loader
Studiu Deloitte: industria hoteliera europeana estimeaza ca va ajunge din nou la nivelurile de performanta din 2019 incepand din 2023

Studiu Deloitte: industria hoteliera europeana estimeaza ca va ajunge din nou la nivelurile de performanta din 2019 incepand din 2023

In contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria hoteliera a scazut cu 25% in 2020 fata de anul precedent

Perioada de perturbare pe care o traverseaza industria hoteliera europeana va continua pana cel putin la jumatatea anului 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung, potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte European Hotel Industry. Jumatate (51%) dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii si investitorii activi in domeniul ospitalitatii se asteapta sa ajunga din nou la nivelurile de performanta din 2019 incepand din 2023, iar 20% dintre ei considera chiar ca revenirea la nivelul anterior pandemiei se va inregistra abia incepand din 2024 si mai tarziu. Pe langa provocarile cauzate de pandemia de COVID-19, industria hoteliera europeana trebuie sa gestioneze si alti factori de risc, cum ar fi fluctuatiile cererii (72% din respondenti) si lipsa cresterii economice (60%). Respondentii din Marea Britanie au mentionat si Brexitul ca fiind un element de risc ridicat pentru industria hoteliera locala (40%), arata studiul.

In contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria hoteliera a scazut cu 25% in 2020 fata de anul precedent. Cu toate acestea, orase europene precum Amsterdam, Londra si Paris sunt considerate in continuare promitatoare pentru investitii in 2021. Amsterdam, care a condus clasamentul in ultimii patru ani, continua sa fie cel mai atractiv oras pentru investitiile din domeniul hotelier, urmat de Londra si Paris, in timp ce Berlinul avanseaza pe pozitia a patra de pe locul 16, ocupat anul trecut. In plus, studiul evidentiaza faptul ca apartamentele inchiriate in regim hotelier - care sunt complet mobilate, disponibile pentru sejururi pe termen scurt si lung si care ofera facilitati similare hotelurilor - devin cele mai interesante active europene pentru investitii in 2021, datorita cresterii cererii si costurilor flexibile.

Industria hoteliera europeana a fost puternic afectata de criza sanitara si s-a confruntat cu o scadere a apetitului pentru investitii anul trecut, arata studiul, iar gestionarea lichiditatii a devenit prioritara. Si Romania trece printr-o perioada fara precedent pentru aceasta industrie, marcata de o scadere a numarului de turisti cu aproximativ 60% in decembrie 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica”, a spus Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, si liderul industriei produselor de consum.

In ceea ce priveste sursele de capital pentru achizitii in domeniul ospitalitatii, participantii la studiu preconizeaza ca investitiile fondurilor de capital privat vor ramane optiunile preferate, atitudinea respondentilor imbunatatindu-se semnificativ in 2020 fata de anul precedent (crestere de 22%). La polul opus, interesul pentru achizitii din partea investitorilor institutionali si a trusturilor de investitii imobiliare s-ar putea tempera in 2021, avand in vedere scaderea acestuia cu 9% si, respectiv, cu 10% in 2020 fata de 2019.

Studiul subliniaza, de asemenea, ca imprumuturile bancare vor ramane cea mai frecventa sursa de finantare pe piata hoteliera europeana, potrivit a doua treimi (66%) dintre respondenti, urmate de fondurile de investitii imobiliare (40%) si de fondurile interesate de achizitia de credite neperformante (36%).

Cea mai recenta editie a studiului Deloitte European Hotel Industry se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 100 de lideri din domeniul ospitalitatii, inclusiv proprietari, creditori, dezvoltatori si investitori, si isi propune sa sondeze opiniile lor cu privire la principalele tendinte ale industriei.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti. Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL