaza sa fie preluata este situata intr-o tara cu alta moneda.

In ceea ce priveste companiile in care aleg sa investeasca firmele de private equity, 52% dintre participantii la studiu considera ca liderii de piata vor ramane cei mai atractivi, in scadere fata de 64%, in vara anului 2023. Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate in faza de crestere, 38% dintre respondenti asteptandu-se ca acestea sa atraga cel mai mare interes. Start-upurile raman cel mai putin atractive, doar 9% din respondenti asteptandu-se ca acestea sa fie cele mai competitive.

Studiul mai indica o stabilizare si chiar o reducere a asteptarilor din partea vanzatorilor privind preturile, in conditiile in care 46% dintre respondenti considera ca acestea au ramas aceleasi in a doua jumatate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scadere. Pentru urmatoarele 12 luni, 40% dintre participantii la studiu se asteapta ca acestea sa ramana constante.

Tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrala analizeaza factorii de mediu, sociali si de guvernanta (environment, social, governance - ESG) inainte de a decide sa investeasca, doua treimi dintre ele implementand o politica de investitii care fie include ESG (52%), fie contine planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzactie (17%). De asemenea, ponderea celor care si-au luat angajamente de a-si reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (in iunie 2023) la 42%.

Capabilitatile tehnologice ale companiei tinta au, de asemenea, o influenta semnificativa asupra tranzactiilor in care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenti considerand ca aspectele legate de tehnologie, de IT si de securitate cibernetica sunt critice in timpul procesului de due diligence, in timp ce alti 31% le considera foarte importante.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizeaza evolutia pietei de private equity incepand din 2003, de doua ori pe an.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL